Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Λίστες χωρίς εκπλήξεις στην Ξάνθη

Λίστες χωρίς εκπλήξεις στην Ξάνθη

0
ekloges_05_2012-empros

Βαδίζουμε σε επαναληπτικές εκλογές με λίστα και νέα διακυβεύματα

Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης τη λύση πλέον καλείται και πάλι να τη δώσει ο λαός με επαναληπτικές εκλογές όπως ορίζει το σύνταγμα. Όμως οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν με βάση νέα δεδομένα που προκύπτουν και διαφοροποιούν τη διαδικασία καθώς από το σύνταγμα προβλέπεται οι επαναληπτικές να γίνονται με λίστα και αυτό ενδεχομένως να φέρει πολλές αλλαγές στα ψηφοδέλτια των κόμματων. Επίσης αλλαγές αναμένονται να υπάρξουν και ως την κατανομή των εδρών αν τελικά υπάρξει συνταγματικό κώλυμα λόγω της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των στοιχείων της απογραφής του 2011, γεγονός που υπαγορεύει άμεση αλλαγή των εκλογικών καταλόγων και των εδρών όπου υπάρχουν σημαντικές πληθυσμιακές διαφορές

Διαφορετική διαδικασία  – διαφορετικό διακύβευμα
Παράλληλα και το διακύβευμα πλέον θα είναι διαφορετικό αφού στο δίλημμα επιλογής μεταξύ μνημονιακών ή αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων και μ’ όλα αυτά που έχουν ακολουθήσει και ειπωθεί τις μέρες της διαπραγμάτευσης μέσα και έξω από τη χώρα  προστίθεται πλέον στην ατζέντα και η παραμονή μας ή όχι στην ευρωζώνη. Επίσης, θεωρείται εκ των ουκ άνευ από πολιτικούς αναλυτές ότι η συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων και η εμφανής αδυναμία τους να υπακούσουν στην εντολή των εκλογών της 6ης Μαΐου και να οδηγηθούν σε κυβέρνηση συνεργασίας θα προσμετρηθεί στην κάλπη και θα έχει ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών των δυνάμεων των κομμάτων.

Πως θα διαμορφωθούν οι λίστες στα ψηφοδέλτια
Στην Ξάνθη τα κόμματα δεν πρόλαβαν να «σβήσουν τις μηχανές τους» αφού και η έλλειψη αυτοδυναμίας και όλη η διαδικασία που ακολούθησε τα κράτησε υπ’ ατμόν. Έτσι τις επόμενες μέρες που θα προκηρυχθούν εκλογές αναμένεται να συνεδριάσουν οι νομαρχιακές ώστε να χαράξουν τη στρατηγική τους για τις επαναληπτικές εκλογές,  να προγραμματίσουν τις συγκεντρώσεις τους και τις επαφές τους με τους πολίτες,  θέτοντας τα προτάγματα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί  με τα νέα δεδομένα.

ΠΑΣΟΚ χωρίς εκπλήξεις – ΝΔ: φήμες για μειονοτικό στη δεύτερη θέση
Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια σύμφωνα  με μια πρώτη εκτίμηση του κ. Τσαρτσάρα δεν θα υπάρχουν απώλειες  παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει προς ημερών στο «Ε» ότι δεν έχει νόημα να είναι στις επαναληπτικές εκλογές. Όπως όλα δείχνουν στην πρώτη θέση της λίστας του ψηφοδελτίου θα καταλάβει ο εκλεγείς βουλευτής κ. Δημήτρης Σαλτούρος και στη δεύτερη θέση ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Εν συνεχεία δε και οι υπόλοιποι. Στην ΝΟΔΕ Ξάνθης η κα Σούλα Ιακωβίδου δεν έκανε καμιά απολύτως  εκτίμηση επισημαίνοντας ότι οι λίστες είναι αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πρώτος στη λίστα του ψηφοδελτίου της ΝΔ Ξάνθη θα είναι ο εκλεγμένος κ. Κοντός όμως για τη δεύτερη θέση που είναι εκλόγιμη αν συντρέχουν λόγοι πρώτου κόμματος της ΝΔ πανελλαδικά και αν χάσει την έδρα του το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, αναμένεται να δοθεί «μάχη» μεταξύ Κριτσίνη – Ανδρέου αν και κυκλοφορόν φήμες ότι η ΝΔ έχει σκοπό να προτείνει στον Χατζημεμις Τουρκές που πήρε 2.700 ψήφους με το ΔΗΣΥ να μπει δεύτερος στη λίστα του ψηφοδελτίου. Απ’ την πλευρά όμως του κ. Τουρκές – σύμφωνα με έγκυρες πηγές – δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και θα είναι πρώτο ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ στην οποία πιστεύουν ότι η συνεργασία του με τη Δράση του Στέφανου Μάνου θα τους δώσει το ποσοστό της εισόδου στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ κατά αριθμό σταυρών
Σ’ ότι αφορά το πρώτο κόμμα στο νομό μας το ΣΥΡΙΖΑ όπως μας πληροφόρησε ο γραμματέας η αρίθμηση στη λίστα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κατά σειρά σταυρών. Δηλαδή πρώτος στη λίστα ο εκλεγείς βουλευτής κ.Χ. Ζεϊμπεκ, δεύτερη η κα Κεχαγιά Εβίτα και στη συνέχεια ο κ. Παπανικολάου, ο κ. Καλιαμπάκας και η κα Καρανάσιου. Είναι αισιόδοξοι ότι θα αυξήσουν τις δυνάμεις του και σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα τους πρόκειται να διοργανώσουν και πάλι ανοιχτή ομιλία στη κεντρική πλατεία με ομιλητή οικονομολόγο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡ θα το σκεφτούν τοπικά
Στην ΔΗΜΑΡ θ’ αποφασίσουν τοπικά για τη λίστα και αυτό θα γίνει σε συνεδρίαση της επιτροπή και σε συνέλευση του κόμματος τις επόμενες μέρες. Σ’ ότι αφορά τη φήμη ότι ενδέχεται να επιλέξουν πρώτο στη λίστα το κ.Σαμή Καραμπουγιούκογλου για να «προκαλέσουν» έτσι μειονοτικούς ψήφους ο κ. Δέλκος δεν θέλησε να προκαταλάβει τα όργανα του κόμματος.

«Ανεξάρτητοι» και ΚΚΕ θα αποφασίσουν κεντρικά
Απ’ την πλευρά των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Ξάνθη πλειοψήφησε ο κ. Ευστρατίου  με δεύτερη την κα Γεωργανά και θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου αν και ο κ. Ευστρατίου δήλωσε ότι για τη λίστα θ’ αποφασίσει ο πρόεδρος, ο οποίος και ενδέχεται προεκλογικά να επισκεφτεί και να μιλήσει στην Ξάνθη. Ο κ. Ευστρατίου δήλωσε αισιόδοξος, ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα πάνε ακόμη πιο ψηλά και τοπικά και πανελλαδικά. Τέλος από το ΚΚΕ ο κ. Πυργελής μας πληροφόρησε ότι για την λίστα θ’ αποφασίσουν στα κεντρικά του κόμματος και ότι η στάση του ΚΚΕ «ως η μόνη σταθερή και αξιόπιστη που δεν πήρε μέρος στα παζάρια των υπολοίπων θα επιβραβευτεί από τον ελληνικό λαό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πυργελής.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…