Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Θα πάει υπέρ ΑΤΕ η α’ δόση του επενδυτικού της ΣΕΚΑΠ;

Θα πάει υπέρ ΑΤΕ η α’ δόση του επενδυτικού της ΣΕΚΑΠ;

0
sekap-empros

Αυτό φοβούνται οι εργαζόμενοι και απευθύνουν έκκληση προς τον διοικητή της ΑΤΕ να το αφήσει στην εταιρεία

«Είναι  η μόνη λύση που φαίνεται ρεαλιστική και εφικτή για να παρατείνει την βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ αυτήν την περίοδο», λένε οι εργαζόμενοι

Πριν προλάβουν να χαρούν φοβούνται ότι θα τους το πάρουν…από το στόμα! Ο λόγος για τη ΣΕΚΑΠ και τους εργαζομένους της που περίμεναν ως «μάνα εξ ουρανού» μια ένεση ρευστότητας προκειμένου να αντέξει η εταιρεία μέχρι να (αν) τελεσφορήσει η διαδικασία πώλησής της και τώρα που τελικά εγκρίθηκε το επενδυτικό της σχέδιο που κατέθεσε από το καλοκαίρι του 2006 και ετοιμάζεται να εκταμιευτεί η πρώτη δόση ύψους 1.350.000 ευρώ περίπου, ποσό που θα κάλυπτε τις τρέχουσες υποχρεώσεις της έναντι του Δημοσίου, πληροφορίες λένε, ότι θα κρατηθεί από την ΑΤΕ Leasing, προκειμένου να καλυφθούν χρέη της και κατά συνέπεια θα μείνει με τη …χαρά! 

Που «σκάλωσε» το επενδυτικό σχέδιο της ΣΕΚΑΠ
Το ενδεχόμενο αυτό έχει διασπείρει την ανησυχία στους εργαζόμενους οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησης της μισθοδοσίας τους και για το λόγο αυτό σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη του απευθύνουν σε δραματικούς τόνους έκκληση να μην γίνει η εκχώρηση του ποσού αυτού στην ΑΤΕ Leasing, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη λύση για να κρατηθεί ζωντανή η ΣΕΚΑΠ αυτή την περίοδο.
Να σημειώσουμε ότι το επενδυτικό σχέδιο της ΣΕΚΑΠ «κόλλησε» 6 χρόνια στο υπουργείο Ανάπτυξης επειδή η πρόταση περιελάμβανε διατήρηση 400 θέσεων εργασίας. Όμως στην διάρκεια που μεσολάβησε, στην ΣΕΚΑΠ εφαρμόστηκε εθελουσία έξοδο και συνταξιοδοτήσεις και οι θέσει έχουν μειωθεί στις 272. Αυτός ο όρος που δεν τηρήθηκε ήταν το εμπόδιο στην έγκριση του σχεδίου. Τελικά ως φαίνεται , δόθηκε το «πράσινο φως» επειδή συνυπολογίστηκαν η ιδιαιτερότητα της συγκυρίας και οι μεγάλες ανάγκες ρευστότητας της εταιρείας που βρίσκεται μάλιστα σε διαδικασία πώλησης. Σ’ ότι αφορά αυτή τη διαδικασία …ουδέν νεώτερο για κατάθεση προσφορά από τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλλον περιμένει να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση.

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι και κάνουν έκκληση προς την ΑΤΕ
Στην επιστολή του σωματείου εργαζομένων στην ΣΕΚΑΠ προς τον διοικητή της ΑΤΕ αναφέρεται: «Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε επιτέλους η καταβολή της επιδότησης του επενδυτικού σχεδίου της ΣΕΚΑΠ, που εκκρεμούσε από το 2008. Έχετε πλήρη εικόνα της πολύ άσχημης, σε βαθμό κρισιμότητας ακόμα και για την επιβίωσή της, οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.
Δυστυχώς, για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, η διαδικασία του διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ παρατάθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Άστοχοι χειρισμοί και η πρωτοφανής οικονομική δυσπραγία οδήγησαν την εταιρεία σε δραματική συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της, αδυναμία να καλύψει έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες και σε ισχνή παρουσία της στην αγορά. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο, οι προμηθευτές διεκδικούν τα οφειλόμενα και δυστυχώς δεν υπάρχει ορατό μπροστά μας το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο διαγωνισμός. Από την άλλη πλευρά μας είναι γνωστές και κατανοητές οι δυσκολίες χρηματοδότησης της εταιρείας μας από την μεγαλομέτοχο και διενεργούσα τον διαγωνισμό ΑΤΕ
Είναι λοιπόν, κατά την άποψή μας, επιβεβλημένο η εκταμίευση της δόσης του επενδυτικού (ύψους περίπου 1.350.000€) να αποτελέσει ένεση οξυγόνου για την ρευστότητα της εταιρείας. Το ποσό αυτό θα κάλυπτε ανάγκες σε προμηθευτές, υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι του Δημοσίου και εργαζόμενους και θα ομαλοποιούσε τις ασφυκτικές πια πιέσεις μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το ποσόν αυτό εκχωρηθεί στην ΑΤΕ Leasing, είναι βέβαιο ότι η εταιρεία θα περιέλθει σε παντελή αδυναμία διαχείρισης ακόμα και του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.
Θα είναι πραγματικά δυστυχές, μετά από όσα έγιναν, μετά τις τόσες καθυστερήσεις και παλινωδίες κατά την διάρκεια του διαγωνισμού να αναγκαστεί να κλείσει η εταιρεία τώρα που φαίνεται ότι φθάνουμε στο τέλος. Οι εργαζόμενοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης απευθύνουμε σε δραματικούς τόνους έκκληση προς την Διοίκηση της ΑΤΕ, να επιτρέψει την χρησιμοποίηση αυτής της ένεσης ρευστότητας που ήρθε κυριολεκτικά ως «μάννα εξ ουρανού» την πιο κρίσιμη περίοδο της εταιρείας.
Είναι άλλωστε η μόνη λύση που φαίνεται ρεαλιστική και εφικτή για να παρατείνει την βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ αυτήν την περίοδο».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …