Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Αποχωρήσεις και ανανεώσεις στην Ασπίδα Ξάνθης

Αποχωρήσεις και ανανεώσεις στην Ασπίδα Ξάνθης

0
papatsarouxas-empros

Παραιτείται από την προεδρία ο Χ. Παπατσαρούχας – ανανέωσε ο προπονητής Δ. Μπακάλογλου

Δηλώσεις των μελών του ιστορικού ξανθιώτικου συλλόγου στο «Ε»      

Σε «ρηχά νερά» κινείται τα τελευταία χρόνια μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της πόλης μας, η Ασπίδα Ξάνθης. Στα 90 χρόνια λειτουργίας της (ιδρ. 1922) η Ασπίδα μεταξύ άλλων κατέκτησε πολλά Πρωταθλήματα Α.Μ.-Θ., συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (1960-61), κατέκτησε μία φορά το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος (1991-92) και επτά φορές το Κύπελλο ΕΠΣ Ξάνθης, με την τελευταία κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου να σημειώνεται πριν 10 χρόνια (2001-02). Την τελευταία 10ετία υπήρξαν αρκετά «σκαμπανεβάσματα» στις παρουσίες στα τοπικά πρωταθλήματα και αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της, όμως η περσινή και ειδικότερα η χρονιά που έρχεται φαίνεται ότι θα είναι αυτές που θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό το «προφίλ» της, με τους φιλάθλους της ομάδας να περιμένουν να δουν αν οι κινήσεις που γίνονται θα αποδειχθούν θετικές ή αρνητικές.
Δύο σημεία είναι άξια αναφοράς ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και αυτά είναι η επικείμενη αποχώρηση του προέδρου της ομάδας κ. Χριστόφορου Παπατσαρούχα μετά από σχεδόν 40 χρόνια παρουσίας του στα δρώμενα του συλλόγου, ενώ σημαντικό είναι και το ότι μετά από αρκετό καιρό θα παραμείνει για 2η σεζόν ένας προπονητής, ο Δημήτρης Μπακάλογλου, στην «ηλεκτρική καρέκλα» της τεχνικής ηγεσίας των «μπλε». Τα δύο πρόσωπα που προσέφεραν ο καθένας από το πόστο του στην Ασπίδα, μίλησαν στο «Ε» για τα τεκταινόμενα στο σύλλογο.  
Χ. Παπατσαρούχας: «Το βάρος στις ακαδημίες»  
Ο πρόεδρος της Ασπίδας κ. Χριστόφορος Παπατσαρούχας έκανε ένα μίνι απολογισμό για την περσινή σεζόν αλλά και τις προηγούμενες:
Χ.Π.: «Όχι μόνο η περσινή αλλά και οι προηγούμενες χρονιές δεν μας ικανοποίησαν 100% αλλά δεν υπάρχει κάποιος αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτό. Ήταν μία συνειδητή επιλογή μας τα τελευταία χρόνια να έχουμε ως στόχο την παραμονή στην Α’ κατηγορία και να μη κάνουμε πρωταθλητισμό ώστε να υπάρχει περιθώριο για να δουλέψουμε μεθοδικά και κυρίως να δημιουργήσουμε ακαδημίες, ώστε να στελεχώνεται η ομάδα τα επόμενα χρόνια με Ξανθιώτες παίκτες από τα «σπλάχνα» της. Θέλουμε να έχουμε παιδιά στο ¨ρόστερ¨ που θα έχουν όρεξη για διάκριση και θα προπονούνται σκληρά για να παρουσιάσουν τα χαρίσματα τους στο γήπεδο.
Στην περσινή σεζόν ο προπονητής μας Δημήτρης Μπακάλογλου σημείωσε ένα αξιοσημείωτο έργο σε αυτό τον τομέα καθώς μάζεψε αρκετούς νεαρούς παίκτες με τους οποίους εργάστηκε και παράλληλα κράτησε σε ένα αξιοπρεπέστατο σημείο την ομάδα στο πρωτάθλημα της Α1’ Ε.Π.Σ., παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία. Γι΄ αυτό άλλωστε ανανεώσαμε τη συνεργασία μας μαζί του και για την επόμενη χρονιά, καθώς είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρει ανάλογο έργο και θα βάλει το ¨λιθαράκι¨ του στο χτίσιμο της ομάδας».  
«Είναι οριστική η απόφαση μου για αποχώρηση»  
Ο κ. Παπατσαρούχας αποκάλυψε ότι αυτή ήταν η τελευταία του χρονιά στη Διοίκηση του ξανθιώτικου συλλόγου:
Χ.Π.: «Έχω δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι θα αποχωρήσω όμως φέτος η απόφαση μου είναι οριστική. Αυτή έχει να κάνει κυρίως με το ότι έχω κουραστεί με τις υποχρεώσεις για την ομάδα και επιπλέον χρειάζομαι κάποιο χρόνο για προσωπικές μου υποθέσεις. Βρίσκομαι σχεδόν 40 χρόνια στο σύλλογο (πρώτα ως παίκτης – έπειτα ως παράγοντας) με τον οποίο έχω δεθεί και σίγουρα είναι μία δύσκολη στιγμή. Έχω γνωστοποιήσει εδώ και καιρό την απόφαση μου στα μέλη του Δ.Σ. και ήδη έχουν γίνει κάποιες προεργασίες για την επόμενη ημέρα ώστε να υπάρχει διάδοχος κατάσταση. Η Ασπίδα δε θα μείνει χωρίς πρόεδρο καθώς υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν και να προσφέρουν στο ιστορικό μας σωματείο, ενώ κι εγώ θα παραμείνω ενεργός υποστηρικτής της ομάδας και θα τη βοηθάω όποτε χρειαστεί».
Για την επόμενη ημέρα της Ασπίδας ο κ. Παπατσαρούχας δήλωσε:
«Στα διοικητικά, θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η Γ.Σ. της ομάδας και θα παρθούν αποφάσεις που αφορούν το Δ.Σ. και την οργάνωση. Αγωνιστικά, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες, ακολουθούμε πορεία παράλληλη της πατρίδας μας με τις δυσκολίες τη δεδομένη χρονική στιγμή να είναι αρκετές. Όμως όπως προανέφερα θα ρίξουμε το βάρος στις ακαδημίες, όπου χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να φανεί το έργο στον αγωνιστικό χώρο και να βγουν κάποιοι νέοι παίκτες. Εξάλλου η Ασπίδα είναι μία ομάδα με πολλές διασυνδέσεις και έχει προωθήσει πολλούς παίκτες στο παρελθόν (Μπαρκάν Κενάν – Βέροια, Γεωργιάδης, Αταλάι – Πανιώνιος κ.α.) κι έτσι θέλουμε και τώρα να αναδείξουμε Ξανθιώτες παίκτες που θα μπορούν να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο».  
Δ. Μπακάλογλου: «Μία περίεργη χρονιά»  
Γνωστός για την εργατικότητα και τη δουλειά που παράγει στις ομάδες όπου εργάστηκε με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας του (Ατρόμητος Χρύσας) στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης, ο Δημήτρης Μπακάλογλου ανέλαβε πέρσι την τεχνική ηγεσία της Ασπίδας Ξάνθης. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» έκανε το δικό του σχόλιο και αναφέρθηκε στην εμπειρία του:
Δ.Μ.: «Είναι μεγάλη εμπειρία να είσαι παίκτης ή προπονητής σε αυτή την ομάδα, είναι ένα «σχολείο», μία ομάδα με βαριά φανέλα που προκαλεί δέος. Για εμένα είναι μεγάλη τιμή που πέρασα από την Ασπίδα έστω και σαν προπονητής, γιατί θα ήθελα να είχα παίξει και παλαιότερα ως παίκτης. Είναι ένας σύλλογος με καλές εγκαταστάσεις, το γήπεδο είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχει γυμναστήριο, ακόμη και το χειμώνα που είχε πολύ κρύο μπαίναμε στο ¨κλειστό¨ και γυμναζόμασταν. Πιστεύω ότι είναι από τα πιο οργανωμένα σωματεία της πόλης μας.
Για την περσινή σεζόν, θα τη χαρακτήριζα ως «περίεργη» γιατί ξεκινήσαμε πολύ καλά όμως στη συνέχεια είχαμε κάποια προβλήματα με τη φυγή ποδοσφαιριστών για διάφορους λόγους (στρατό, μεταγραφές κ.α.) κι έτσι έφυγαν αρκετοί καλοί παίκτες (Χιονίδης, Τηλαβερίδης Α., Σταματέρης, Ψωμάς, Παπαδόπουλος Ν.), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μία πτώση στην απόδοση μας, όμως στο τέλος καταφέραμε και πήραμε τους βαθμούς που θέλαμε με αποτέλεσμα να σωθούμε και μάλιστα να τερματίσουμε στην 6η θέση.
Για την επόμενη σεζόν και τους στόχους της ομάδας, ο κ. Μπακάλογλου τόνισε:
Δ.Μ.: «Λόγω των πολλών αποχωρήσεων για τη νέα χρονιά χρειαζόμαστε περίπου 10 παίκτες που θα στελεχώσουν το ¨ρόστερ¨ για να υπάρχουν κατάλληλες επιλογές. Θα κρατήσουμε φυσικά κάποιους παίκτες ως ¨κορμό¨ και από εκεί κι έπειτα με τις προσθήκες, τη δουλειά και μέσα από τις προπονήσεις θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα αξιόμαχο σύνολο.
Μελλοντικός μας στόχος είναι να βάλουμε τις βάσεις μέσα από τις ακαδημίες και να επενδύσουμε στα μικρά παιδιά ώστε να στελεχώσουν τη μεγάλη ομάδα μετά από λίγα χρόνια».
Ο Δημήτρης Μπακάλογλου σχολίασε και το επίπεδο του τοπικού πρωταθλήματος της Α1’ ΕΠΣ:
Δ.Μ.: «Ήταν ένα καλό πρωτάθλημα αν αναλογιστούμε ότι μέχρι την τελευταία αγωνιστική παιζόταν οι θέσεις ανόδου – υποβιβασμού. Του χρόνου μάλιστα αναμένεται να είναι πιο δύσκολο καθώς θα προστεθούν οι Ορφέας Puma και ΑΕΠ Ευμοίρου που υποβιβάστηκαν από τη Δ’ Εθνική. Το επίπεδο είναι καλό συγκριτικά και με γειτονικούς Νομούς. Για παράδειγμα ο πρωταθλητής της ΕΠΣ Ξάνθης (Αστέρας Μαγικού) νίκησε δύο φορές στα μπαράζ τον πρωταθλητή ΕΠΣ Καβάλας (Βυζάντιο Κοκκινοχώματος) με συνολικά 11-1 τέρματα. Αυτό που υστερούν πολλές ξανθιώτικες ομάδες είναι το οικονομικό μέρος αλλά και αυτό είναι γενικότερο στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, επηρεασμένο από την κατάσταση στη χώρα μας».
Τέλος ο προπονητής της Ασπίδας έστειλε κι ένα μήνυμα στους «Ασπιδαίους» φιλάθλους που είναι πολλοί στην πόλη μας:
Δ.Μ.: «Πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί χρειάζεται χρόνος για να ξανακάνουμε την Ασπίδα τη μεγάλη ομάδα όπως ήταν στο παρελθόν. Υπομονή και να μας στηρίζουν στους αγώνες για να βρίσκουν ανταπόκριση οι παίκτες στις επιτυχίες τους. Τέλος θέλω να κάνω μία έκκληση σε όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό να συνεχίσουν όσο μπορούν, γιατί ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάει η χώρα μας ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος διαφυγής από όλα αυτά».
     
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…