Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγωνία και αβεβαιότητα για τους εργαζομένους του ΚΟΥΚΟΥ

Αγωνία και αβεβαιότητα για τους εργαζομένους του ΚΟΥΚΟΥ

0
koykoy_05_2012-empros

Προχώρησαν σε 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο. Στήριξη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Ζητούν τα δεδουλευμένα τους και διαμαρτύρονται για την εκ περιτροπής εργασία, τονίζοντας ότι έχουν φτάσει οικονομικά σε οριακό σημείο

Την έντονη αγωνία τους εκδήλωσαν για ένα αβέβαιο και ανασφαλές μέλλον οι 5 εργαζόμενοι του καταστήματος παιχνιδιών ΚΟΥΚΟΥ της Ξάνθης, που προχώρησαν σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο, σε συντονισμό με όλα τα καταστήματα της εταιρίας στη χώρα.
Την κινητοποίηση των εργαζομένων στήριξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που βρέθηκαν στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Εκ περιτροπής εργασία και καθυστέρηση καταβολής αποδοχών
«Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον» δήλωσε ο υπεύθυνος του καταστήματος Μπάμπης Χαΐτιδης, που δουλεύει στο κατάστημα εδώ και 15 χρόνια. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα δεδουλευμένα που οφείλονται είναι περίπου 1,5 μήνα –ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο των 2 μηνών για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων- και ότι από την πλευρά της εταιρίας δεν φαίνεται να γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και για την εκ περιτροπής εργασίας που εφαρμόστηκε για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης από τις 25 Απριλίου, καθώς οι αποδοχές τους μειώθηκαν στο μισό, όπως δηλώνουν.
«Οι εργαζόμενοι από πέρυσι το καλοκαίρι μειώθηκαν από 8 σε 5, έως από τα 42 καταστήματα ΚΟΥΚΟΥ που λειτουργούσαν, σήμερα είναι ανοιχτά μόλις 15. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, ο τζίρος της εταιρίας έπεσε κατακόρυφα 50-60% και από την άλλη οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει δουλεύουν με μειωμένες αποδοχές, τη στιγμή που είναι αντιμέτωποι με δάνεια, νοίκια, φροντιστήρια και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις», αναφέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος
Ο ίδιος προσθέτει: «έγιναν ορισμένες κινήσεις από μέρους της εταιρίας που πιστεύαμε κι εμείς ότι θα τη σώσουν. Γι’ αυτό όλοι οι εργαζόμενοι που δούλευαν 8ωρο πριν γίνει η εκ περιτροπής υπέγραψαν από μόνοι τους να γίνουν 6ωροι για να γίνει βιώσιμη η εταιρία. Όπως φάνηκε αυτό δεν απέδωσε τελικά. Σε άλλα καταστήματα δε γίνονται απολύσεις, αλλά οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα και βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής για να δουν τι θα γίνει».
Ο Μπάμπης Χαϊτίδης εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, ωστόσο, «δε γίνονται οι κινήσεις που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κι εμείς οι εργαζόμενοι αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτή την κατάσταση», όπως σημειώνει. «Απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας, γιατί ο καθένας μας έχει τρομερά προβλήματα», καταλήγει ο ίδιος.

Συντονισμένη κινητοποίηση όλων των καταστημάτων ΚΟΥΚΟΥ
Η 48ωρη απεργία αποφασίστηκε με τη συντονισμένη ενέργεια εκπροσώπων από όλα τα καταστήματα της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και τις επαρχιακές πόλεις. Ήδη είχε προηγηθεί μία 24ωρη το Σάββατο 28 Απριλίου.
Το συντονιστικό όργανο θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες των εργαζομένων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…