Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα εμπόδια παραμένουν για τους επισκέπτες από Τουρκία

Τα εμπόδια παραμένουν για τους επισκέπτες από Τουρκία

0
plateia_kentriki-empros

Οι προξενικές αρχές παρέχουν διευκολύνσεις, αλλά το καθεστώς Schengen παραμένει αμετάβλητο.

Η Ξάνθη αδυνατεί να εισπράξει οφέλη ακόμη και από το ισχνό τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία. Τι αλλάζει με το outsourcing

Ματαίως αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ξενοδόχων, ταξιδιωτικών πρακτόρων και εν γένει επαγγελματιών του τουρισμού, όταν το Μάρτιο μετά από συνάντηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα συμφωνήθηκε η προώθηση ενός νέου καθεστώτος για την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης visa στους Τούρκους τουρίστες, ώστε να αναζωπυρωθεί η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα από τη γειτονική χώρα. Η εγκύκλιος που απεστάλη στις προξενικές αρχές πριν από δύο περίπου μήνες, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία εντολή διευκόλυνσης των διαδικασιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν άλλαζε το καθεστώς, το οποίο η Ελλάδα ως μέλος της ζώνης Schengen αδυνατεί να μεταβάλει μονομερώς.
Παρόλο όμως που γίνεται πράξη από τις ελληνικές προξενικές αρχές η εντολή για ταχύτερη και ευκολότερη χορήγηση visa σε Τούρκους πολίτες, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στο «Ε», το τοπίο παραμένει θολό ακόμη και για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, ενώ από την άλλη πλευρά όσον αφορά την περιοχή μας, ο νομός της Ξάνθης αδυνατεί να εισπράξει τουριστικά οφέλη, αν και η γενική παραδοχή είναι ότι η δυναμική, λόγω και της ύπαρξης του μουσουλμανικού στοιχείου είναι μεγάλη.

Η Ξάνθη δεν εισπράττει τουριστικά οφέλη
Το καθεστώς χορήγησης visa παραμένει θολό σε γενικές γραμμές ακόμα και για τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, αφού ούτως ή άλλως διατάξεις και διευκολύνσεις εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτσας εμφανίζεται απογοητευμένος από την αναξιοποίητη δυναμική της περιοχής μας, σε αντίθεση με το νομό Καβάλας που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών. Ο ίδιος σημειώνει ότι λείπουν από πλευράς Ξάνθης οι οργανωμένες κινήσεις προβολής και η στοιχειώδης επάρκεια σε διαφημιστικό υλικό για το νομό Ξάνθης.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης εντοπίζει και αυτός ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς την Θάσο και το νομό Καβάλας το οποίο μεταφράζει ως μία καλή ένδειξη και για τη δική μας περιοχή. «Ήδη έχει ανατεθεί σε μέλη του ΔΣ η ενδυνάμωση αυτής της προοπτικής προσέλκυσης τουριστών από Βουλγαρία και Τουρκία. Οι αποστολές στην Τουρκία πάντα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά βρίσκονται ακόμη στην αρχή».
Τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος όμως, και τα εμπόδια που υψώνονται καθημερινά καταθέτει τουριστικός πράκτορας της πόλης μας με μακρόχρονη συνεργασία με την Τουρκία. «Δεν ισχύει τίποτα καινούργιο για τη visa από Τουρκία», σημειώνει, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δική του εμπειρία όταν πρόσφατα, την τελευταία στιγμή απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης visa σε 12 από τα 48 μέλη γκρουπ από την Αδριανούπολη που ήρθε για διήμερο στη Βόρεια Ελλάδα. «Η διευκόλυνση στο καθεστώς, για την οποία μιλάμε εδώ και πολλά χρόνια, πράγματι θα πρόσφερε μεγάλα οφέλη και στην Ξάνθη, γιατί στους Τούρκους επισκέπτες αποτελούν ελκυστικούς παράγοντες οι επιλογές της περιοχής μας για εξόδους και βραδινή διασκέδαση, η φύση, αλλά και το μουσουλμανικό στοιχείο», σημειώνει ο ίδιος.

