Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εκλογές χωρίς εφορευτικές επιτροπές

Εκλογές χωρίς εφορευτικές επιτροπές

0
ekloges_05_2012-empros

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διενεργήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής

Έπεσε το ρεύμα σε 3 εκλογικά τμήματα των Θερμών. Ζητήθηκε η συνδρομή του δήμου για να αποκατασταθεί η βλάβη

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διενεργήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ξάνθη και τα χωριά της υπαίθρου και της ορεινής περιοχής. Η ανταπόκριση των πολιτών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος κινήθηκε σε αναμενόμενα επίπεδα, όχι πολύ διαφοροποιημένα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Παρόλα αυτά το κλίμα που διαμορφώθηκε ήταν διαφορετικό, καθώς έλειπαν οι έντονες συζητήσεις στα καφενεία και τις καφετέριες και οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία και πλατείες.

Ένα μέλος εφορευτικής στην καλύτερη περίπτωση!
Η διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς βρέθηκαν από νωρίς το πρωί σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Π.Ε. Ξάνθης και δεν καταγράφηκαν ελλείψεις στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν η σχεδόν πλήρης απουσία των μελών των εφορευτικών επιτροπών που ορίστηκαν. Στη συντριπτική πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων παρουσιάστηκε μόλις ένα από τα 4 (+4 αναπληρωματικά) μέλη που είχαν οριστεί. Γι’ αυτό το λόγο καταγγέλθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η διεκπεραίωση δε γινόταν καθ’ όλα νομότυπα, αφού οι εκλογείς έπαιρναν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια της αρεσκείας τους και δε βρισκόταν κάποιος εκεί για να τους χορηγεί το σύνολο των ψηφοδελτίων των κομμάτων που έλαβαν μέρος στις εκλογές.
Επίσης, πρόβλημα δημιουργήθηκε σε τρία εκλογικά τμήματα στο χωριό των Θερμών, όταν έπεσε το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω κεραυνών και γι’ αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του δήμου προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη.

Περισσότερη συμμετοχή στα ορεινά, περιορισμένο ενδιαφέρον στον κάμπο
Παρόμοια με την πόλη, κύλησε η διαδικασία και στα χωριά του νομού. Στα χωριά του δήμου Μύκης η συμμετοχή ήταν αυξημένη, ενώ πιο υποτονική ήταν στα χωριά του κάμπου, όπως για παράδειγμα στα Άβδηρα, όπου η ροή των ψηφοφόρων ήταν κάτω από το μισό των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο.
Και εκεί πάντως, παρουσιάστηκε το πρόβλημα με την απουσία των μελών των εφορευτικών επιτροπών.
Αυτό που κατατέθηκε ωστόσο, ήταν η ουσιαστική συμβολή των εκλογικών αντιπροσώπων των κομμάτων και των εποπτών της διαδικασίας, οι οποίοι συνέδραμαν στο έργο δικαστικών αντιπροσώπων και γραμματέων, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Με τηλεγραφήματα από τους δήμους τα αποτελέσματα
Για μια ομαλή εκλογική αναμέτρηση, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μίλησε και η προϊσταμένη του γραφείου εκλογών Π.Ε. Ξάνθης κ. Δερμενούδη, η οποία ωστόσο διευκρίνισε ότι την αρμοδιότητα των εφορευτικών επιτροπών είχε το Πρωτοδικείο και ότι σε κάθε περίπτωση δεν καθυστέρησε η διαδικασία.
Κατά τα άλλα και σχετικά με τη χορήγηση των αποτελεσμάτων η υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της διαδικασία των εκλογών για την Π.Ε. Ξάνθης σημείωσε: «φέτος ζητήσαμε για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία να μας στείλουν με  fax τα αποτελέσματα από τους δήμους για να μην χάνουμε χρόνο. Είναι πιο γρήγορη έτσι η διαδικασία γιατί παλαιότερα πήγαιναν όλοι στον ΟΤΕ και ο ΟΤΕ τα έφερνε στη Νομαρχία, ενώ τώρα τα παίρνουμε απευθείας. Οι δήμοι ανταποκρίθηκαν, οπότε μπορέσαμε να προχωρήσουμε με καλύτερους ρυθμούς».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…