Σχόλια 31/05/2012

0
new_shma

Τελικά οι θέσεις μερικών πολιτικών μεταβάλλονται από το αν έχουν θέση η όχι σε ψηφοδέλτια…

Ο Δημόκριτος


Η ΠΑΕ SKODA Ξάνθης γύρισε στο 1967 και ξανάβαλε την κεφαλή του Αβδηρίτη φιλοσόφου στο νέο σήμα της, το οποίο είναι, ομολογουμένως, και πιο όμορφο.
Αριστερά κάτω υπάρχει το σήμα της SKODA, δεξιά στην ίδια ευθεία μια μπάλα ποδοσφαίρου, στο κέντρο η προτομή του Δημόκριτου και ημικυκλικά οι λέξεις ΠΑΕ  SKODA ΞΑΝΘΗ Α.Ε. και στη βάση υπάρχει η ημερομηνία δημιουργίας της νέας ομάδας το 1967.
Γενικά, από αισθητικής απόψεως, η νέα σύνθεση είναι πιο όμορφη και αντιπροσωπευτική.
Έτσι, μαζί με την ομάδα διαφημίζεται μεν η χορηγός εταιρεία, αλλά κυρίως ο Δημόκριτος, από τους κορυφαίους αρχαίους φιλοσόφους με καταγωγή από τα Άβδηρα Ξάνθης.
«Ε»    

 

 
Είναι πολλά τα λεφτά  


Επάγγελμα πλημμυροπαθείς οι αγρότες του Έβρου. Συνήθως ο ποταμός και ακολούθως οι βροχές. Πάντα όμως με αδρή αποζημίωση!
Κάθε χρόνο το ίδιο μοτίβο. Και από κοντά οι υποσχέσεις των εκάστοτε Περιφερειαρχών και νομαρχών (πρώην) για αποζημιώσεις και έργα.
Κυρίως δε έργα που κάθε χρόνο γίνονται, χρόνια πολλά τώρα, κι όλο δεν αρκούν, κι όλο ο Έβρος πλημμυρίζει!
Πώς αλήθεια το καταφέρνουν αυτό εκεί στον Έβρο; Είναι άξιοι συγχαρητηρίων! Δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για αντιπλημμυρικά «έργα» και όλο ο Έβρος πλημμυρίζει.
Γιατί άραγε; Ποιος θα βρεθεί να δώσει την απάντηση;
Μήπως ο πιο φρέσκος κύριος Γιαννακίδης;
«Ε»    

 

Ομερτά  


Οι Εβρίτες γνωρίζουν τι γίνεται χρόνια τώρα και ποιοι τα έχουν οικονομήσει άγρια. Μεταξύ τους τα λένε και τα ομολογούν. Στον Εισαγγελέα δεν πάει κανείς. Προφανώς βολεύονται πολλοί από τις πλημμύρες.
Που έγινε φάμπρικα που δουλεύει πολύ καλά, κάθε χρόνο χρόνια τώρα. Όπως ήταν πανελλαδικά οι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ένοχη σιωπή απ’ όλους. Γιατί βολεύονται όλοι.
-Μωρέ απόλυτο δίκιο είχε ο Πάγκαλος όταν έλεγε το περίφημο «Μαζί τα φάγαμε»
«Ε»  

 

 
Αν φύγουμε από το ευρώ  


Δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε ευρώ) θα μειωνόταν 55%, από 19.400 ευρώ που είναι σήμερα σε 8.700 ευρώ, λίγο πάνω από ό,τι στην Τουρκία και τη Ρουμανία.
«Αντίστοιχη συρρίκνωση θα υποστεί και ο πλούτος των Ελλήνων, οι αξίες των ακινήτων και των καταθέσεών τους», σημειώνει η μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, που δημοσιεύεται σε ειδική έκδοση.
Η έξοδος από το ευρώ θα προκαλέσει ύφεση 22%, εκτιμά η τράπεζα, επιπλέον της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 14% που ήδη έχει σημειωθεί την περίοδο 2009-2011, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 34%.
Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί 65% σε ονομαστικούς όρους, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας πληθωριστικός φαύλος κύκλος με τον τιμάριθμο να εκτινάσσεται άνω του 30% σε πρώτη φάση. Αλλά και στη συνέχεια ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς η υποτίμηση θα οδηγεί σε αυξήσεις τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Έτσι, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της υποτίμησης για την ελληνική οικονομία θα εξανεμιστεί.
Παράλληλα, η χώρα θα αθετήσει υποχρεωτικά τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της από το εξωτερικό, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, κάτι που θα οδηγήσει σε ελλείψεις σε φάρμακα, καύσιμα και πρώτες ύλες.
Η τράπεζα επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι θεωρητικός, αλλά αντικείμενο καθημερινής συζήτησης πλέον στο εξωτερικό.
Όσον αφορά το Μνημόνιο, επισημαίνει ότι είναι πιθανό οι ευρωπαίοι εταίροι μας να δουν θετικά μια επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής (και την ανάλογη πρόσθετη χρηματοδότηση), αλλά υπό την προϋπόθεση μιας αξιόπιστης πολιτικής δέσμευσης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ε.Χ.    

 

Λαϊκισμός  


Αυξήθηκαν υπερβολικά και επικίνδυνα οι λαϊκισμοί κυρίως στα κανάλια μας.
Αιτία βεβαίως οι βουλευτικές εκλογές, αλλά κάπου κάποιοι έχουν ξεπεράσει τα όρια. Είναι εκτός ορίων.
Ξεχνούν δε ότι τους ακούν και γνώστες και ενημερωμένοι πολίτες. Αυτοί όμως εκεί. Άκρατος λαϊκισμός για τα ψηφουλάκια.
Και το τραγικό είναι ότι μιλούν πολύ, λένε πολλά και εκτίθενται. Όμως αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Γιατί ο «λαός» είναι ο στόχος και η δήθεν «ενημέρωσή» του!
Κι αντί να βοηθούν όλοι αυτοί να δημιουργηθεί ένα ψύχραιμο πνεύμα, μια αντιμετώπιση με λογική, διογκώνουν τα λόγια τους με υπερβολές, ενίοτε και με ψεύδη.
-Λαϊκισμός αισχίστου είδους.
«Ε»      

 

 
«Επιτέλους βουλώστε το!»  


Οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες συνεχίζουν να απασχολούν τον παγκόσμιο Τύπο.
Για το ζήτημα αυτό η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung συζήτησε με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, ο οποίος όπως διαπιστώνει η εφημερίδα είναι υπέρ της λιτότητας και της κοινής λογικής, συχνά δε απελπίζεται με τους συμπατριώτες του, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν οι Ευρωπαίοι έρχονται με το ραβδί στους Έλληνες, τότε αυτοί κάνουν το αντίθετο. Είπε λοιπόν ο Έλληνας συγγραφέας: «Ας σιωπούσε λοιπόν απλά η Κριστίν Λαγκάρντ. Μπορεί κανείς να καταλάβει την αγανάκτησή της. Την αγανάκτηση για τις παλιές ελληνικές αδυναμίες, την αποφυγή ανάληψης ευθυνών, την άρνηση της πραγματικότητας, τη διαρκή προβολή απαιτήσεων που συμβάλλουν τώρα στην άνοδο του νεαρού πολιτικού αστέρα Αλέξη Τσίπρα. Παρόλα αυτό ήταν διπλό λάθος εκ μέρους της να πει ότι δε νιώθει καμία συμπόνια για τους Έλληνες και να τους προσάψει ελλιπή φορολογική εντιμότητα. Και αυτό γιατί ακριβώς εκείνοι που υποφέρουν, οι εργάτες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι οι μοναδικοί που πληρώνουν φόρους ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι της φοροδιαφυγής, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι σήμερα σύμμαχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ. Εάν η λογική έχει ακόμη μια ευκαιρία, παράκληση προς το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον: βουλώστε το!».    

 

Παραμυθιάζουν…τους νέους αγρότες


Πολλά αρνητικά σχόλια ακούω από αγρότες για το πρόγραμμα διανομής γης το οποίο ξεκίνησε από την Ξάνθη και συνεχίζεται σ’ όλη την Ελλάδα. Τους δίνουν λέει κάτι χωράφια που δεν μπορείς να καλλιεργήσεις τίποτε και ότι όλη αυτή η ιστορία είναι ένα καλοστημένο παραμύθι για πολιτική εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα δόθηκαν σε νέο αγρότη 15 στρέμματα στα Κιμμέρια και όταν πήγε και είδε που ήταν ο άνθρωπος …τρελάθηκε! Ήταν ένα κομμάτι γης μέσα στο ποτάμι….Παραπονέθηκε στην αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε. Ξάνθης και του είπαν ότι πρέπει να κάνει κάποιες εργασίες για να καλλιεργήσει. Μα τι εργασίες να κάνει ο άνθρωπος όταν με την πρώτη δυνατή βροχή θα τα παρασύρει όλα το ρέμα…. Καλά αυτοί στην αρμόδια Διεύθυνση από τον δορυφόρο βλέπουν τα χωράφια που μοιράζουν;
Μ.Ξ.      

 

Ιδού η ψήφος ιδού και το πήδημα!


Μεγάλος είναι ο προβληματισμός του κόσμου αναφορικά με το τι θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Όσοι δεν είναι κολλημένοι μ’ ένα κόμμα και στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν με κίνητρα οργής,  αγανάκτησης και τιμωρίας για τις μνημονιακές λεγόμενες πολιτικές δυνάμεις τώρα πραγματικά προβληματίζονται γιατί σ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η διακυβέρνηση της χώρας καθώς και το μέλλον της μέσα ή έξω από την ευρωζώνη όσο και αν αυτό τουλάχιστον οι φερόμενες ως αντιμνημονιακές δυνάμεις προσπαθούν να το αποσύρουν από το τραπέζι του προεκλογικού διαλόγου καθώς γνωρίζουν ότι ο έλληνας θέλει κατά συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει στο ευρώ.  Ωστόσο ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ είναι μεγάλος και μας το υπενθυμίζουν συνεχώς οι εταίροι μας. Είναι τόσο μεγάλες οι πιέσεις που ασκούνται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ενώ απ’ την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο άλλος πόλος του διπόλου (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) που διεκδικεί την εξουσία επικρατεί μια απίστευτη πολυγλωσσία με αντικρουόμενες δηλώσεις των στελεχών του για το πρόγραμμα τους που μάλιστα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή… που πραγματικά ο κόσμος έχει καταμπερδευτεί!
Μ.Ξ.

Εφιάλτης στο δρόμο με τη …δραχμή


Κάποιοι λένε έτσι ελαφρά τη καρδία ότι «μια χαρά περνούσαμε με τη δραχμούλα μας και ότι θα τα καλύτερα να ξαναγυρίσουμε εκεί». Νομίζουν ότι θα ξαναγυρίσουμε  στα χρόνια του ’90. Δεν είμαι καθ’ ύλην αρμόδια να επιχειρηματολογήσω με οικονομικά επιχειρήματα για το τι θα συμβεί αλλά η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας  (που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν κάνει πολιτική) είναι καταπέλτης για το τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση. Μόνο και μόνο από το ότι η αντιστοιχία ευρώ – δραχμής θα είναι 1 προς 532 δραχμές και ότι θα μειωθούν  τα εισοδήματα, οι καταθέσεις, η αξία των ακινήτων κατά 55%, ενώ ο πληθωρισμός θα τρέχει με 35%, η ύφεση με 22% και η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 32% …είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Ας ελπίσουμε να μην τον ζήσουμε…
Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…