Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ, Ο Γλέζος και η Μειονότητα στη Ξάνθη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, Ο Γλέζος και η Μειονότητα στη Ξάνθη.

0
glezos-empros

Προσωπικές κρίσεις και σχόλια για τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012    

Στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 12/5/2012 (σελ.4) γινόταν λεπτομερής αναφορά στη «Βαβέλ απόψεων και διγλωσσία» που παρατηρείται στο λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ, που παραδόξως ήλθε δεύτερη κατά σειρά πολιτική παράταξη στις πρόσφατες εκλογές .
Ακολούθησαν όμως οι δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου για τον «υποχρεωτικό δανεισμό του λαού», που δημιουργούν όχι μόνο διγλωσσία αλλά τριγλωσσία, για να μην αναφερθώ και σε άλλες διαφορετικές απόψεις στελεχών της παράταξης. Ως προς τις απόψεις Γλέζου αλλά και τις νεώτερες του ιδίου ότι το χρήμα «δεν έχει πατρίδα» κλπ. μου θύμισαν όσα ο αείμνηστος Ηλίας Ηλίου έλεγε, μετά το 1974, ότι «ο Μανώλης  είναι, «Τίμιο Ξύλο» αλλά συνηθίζει να λέγει «πολλές μανωλακίες».
Και τούτο διότι ο ήδη ενενήντα (90) ετών Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, για μια μόνο σημαντική πράξη του διακρίθηκε στη ζωή του, χάρι στην οποία παρέμεινε και μέχρι σήμερα γνωστός, όταν στις 30 Μαΐου 1941, σε ηλικία δεκαεννέα (19) ετών, μαζί με τον συνομήλικο του Απόστολο Σάντα, κατέβασαν τη Γερμανική Σημαία από την Ακρόπολη. Από τους δύο νέους, ο Μανώλης Γλέζος είχε την τύχη να είναι μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ), να μη συλληφθεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και να προβληθεί διεθνώς ως ο μοναδικός ήρωας της Ακρόπολης, για την πράγματι γενναία και συμβολική για την εποχή πράξη, να γεμίσει βραβεία και επαίνους, ενώ ο σύντροφός του Απόστολος Σάντας (που πέθανε πρόσφατα) έμεινε στην αφάνεια. ξεχάστηκε. Άλλη «ηρωική» πράξη στη ζωή του δεν αναφέρεται.
Με την απελευθέρωση εμφανίζεται ως συντάκτης, του Ριζοσπάστη, αλλά μένει στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλία τον Αύγουστο του 1946 πηγαίνει και δολοφονείται άγρια από τις δεξιές συμμορίες ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη Κώστας Βιδάλης, ο οποίος επίσης ξεχάστηκε, όχι όμως και ο Γλέζος, ο οποίος ανήκε στην Κομματική Νομενκλατούρα του ΚΚΕ, υπό την ηγεσία πλέον του μεγάλου Αρχηγού Ν. Ζαχαριάδη. Συλλαμβάνεται κατ’ επανάληψη ως δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάζεται σε θάνατο αλλά γλυτώνει την εκτέλεση, χάρις και πάλι στην ηρωική πράξη του στη Γερμανική Κατοχή.
Με το τέλος του Εμφυλίου αν και φυλακισμένος ακόμη εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ, και μετά την αποφυλάκισή του είναι επί σειράν ετών διευθυντής της ΑΥΓΗΣ, ως έμπιστος της εκτός Ελλάδος ηγεσίας του ΚΚΕ, στην οποία παραμένει πιστός μέχρι τη διάσπασή του το 1968, οπότε δεν εντάσσεται ούτε στο ΚΚΕεξ ούτε στο ΚΚΕεσωτ. και μένει στο λεγόμενο «Χάος». Μετά την Επταετία προσκολλήθηκε και παρέμεινε στην ΕΔΑ, του Ηλιού, μετά τον θάνατο του οποίου έγινε και Πρόεδρός της, όταν πλέον η ΕΔΑ δεν είχε παρά ελάχιστους οπαδούς. Κατόρθωσε όμως να επιπλεύσει και πάλι (διότι παρέμεινε πάντα ο ήρωας που κατέβασε τη σημαία από την Ακρόπολή) και να εκλεγεί βουλευτής, συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αναφέρεται καμιά ιδιαίτερη κοινοβουλευτική του επίδοση. Πρόσφατα εμφανιζόταν ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που τον ανέδειξε επί διήμερον βουλευτή Επικρατείας.
Όσον αφορά την «Βαβέλ απόψεων» που αναφέρει το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, είναι φυσικό. Περίεργο, θα ήταν να υπήρχε ομοφωνία. Αρκεί να δει κανείς το ψηφοδέλτιο του «ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» που το κράτησα όταν ψήφισα ως δημότης Ξάνθης στο Τμήμα μου. Ο ΣΥνασπισμός της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς που τον αποτελούσαν ο παλαιός ΣΥΝ, απόβλητοι του ΚΚΕ και άλλοι αρχηγοί ανύπαρκτων οργανώσεων, όπως τουλάχιστον εμφανίζονταν τελευταία στη Βουλή, και ο ηγέτης του Αλαβάνος, εξαφανίστηκαν και έμεινε το ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, στο οποίο, όπως πληροφορήθηκα μετέχει και η κόρη του άλλοτε Προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου (δεν θα υπάρχουν μόνο στη Δεξιά πολιτικές δυναστείες) με ηγέτη τον Τσίπρα, αλλά και με υπαρχηγούς τους Λαφαζάνη, Παπαδημούλη και άλλους ..
Το Μέτωπο αυτό αποτελείται από ένδεκα (11) Κόμματα και Οργανώσεις, που μου έκαναν να θυμηθώ όσα είπε κάποτε (1942) ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, όταν του πρότειναν να ενταχθεί στο κατοχικό Μέτωπο, το ΕΑΜ: «Τι ΕΑΜ και ΞΕΑΜ μου λέτε. Οι κομμουνιστές είναι και το Τσιριμωκάκι».  
Μετέχουν λοιπόν στο Μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ οι ακόλουθοι:
1. Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (;)
2. Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά.
3. Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (Προφανώς Τροτσκιστές)
4. Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου.
5. Κίνηση Ενεργών Πολιτών.
6. Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς.
7.Κόκκινο.
8. Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας.
9. Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας
10.0μάδα Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΡΟΖΑ
11.Σοσιαλιστική Αριστερά.  
Περιέργως δεν αναφέρεται πουθενά σε ποιό κόμμα ή οργάνωση ανήκει ο εμφανιζόμενος πλέον ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο αειθαλής βουλευτής Επικρατείας Μανώλης Γλέζος, ούτε ακόμη το Λιμάνι της Αγωνίας του βουλευτή Δρίτσα.
Τελειώνοντας, δεν μπορώ να μην εκφράσω το θαυμασμό μου, αλλά και την έκπληξή μου για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μου περιφέρεια, στο Νομό Ξάνθης, όπου ο Μουσουλμάνος υποψήφιος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν εξασφάλισε το 75% των ψήφων της Μειονότητας και το σύνολο σχεδόν των ψήφων των μουσουλμάνων της ορεινής περιοχής (Πομάκων), που είναι και πιστοί μουσουλμάνοι. Από το 1954, που ψήφισα για πρώτη φορά, και μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ψήφων των μουσουλμάνων της Αριστεράς ήταν πάντα τριψήφιος. Τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ξάνθης ο αριθμός έγινε πενταψήφιος, ξεπέρασαν τις 11.000 οι σταυροί του Ζεϊμπέκ, ο οποίος ομίλησε και για ανατροπή, χωρίς να προσδιορίσει ποιάς μορφής.  Ας περιμένουμε την 17η Ιουνίου.    

Γιώργος Αποστολίδης
Επιτ. Δικηγόρος

* Ο κ. Γ. Αποστολίδης υπήρξε υποψήφιος της ΕΔΑ στο Ν. Ξάνθης στις εκλογές 1958 και 1961.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιώργος Αποστολίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …