Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Βραδιά εκλογών στα γραφεία των κομμάτων

Βραδιά εκλογών στα γραφεία των κομμάτων

0
polites_05_2012-empros

Γιορτή στο ΣΥΡΙΖΑ, χαρμολύπη στη ΝΔ, βαρύ το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

Δηλώσεις από τους τοπικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

6 Μαΐου 2012: Βραδιά εκλογών και των πιο σημαντικών μετά την μεταπολίτευση όπως έχει ειπωθεί κατά κόρον…και όμως η πλατεία της Ξάνθης είναι στους συνήθεις καθημερινούς της ρυθμούς, χωρίς να υπάρχει ένα εμφανές ενδιαφέρον και μόνο στα επιτελεία των κομμάτων και των υποψηφίων υπάρχει κάποια κίνηση και εκείνη όμως περιορισμένη με εξαίρεση του μεγάλου νικητή των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ όπου η ατμόσφαιρα είναι όντως γιορτινή!

SYRIZA_05_2012-emprosΣΥΡΙΖΑ: Ανέτρεψε τον δικομματισμό…
Ώρα 10.30 στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Βασ. Κωνσταντίνου. Το κλίμα μύριζε γιορτή από την είσοδο ακόμη  με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έστησαν τραπέζι με τσίπουρο και μεζέδες. Στα γραφεία του στο δεύτερο όροφο, μαζεμένοι όλοι οι υποψήφιοι και οι συν αυτούς,  πλην του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που είναι ο μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς και όπως όλα έδειχναν εκλεγμένος βουλευτής. Η ατμόσφαιρα γιορτινή καθώς τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στην Ξάνθη με 24%, τη δεδομένη στιγμή, με δεύτερο κόμμα τη ΝΔ με 21% τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με  περίπου 13%. Σ’ αυτό το κλίμα ευφορίας ο υποψήφιος βουλευτής και γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Νίκος Καλιαμπάκας δήλωσε στο «Ε»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τριπλασίασε και κάτι παραπάνω …Με τη δύναμή του έσπασε το δικομματισμό που υπήρχε από την μεταπολίτευση και μετά των πρώην δύο μεγάλων κομμάτων και δείχνει αυτή τη στιγμή και τη μεγάλη δυναμική του και στο νομό μας που προς στιγμή είναι πρώτο κόμμα με 24% και 21% και 3ο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για μια ριζική αναμόρφωση, ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Νομίζω ότι δικαιωθήκαμε στην επιμονή μας και στις επιλογές μας τα τελευταία χρόνια δικαιωθήκαμε από μεγάλη μερίδα του Ξανθιώτικου λαού και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η ψήφος μας νομίζω ήταν κατανεμημένη το ίδιο σ’ όλη τη περιφέρεια του νομού οπότε δείχνει και αυτή τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο νομό. Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα θα δούμε τα αποτελέσματα τα πανελλαδικά και της Ξάνθης του συσχετισμού που θα δημιουργηθούν και μέσα σο νομό. Απ’ εδώ κα πέρα μας περιμένει πολύ δουλειά

andreou_05_2012-emprosΝΔ: Με …κατεβασμένα τα φτερά
Παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν βέβαιη η εκλογή του Α. Κοντού το κλίμα στη Ν.Δ., δεν είχε το αέρα νικητή. Παρούσα η πρόεδρος τη ΝΟΔΕ κ. Σ. Ιακωβίδου, στελέχη της Νομαρχιακής αλλά και η π. δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη. Η κα Ιακωβίδου ήταν λακωνική στις δηλώσεις της : « Η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη πανελλαδικά. Καλούμε τα κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική να συνεργαστούν για την τροποποίηση των όρων του Μνημονίου, ώστε να βγει η χώρα από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει».

