Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος εποχής για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Εργατικής Εστίας;

Τέλος εποχής για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Εργατικής Εστίας;

0
greek-summer-empros

Δεν ενημερώθηκε ακόμη ο ΟΑΕΔ. Αγωνιούν οι ξενοδόχοι

Μέχρι 26 Μαΐου οι αιτήσεις της Αγροτικής Εστίας στα ΚΕΠ
 
Σε «δεύτερη μοίρα» μπαίνουν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας, μετά την κατάργηση των δύο οργανισμών (Εργατικής Εστίας- Εργατικής Κατοικίας, αφού τα δελτία της προηγούμενης χρονιάς έληξαν στις 31 Μαρτίου, ενώ οι αιτήσεις που απέστειλαν οι ξενοδόχοι για συμμετοχή γύρισαν πίσω.
Τόσο το προσωπικό, όσο και οι αρμοδιότητες των δύο οργανισμών έχουν μετακινηθεί πλέον στον ΟΑΕΔ και μπροστά στον «κυκεώνα» εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως τονίζει και ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης Σπύρος Μαζαράκης, ο Κοινωνικός Τουρισμός μπαίνει προς το παρόν στον «πάγο», ελλείψει άλλης ενημέρωσης.

380.000 είχαν οριστεί φέτος οι ωφελούμενοι
Η κατάργηση των δύο οργανισμών έφερε αλλαγές και στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας.
Τον Ιανουάριο του 2012 η διοίκηση του ΟΕΕ αποφάσισε την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για τη χρονική περίοδο από 1/4/12 έως 31/3/13 και καθόρισε τον αριθμό των δελτίων κοινωνικού τουρισμού σε 380.000 για τους δικαιούχους των παροχών του ΟΕΕ.
Η διάρκεια των διακοπών ορίστηκε σε έξι ημέρες (πέντε διανυκτερεύσεις), ωστόσο μετά την κατάργηση του οργανισμού ανεστάλη και αυτή η απόφαση του ΔΣ.

Δεν έχει ενημέρωση ο ΟΑΕΔ
Ο κ. Μαζαράκης σημειώνει ότι από την κατάργηση των δύο οργανισμών έχουν προστεθεί εκατοντάδες προβλήματα στον ΟΑΕΔ, όπου έχει συσταθεί ειδική διοικούσα επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση όλων των θεμάτων. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την εκ νέου αξιολόγηση της χρησιμότητας της Επιτροπής στις 15 Μαΐου, ώστε να αποφασιστεί η συνέχισή της ή όχι. Και αυτό εν μέσω φημών για πιθανή λειτουργία ενός άλλου οργανισμού μέσα από τον ΟΑΕΔ για την διαχείριση των θεμάτων της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας.
«Τα δελτία κοινωνικού τουρισμού είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει από εδώ και μπρος και γι’ αυτό θα απευθύνω σχετικό ερώτημα στη διοίκηση, ώστε και οι δικαιούχοι να το γνωρίζουν και οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες να ενημερωθούν για το θέμα», σημείωσε ο κ. Μαζαράκης.

«Ασφυξία» στα ξενοδοχεία της Ξάνθης αν δε λειτουργήσει ο Κοινωνικός Τουρισμός
Εν τω μεταξύ, ιδιαιτέρως αγωνιούν για την εξέλιξη οι ξενοδόχοι της περιοχής, πολλοί από τους οποίους ωφελούνταν σε σημαντικό βαθμό από τους επισκέπτες κοινωνικού τουρισμού που επισκεπτόταν την περιοχή, είτε μεμονωμένα είτε σε γκρουπ. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν «ανάσα» για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, ενώ αναμφίβολα καταθέτουν ότι οι περισσότεροι επισκέπτες με δελτία κοινωνικού τουρισμού προέρχονταν από την Εργατική Εστία.
Μέχρι και τις 31 Μαρτίου ίσχυαν τα παλιά δελτία και στη συνέχεια εστάλη στα ξενοδοχεία εγκύκλιος για ανανέωση της συμμετοχής στο πρόγραμμα με τις υπογραφή νέων συμβάσεων, ωστόσο τα χαρτιά τους στάλθηκαν πίσω και έκτοτε δεν έχουν καμία ενημέρωση για την «τύχη» αυτής της παροχής

Κανονικά συνεχίζει ο κοινωνικός τουρισμός από άλλους φορείς
Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν αλλαγές στα δελτία κοινωνικού τουρισμού άλλων φορέων, όπως του ΕΟΤ (για τους δημόσιους υπάλληλους) ή του Ταμείου Νομικών.
Μάλιστα, η Αγροτική Εστία καλεί τους δικαιούχους έως τις 26 Μαΐου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα ΚΕΠ για τις δωρεάν 8ημερες διακοπές, 3ήμερες εκδρομές και βιβλία.

Κοινωνικός Τουρισμός από την Αγροτική Εστία


Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας έως τις 26 Μαΐου. Πρόκειται ουσιαστικά για 440.000 ασφαλισμένους (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) και συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα καθώς και την δωρεάν παροχή βιβλίων.
Η διάρκεια ισχύος του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού είναι μέχρι 31-03-2013, ενώ για τα προγράμματα εκδρομών και δωρεάν παροχής βιβλίων είναι έως 31-12-2012.
Από το ίδιο Κ.Ε.Π. που ο ασφαλισμένος ή συνταξιούχος υπέβαλε την αίτηση για συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, θα πληροφορηθεί τα αποτελέσματα της κλήρωσης (σε ποιο πρόγραμμα θα συμμετάσχει) και να παραλάβει τα σχετικά Δελτία συμμετοχής του, για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και των εκδρομών.

Δικαιούχοι των προγραμμάτων:
-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
-Οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων
-Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης)
-Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά)
-Χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.
Δικαιολογητικά
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν:
-Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,
-Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα – σε ισχύ για το έτος 2012, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.
-Ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή Απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου
-Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…