Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μια «ανάσα» για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Μια «ανάσα» για τις πανελλαδικές εξετάσεις

0
examss_01-empros

Χωρίς προβλήματα η προετοιμασία. 7 εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν και φέτος στην Ξάνθη

872 οι συμμετέχοντες του νομού. 76.094 οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκός έτος 2012-2013, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΠΘ    

Με «πυρετώδεις» ρυθμούς πραγματοποιείται η προετοιμασία για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν στις 21 Μαΐου. Στην Ξάνθη ορίστηκαν τα εξεταστικά κέντρα, καθώς και οι καθηγητές που θα εποπτεύουν τη διαδικασία. Ήδη έφτασαν και τα τετράδια που θα χρησιμοποιηθούν για τις εξετάσεις και διαπιστώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ότι υπάρχει επάρκεια υλικών. Επίσης, έγιναν οι δοκιμαστικές εκπομπές για τα σήματα του δορυφόρου και έχει διαπιστωθεί ότι όλα είναι έτοιμα για τις φετινές εξετάσεις. Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους, όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης και γι’ αυτό οι τελειόφοιτοι κάνουν την τελευταία δυναμική τους προσπάθεια με το βλέμμα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που να αντικατοπτρίζει την επίπονη προσπάθεια όλης της χρονιάς.
Παράλληλα, χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης ανακοίνωσε και τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 που ορίστηκε στους 76.094 επιτυχόντες, με την πολιτική βούληση να μην μειωθεί ο αριθμός, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να εισαχθούν σε δημόσια ιδρύματα και να ανακουφιστεί η ελληνική οικογένεια, κατά την περίοδο της κρίσης.  
Επτά εξεταστικά κέντρα στο νομό Ξάνθης
Ίδιος παραμένει ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων στην Ξάνθη, προκειμένου να συμμετάσχουν χωρίς προβλήματα οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, αφού ο αριθμός τους παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Ως εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν τα τέσσερα γενικά λύκεια της πόλης και τα λύκεια Αβδήρων, Γλαύκης και Σταυρούπολης. Στο λύκειο της Γλαύκης θα εξεταστούν και οι τελειόφοιτοι του ιεροεξεταστηρίου Εχίνου,  ενώ στο 3ο λύκειο εντάσσονται και οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου. Στα δε λύκεια Αβδήρων και Γλαύκης θα συμμετάσχουν 67 υποψήφιοι από κάθε σχολείο, από το σύνολο των 872 υποψηφίων του νομού. Το λύκειο της Σταυρούπολης παρόλο που δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό τελειόφοιτων θα εξυπηρετήσει και τους υποψήφιους από τα χωριά της περιοχής της Λεκάνης και εγκρίθηκε να λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο λόγω ιδιαιτερότητας. Συνολικά οι συμμετέχοντες σε αυτό θα είναι 8 (5 από την δημοτική ενότητα Σταυρούπολης και 3 από τα άλλα χωριά).
Ακόμη, ένα επιπλέον εξεταστικό κέντρο θα λειτουργήσει στο 2ο ΕΠΑΛ για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων ομάδας Α’. Συνολικά φέτος ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ είναι 270, όχι σημαντικά διαφοροποιημένος από πέρυσι. Επίσης, στο 1ο λύκειο θα λειτουργήσει και ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο για τους υποψήφιους με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι φέτος θα είναι 6 από Ξάνθη και 1 από Κομοτηνή.
Σημειώνεται ότι από τους 872 υποψηφίους της Ξάνθης οι 712 είναι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ, ενώ οι 160 είναι απόφοιτοι που δοκιμάζονται ξανά.  
500 περίπου καθηγητές ορίστηκαν επιτηρητές
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι 500 περίπου καθηγητές που θα συμμετάσχουν ως επιτηρητές στη διαδικασία των εξετάσεων. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να λάβουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, αν και οι περισσότεροι έχουν εμπειρία, οπότε πρόκειται περισσότερο για μία τυπική διαδικασία. Οι καθηγητές δε θα έχουν αρμοδιότητες επιτηρητή κάθε μέρα, οπότε τις ημέρες που απελευθερώνονται θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο τους για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους εκεί. Σε κάθε εξεταστικό κέντρο ορίζονται περίπου 50 επιτηρητές και κάποιοι ως αναπληρωματικοί.
Φέτος, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη σε ποια πόλη θα βαθμολογηθούν τα γραπτά των υποψηφίων της Ξάνθης. Μέχρι τώρα έχουν «βρεθεί» σε Βέροια, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, οπότε και φέτος αναμένεται να αξιολογηθούν σε εκείνη την περιοχή ή σε κάποια πόλη, όπου για τη μετάβαση και τη μεταφορά των γραπτών από τους συνοδούς δε θα απαιτείται πάνω από μία ημέρα.  
76.094 εισακτέοι για το νέο ακαδημαϊκό έτος
Ο Γ. Μπαμπινιώτης ανακοίνωσε χθες τον αριθμό των εισακτέων για πανεπιστήμια, ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, ΤΕΙ, την ανώτατη σχολή παιδαγωγικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης και τις ΑΣΤΕ, οι οποίοι συνολικά φτάνουν τους 76.094.
Στον παραπάνω αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:
1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ)
5. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ)
Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι: «ο αριθμός των εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα διατηρείται περίπου στα περσινά επίπεδα ενώ αυξάνονται οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων».
Ο αριθμός των επιπλέον θέσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) αντιστοιχεί στο 15,9% του φετινού συνολικού αριθμού των εισακτέων έναντι του 10,8% του αντίστοιχου αριθμού πέρυσι. Η διαφορά προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των ειδικών θέσεων φέτος .Επίσης, καθ’ υπέρβαση  του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων εισάγονται και οι υποψήφιοι 18 κατηγοριών με διαφορετικά ποσοστά.  

 
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ

Ακ. Έτος   Συνολικός αριθμός εισακτέων   Πανεπιστήμια   ΤΕΙ/ΑΣΠΑΙΤΕ  
Σύνολο   Γενική Σειρά   Ειδική Σειρά   Σύνολο   Γενική Σειρά   Ειδική Σειρά  
2012-2013   76.094   44.381   37.500   6.881   31.713   26.470   5.243  
2011-2012   74.440   41.920   37.745   4.175   32.520   28.655   3.865  
Μεταβολή %   2,22   5,87           -2,48          

   

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…