PASOK_05_2012-emprosΣΟΚ στο ΠΑΣΟΚ
Βαρύ το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στα γραφεία της Ν.Ε. Ξάνθης! Έπνιγαν τον πόνο τους σε…βαρύ ποτό καθώς τ’ αποτελέσματα τη δεδομένη στιγμή (10.15) ήταν απογοητευτικά. Τα μηνύματα τόσο από την ορεινή περιοχή όσο και από τα χωριά του κάμπου για το μουσουλμάνο υποψήφιο Μπαράν Μπουρχάν  δεν ήταν τα αναμενόμενα καθώς τον έφεραν πίσω από τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και τον Χατζημενμίς Τουρκές ακόμη και στο Σούνιο που είναι το χωριό του ενώ μεγάλη ήταν η διαφορά στον Εχίνο με τον Ζεϊμπεκ να προηγείται σε εκλογικό τμήμα 1.700 εγγεγραμμένων με 1.024 ψήφους έναντι150 του κ. Μπαράν και 250 του κ, Τουρκές.
Από τους χριστιανούς υποψήφιος στήθος με στήθος ήταν η «μάχη» Σγουρίδη  – Σαλτούρου. Ο κ. Τσαρτσάρας μιλώντας το «Ε» παραδέχτηκε «καταποντισμό» του ΠΑΣΟΚ τοπικά και πανελλαδικά: « «Πανελλαδικά και τοπικά όντως το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα.  Ασφαλές συμπέρασμα ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί γιατί είναι πολύ μικρό το σύνολο που έχει βγει. Είναι ένας καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ τοπικά και πανελλαδικά. Έτσι είναι απλά πληρώνουμε το βάρος της ευθύνης που πήραμε μόνοι μας στην πλάτη για να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση
Για την επόμενη μέρα εύχομαι αύριο να έχουμε κυβέρνηση…Τρέχουν τόσο πολύ οι εξελίξεις που είναι επικίνδυνο για τη χώρα μας να έχουμε ακόμη και μικρό διάστημα ακυβερνησίας.  Εύχομαι να βγει κυβέρνηση όμως το βλέπω δύσκολο. Πιστεύω ότι θα βγάλουμε βουλευτή στην Ξάνθη».

dimar_05_2012-emprosΔΗΜΑΡ : Ικανοποίηση και έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα
Με ποσοστά αντίστοιχα των πανελλαδικών ποσοστών (6%) η ΔΗΜΑΡ είναι μεν ικανοποιημένη αλλά εκφράζει και έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Ο κ. Κ. Γούναρης δήλωσε στο «Ε»: « Είμαστε γενικά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα νέο κόμμα και με βάση τις πολωτικές συνθήκες που επικράτησαν. Τα ποσοστά μας είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Ξάνθη με την επιπλέον ιδιαιτερότητα της μειονότητας.
Σύμφωνα με το συσχετισμό δυνάμεων που προκύπτει, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση που προκύπτει. Είναι φανερό ότι οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέτυχαν, αφού αποδοκιμάστηκαν και δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική αυτοδυναμίας των δύο κομμάτων ακόμη και σε συνεργασία. Ακόμη και με οριακή αυτοδυναμία δεν είναι δυνατό να κυβερνήσουν. Εμάς δε μας αφήνει αδιάφορη η διαδικασία που θα ακολουθήσει. Όπως έχουμε πει για εμάς οι παράγοντες με τους οποίους θα συμμετέχουμε στη συζήτηση είναι α) το κρίσιμο μέγεθος της ΔΗΜΑΡ, β) η συμμετοχή στο ευρώ και την ΕΕ και γ) η προγραμματική συμφωνία για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Με αυτά τα δεδομένα δηλώνουμε παρόντες στη συζήτηση. Το εκλογικό σώμα δεν έδειξε μία σαφή στάση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχει προκληθεί «σεισμός» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πράγμα που θα φέρει ανακατατάξεις στο εσωτερικό τους. Θα πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούν και πώς θα αντιδράσουν. Η Δευτέρα πάντως δε θα είναι ίδια με την Κυριακή. Η μειονότητα πάλι συμπεριφέρθηκε ως μπλοκ.
Στην κάλπη υπερίσχυσε ο δικαιολογημένος θυμός, αλλά θα φανεί αν η ψήφος του λαού είναι αυτή που θα φέρει προοπτική στη χώρα».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…