Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Παρέμεινε το ενδιαφέρον στη φοιτητική κάλπη

Παρέμεινε το ενδιαφέρον στη φοιτητική κάλπη

0
foititikes_ekloges1-empros

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η συμμετοχή των φοιτητών της Πολυτεχνικής στις εκλογές

Για το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών, την προσέγγιση των φοιτητικών θεμάτων, τη σύνδεση με το μέλλον και με την κοινωνία μιλούν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων

Ενώ βρισκόταν σε «πυρετό» οι κεντρικές πολιτικές διαβουλεύσεις για την ανάδειξη της ηγεσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, διεξήχθησαν χθες οι φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με φοιτητές και παρατάξεις να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο μέλλον της χώρας. Κεντρικά σημεία που απασχόλησαν τις εκλογές ήταν το Μνημόνιο, ο νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, αλλά και οι αλλαγές στην καθημερινότητα του φοιτητή και της οικογένειάς του λόγω των μέτρων λιτότητας.
Με παλμό πιο υποτονικό από τις προηγούμενες χρονιές διεξήχθησαν οι εκλογές και στην Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ, αλλά με συμμετοχή που εν τέλει δε διέφερε σημαντικά από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου, ξεχωριστές κάλπες στήθηκαν για τον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο και για τους τμηματικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν πριν 3 χρόνια από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Τα τραπεζάκια, η μουσική, τα πανό, οι αφίσες και τα χρωματιστά μπλουζάκια των μελών των παρατάξεων έδιναν το στίγμα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, ωστόσο όλοι οι εκπρόσωποι που μίλησαν στο «Ε» στηλίτευσαν την απογοήτευση ή έστω τον προβληματισμό των φοιτητών για τη μορφή και τον τρόπο άσκησης του φοιτητικού συνδικαλισμού για λόγους που ο καθένας ερμήνευσε διαφορετικά.
Παρόλο που μέχρι το μεσημέρι της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών οι φοιτητές των παρατάξεων «έβλεπαν» αύξηση της αποχής από τη φοιτητική κάλπη, τελικά, όπως αποδείχθηκε, λίγο πριν τη λήξη της διαδικασία ο αριθμός των ψηφισάντων δε διέφερε σημαντικά στον Ενιαίο Φοιτητικό Σύλλογο της Πολυτεχνικής με διαφοροποιήσεις όσον αφορά στη συμμετοχή ανά τμήμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημαντική ήταν η αύξηση της συμμετοχής στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Στις προηγούμενες εκλογές στον ΣΦΠ είχαν ψηφίσει 1.082 άτομα και έλαβαν: 6 έδρες η ΠΑΣΠ, 2 η ΠΚΣ, 2 η ΕΑΑΚ ‘Λεγεωνάριοι- Κουρσάροι και 1 η ΑΡΕΝ.
Στον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο η ΠΑΣΠ εκτιμούσε ότι θα αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη παρά την διεγνωσμένη αποστροφή των φοιτητών στον τρόπο άσκησης του φοιτητικού συνδικαλισμού. Ο γραμματέας της ΠΑΣΜ Θέμης Χολερίδης τόνισε ότι η ΠΑΣΠ δεν αναμένει να εισπράξει την δυσαρέσκεια απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είπε: «εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί απλά τον ιδεολογικό μας φορέα. Κατά τα άλλα, οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Ολομέλεια», ενώ πρόσθεσε ότι: «τα μέλη της ΠΑΣΠ αισθάνονται όπως κάθε νέος που δεν επικροτεί την πολιτική της λιτότητας, η οποία έχει θίξει τις οικογένειές τους και τους ίδιους.
Τόνο αλλαγής λόγω της πρωτοβουλία ίδρυσης των τμηματικών συλλόγων έδωσε ο πρόεδρος της ΔΑΠ Ευθύμης Σκεπάρνης, του οποίου η παράταξη δεν έχει αντίπαλο στις εκλογές, παρά μόνο το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τον ΣΦΠ, που αποδεικνύει και τη στάση των φοιτητών της Πολυτεχνικής απέναντι σε αυτή την επιλογή. Ο ίδιος, αναφορικά με τα ποσοστά και την επιρροή που θα έχει στη φοιτητική παράταξη, η στάση προς τη ΝΔ, δήλωσε: «το γεγονός ότι 25 χρόνια πανελλαδικά είμαστε πρώτη δύναμη σε ΑΕΙ-ΤΕΙ δείχνει ότι υιοθετούμε σωστή στάση και αυτό δε θα αλλάξει από το πολιτικό σκηνικό. Οι φοιτητές θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν ποιος τους ενημερώνει, ποιος βοηθάει, ποιος προτείνει, ποιος οργανώνει δράσεις και ταξίδια».
Ο Στέλιος Αντωνιάδης της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας έδωσε τη διάσταση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την κοινωνία. «Το πανεπιστήμιο δεν είναι σε γυάλα. Το πολιτικό σκηνικό θα επηρεάσει, όπως επηρεάζει και την πολιτική της Παιδείας η γενικότερη πολιτική στάση. Βλέπουμε ότι θα χειροτερεύσουν τα δεδομένα για τους φοιτητές και αυτό που θέλουμε είναι από τη δράση μας και τους αγώνες μας να ανέβουν τα ποσοστά της ΠΚΣ», σημείωσε ο ίδιος.
Για την αποσύνθεση των οργάνων εκπροσώπησης των συμφερόντων των φοιτητών που εισπράττει το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, μίλησε ο Κώστας Ράπτης από την ΕΑΑΚ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Εμείς δίνουμε τη μάχη, όπως κάθε χρόνο και πιστεύουμε ότι ένα κομμάτι από το αγωνιστικό μπλοκ θα μας στηρίξει. Είναι σίγουρο ότι ΠΑΣΠ-ΔΑΠ θα επηρεαστούν από την καταρράκωσή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, όχι γραμμικά αλλά σίγουρα σε κάποιο βαθμό. Εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε τη «μάχη της γενιάς μας», όπως έχει χαρακτηριστεί με συνεχείς μάχες στα εργατικά, τα φοιτητικά και την κοινωνία συνολικά».
Αισιόδοξη και με θετική ενέργεια παρουσίασε την ΑΡΕΝ η Χαρούλα Μαντή που τόνισε την ελπίδα να έρθει και στα πανεπιστήμια η ανατροπή που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. «Θέλουμε ο κόσμος να στηρίξει την ΑΡΕΝ και όχι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, οι οποίοι δε θέλουν να συζητάνε τα προβλήματα και στηρίζουν το Μνημόνιο και το νόμο για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Εμείς λέμε ότι η ανατροπή δεν είναι ουτοπική γιατί ο ρεαλισμός βασίζεται στις ανάγκες των ανθρώπων. Το πανεπιστήμιο δεν είναι γυάλα, είναι μέσα στην κοινωνία και χρειαζόμαστε ανθρώπους για να δώσουμε τις επόμενες μάχες», πρόσθεσε η ίδια.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…