Σχόλια 13/06/2012

0
alsos_evmoirou-empros

Όλοι θέλουν την συνεργασία αλλά με τους…δικούς τους όρους!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Το άλσος του Ευμοίρου  


Συγυρίζεται μεν το αλσύλλιο Ευμοίρου και καλώς πράττει ο δήμος.
Όμως δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα γι’ αυτό από το δήμο. Μια μελέτη που να αξιοποιεί το χώρο ως σημείο αναψυχής, διαδρομών, τζόκινγκ, πικ-νικ και εν γένει ανθρώπινης παρουσίας στη φύση, λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης.
Κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες προτάσεις, αλλά έμειναν προτάσεις, γιατί ήταν προεκλογικές μάλλον και ξεχάστηκαν.
Όμως το άλσος Ευμοίρου μπορεί και πρέπει να γίνει ένα στολίδι της πόλης, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, για επαφή με τη φύση, το πράσινο και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες εκεί.
Επιτέλους, ας ξεκινήσουν!
«Ε»  

Οικονομία  


Νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και καυσίμων. Οικονομία γίνεται ακόμη στις εξόδους και την αγορά ρούχων και παπουτσιών.
Μάλιστα, τα γνωστά από παλιά τσαγκαράδικα στις γειτονιές (και τα νέα «πι και φι») κάνουν χρυσές δουλειές με επισκευές παπουτσιών που δεν πετιούνται εύκολα όπως παλιά.
Το ίδιο συμβαίνει και στα εργαστήρια επισκευών ρούχων, μεταποιήσεων κλπ.
Τα ρούχα πλέον δεν πετιούνται. Τα στενεύουν ή τα φαρδαίνουν ανάλογα, γενικώς τα φροντίζουν και τα χρησιμοποιούν όσο γίνεται περισσότερο πριν πάρουν το δρόμο για τα σκουπίδια.
Δύσκολοι καιροί για τα νοικοκυριά και όλοι φροντίζουν να κάνουν κάποια οικονομία όπου είναι αυτό εύκολο.
«Ε»        

 

 
Τότε συμφωνούσαν!  


Μετά τις μούντζες κατά της Βουλής, τα γιαουρτώματα και τα πετροβολήματα, που κάθε άλλο παρά είχαν καταδικαστεί από «ευαίσθητους αγωνιστές της δημοκρατίας» αποδείχθηκε μικρή η απόσταση την οποία είχε να διανύσει ο εγχώριος πολιτισμός έως ένα θεαματικό live ξέσπασμα ύβρεων μετά γρονθοκοπημάτων σε τηλεοπτικό πάνελ, όπως αυτό του στελέχους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.
«Ε»    

 

Αλλού το πρόβλημα  


Φόρους 8 δις ευρώ υπόσχεται ότι θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φορολόγηση του πλούτου και των μεγάλων εισοδημάτων σε διάστημα 4 ετών, αν γίνει κυβέρνηση.
Παρότι όμως στο πρόγραμμα – που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του – απουσιάζουν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα απέφεραν τα έσοδα αυτά, δεν λείπουν οι δηλώσεις στελεχών του υπέρ της επιβολής μιας νέας έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ – και άλλες παρόμοιες – που δείχνουν την κατεύθυνση των φορολογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι όμως το ζητούμενο σήμερα η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών στα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα με μια απλή ανακατανομή των φορολογικών συντελεστών, όπως λίγο ως πολύ, υπονοεί στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;
Να πληρώσουν δηλαδή δύο και τρεις φορές παραπάνω φόρο όσοι ήδη πληρώνουν γι’ αυτά που δηλώνουν στην Εφορία; Να «τιμωρηθούν» όσοι δηλώνουν πάνω από τον μέσο όρο;
Απλοϊκές συνταγές που, αν εφαρμοστούν, θα εντείνουν το αδιέξοδο αφού παραγνωρίζουν ότι το μείζον φορολογικό πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι οι άδικοι φορολογικοί συντελεστές, αλλά η μεγάλη φοροδιαφυγή που συντελείται από όσους αποκρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία.
«Ε»    

 

«Ή μαζί κολυμπάμε ή μαζί βουλιάζουμε»  


….αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο βραβευμένος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ζητώντας να μην σταματήσει η Ε.Έ. τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ρουμπινί υποστήριξε ότι «το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη» ενώ τόνισε  ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα φοβηθούν και στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες». Με άλλα λόγια, επισημαίνει, «όποιος τραβήξει την “πρίζα” στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, είτε η συνέχιση της χρηματοδότησης, όπως έγινε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας. Υπογράμμισε  δε ότι «και οι δύο εκδοχές είναι πιο οικονομικές για τον Γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της Ευρωζώνης».
Τέλος ο Ρουμπινί τόνισε την ανάγκη οι ηγεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη τα επόμενα 5-10 χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία μιας ένωσης πολιτικοοικονομικής ένωσης, της οποίας πρόεδρος μπορεί να γίνει η Άγγελα Μέρκελ…  

 

Ουρές  


Ο «κακός χαμός» γινόταν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του ανταποκριτή του ΟΓΑ δίπλα στο δημαρχείο, όπου δεκάδες συμπολίτες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, περίμεναν υπομονετικά ώστε να εξυπηρετηθούν. Η απογραφή των συνταξιούχων, αλλά και η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με «βερεσέ» από τα φαρμακεία «φράκαραν» το μικρό γραφείο της οδού Μαυρομιχάλη.
Ε.Δ.  

 

     
Ας του δείξει κάποιος  


Ανάμεσα στα άλλα θέματα που απαρίθμησε ο Δημήτρης Βορίδης σχετικά με τις παρεμβάσεις των «Πολιτών για την Αλλαγή» στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μίλησε και για τα 100 ποδήλατα που προμηθεύτηκε ο δήμος με ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά παραμένουν άφαντα εδώ και χρόνια. Όλο λένε «έλα να σου δείξω» και όλο δε του δείχνουν. Μα πού είναι αυτά τα ποδήλατα; Ας του τα δείξει κάποιος επιτέλους!
Ε.Δ.  

 

 
Μπάνια… ανέξοδα  


1.200 αυτοκίνητα πέρασαν τα σύνορα από Βουλγαρία προς Ελλάδα το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, σημάδι ότι οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας σπεύδουν και αυτοί να απολαύσουν τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της δικής μας Περιφέρειας που προσφέρονται για μονοήμερη απόδραση, χωρίς κόστος. Όταν όμως λέμε χωρίς κόστος εννοούμε χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τους Βούλγαρους, οι οποίοι μπορεί να επισκέπτονται την περιοχή, αλλά δεν αφήνουν πίσω χρήμα για να ενισχυθεί τουριστικά η Περιφέρεια. Μάλιστα, άνθρωποι που δουλεύουν ή που πηγαίνουν στις παραλίες του νομού μας λένε ότι φροντίζουν να έχουν προμηθευτεί τα πάντα και δεν αγοράζουν ούτε μπουκαλάκι με νερό από τα εγχώρια μίνι μάρκετ. Πόσο δε μάλλον για επισκέψεις σε ταβέρνες και καφετέριες…
Ε.Δ.    

 

Ευτυχώς ήταν μικρό το κακό  


Τον Παναγιώτη Ταρενίδη ζήτησε να δει για λίγο η διευθύντρια του δήμου κ. Μαρία Σπανού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ταρενίδης επρόκειτο για μικροατύχημα που προκλήθηκε σε πολίτη με φτυάρι από το τμήμα Καθαριότητας. Ευτυχώς, η κυρία δε χτύπησε, οπότε μικρό το κακό κι έτσι γλίτωσε και τα τρεχάματα ο δήμος.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…