Το καθεστώς για χορήγηση visa δεν μπορεί να το αλλάξει μονομερώς η Ελλάδα
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνουν στο «Ε» ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο υφιστάμενο καθεστώς χορήγησης visa σε υπηκόους της Τουρκίας και διευκρινίζει ότι οι μοναδικές διαφοροποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της διακριτικής ευχέρειας που επιτρέπει η συνθήκη Schengen στα συμβαλλόμενα κράτη. «Η απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης visa για την οποία έχουν γίνει πολλές διαπραγματεύσεις από μέρους της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα, δεν είναι απόφαση της χώρας μας, αλλά των μελών Schengen συνολικά», υπογραμμίζεται σχετικά.
Μέχρι στιγμής η εντολή που έχει δοθεί και μέσω της εγκυκλίου του πρώην ΥΠΕΞ είναι «η μέγιστη δυνατή διευκόλυνση προς υπηκόους τρίτων χωρών, που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, μέσω της παροχής ταχύτατων, αποτελεσματικών και φιλικών διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων». Στην εγκύκλιο γίνεται μνεία ότι όλα τα στοιχεία που διέπουν το νέο καθεστώς εντάσσονται πλήρως στις προβλέψεις του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα θεωρήσεων (κανόνες Σένγκεν), διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδος στον τομέα του τουρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της διεθνούς συνθήκης και του κώδικα θεωρήσεων εντάσσεται και η προσπάθεια χορήγησης visa εντός 24 ωρών, ενώ για τον ίδιο λόγο υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις για αξιόπιστους πολίτες που μπορούν να λαμβάνουν βίζα πολλαπλών εισόδων.

Τι ισχύει σήμερα για την έκδοση θεώρησης σε Τούρκους επισκέπτες
Σήμερα, σύμφωνα με όσα ισχύουν, για να εισέλθει Τούρκος πολίτης και κάθε υπήκοος τρίτης χώρα στην Ελλάδα απαιτείται η έκδοση σχετικής θεώρησης, πλην των κατόχων των, λεγόμενων, πράσινων διαβατηρίων.
Οι προξενικές αρχές χορηγούν τη visa, η οποία κοστίζει 60 € και ανάλογα με το πόσο αξιόπιστος είναι ο πολίτης ή τι εχέγγυα προσφέρονται, αποφασίζεται για πόσο χρόνο θα δοθεί η άδεια εισόδου και αν η θεώρηση είναι πολλαπλών εισόδων και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο δυνατό όριο συνεχόμενης παραμονής είναι 90 ημέρες το εξάμηνο, διαφορετικά είναι απαραίτητη η χορήγηση άδεια παραμονής.
Η επίσκεψη για αθλητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, η είσοδος ομογενών ή ατόμων κάτω των 12 ετών και για κάποιες άλλες κατηγορίες η θεώρηση γίνεται ατελώς, δηλαδή δωρεάν.

Outsourcing”: Διευκόλυνση στην πράξη για τους επισκέπτες από Τουρκία
Μοναδικό νέο δεδομένο που προωθείται με βάση το στρατηγικό ενδιαφέρον της χώρας μας για προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία είναι το λεγόμενο “outsourcing”, η ανάθεση δηλαδή σε εταιρίες- κέντρα της αρμοδιότητας να συλλέγουν δικαιολογητικά για χορήγηση visa, ώστε αφενός να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην αναγκάζονται να προσέρχονται στα προξενικά γραφεία και αφετέρου να αποφορτιστούν τα τελευταία, ώστε να εκδίδουν ταχύτερα τις άδειες εισόδου στην Ελλάδα. Αυτό το νέο δεδομένο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα και εκτιμάται ότι θα συνδράμει στην κατεύθυνση της τόνωσης της τουριστικής κίνησης.
Η προοπτική της τόνωσης της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία είναι τεράστια, η δυναμική που υπάρχει λόγω του μεγέθους της αγοράς της Τουρκίας, αλλά και των πλεονεκτημάτων της γεωγραφικής εγγύτητας, της προσέγγισης των πολιτισμών και της ιστορίας, μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας σε τοπ προορισμό για τους Τούρκους επισκέπτες», σημειώνει στέλεχος του ΥΠΕΞ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …