Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο δήμος Αβδήρων δίνει βαρύτητα στην ένταξη μεταναστών

Ο δήμος Αβδήρων δίνει βαρύτητα στην ένταξη μεταναστών

0
imerida_04_2012-empros

Ημερίδα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικού Δικαίου πραγματοποιήθηκε στη Γενισέα

Ουσιαστική λειτουργία στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών επιδιώκει ο δήμος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, Βασίλη Τσολακίδη
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία δίνει ο δήμος Αβδήρων, ο οποίος συστήνοντας το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του αρθ.78 του Καλλικράτη προχώρησε στη σύναψη σύμβασης συνεργασίας με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικού Δικαίου, προκειμένου να ακολουθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα στη διαδικασία της προσέγγισης και ενσωμάτωσης των μεταναστών.
Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Γενισέα ημερίδα με την κοινωνική ένταξη και τα συμβούλια ένταξης μεταναστών με ομιλητή τον Ιωάννη Αλαβάνο, δικηγόρο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικού Δικαίου και την Ευαγγελία Μανωλιτσάκη, επίσης δικηγόρο και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου.

Η ενσωμάτωση έρχεται, έστω και δύσκολα
Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών δήμου Αβδήρων, Νίκος Τσιναρίδης, παρουσίασε τη σύνθεση και λειτουργία του συμβουλίου, και ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να αναζητήσει τρόπους ώστε το συμβούλιο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να μην περιοριστεί στον τυπικό του ρόλο. Άλλωστε, για τον ίδιο, όπως κατέθεσε, η εμπειρία του μέσα από το χώρο της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, έδειξε ότι στην κοινωνία δημιουργούνται ποικίλα ζητήματα όσον αφορά στην ένταξη των μεταναστών, που συχνά οδηγούν σε περιθωριοποίηση και αποκλεισμό, ωστόσο τόνισε ότι δική του πεποίθηση είναι ότι: «η κοινωνία βρίσκει το βηματισμό της και ενσωματώνει, έστω και δύσκολα, τους μετανάστες, ιδιαίτερα τη δεύτερη γενιά».

Οι δράσεις των ΣΕΜ
Ο ρόλος των συμβουλίων ένταξης μεταναστών (Σ.Ε.Μ.), ως συντελεστής ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην κοινωνία, ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Ι.Μ.Δ. Γιάνης Αλαβάνος, ο οποίος σημείωσε ότι οι δήμοι μέσω των οργάνων αυτών μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν σε μια σειρά από δράσεις που θίγουν ποικίλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Ανάμεσα σε αυτές, πρότεινε α) την ενημέρωση των ίδιων των μεταναστών, που συχνά αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα ή σχετικά με τη συνεργασία τους με τη Διοίκηση, β) την εκπαίδευσή του, ως απαραίτητης οδού ενσωμάτωσής τους, γ) την περίθαλψή τους, δίνοντάς τους οδηγίες και συνάπτοντας συμφωνίες με γιατρούς και νοσοκομεία, δ) τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ε) την προώθηση της απασχόλησης με γνώμονα την ίση αντιμετώπιση ημεδαπών και αλλοδαπών, ώστε να μη δημιουργείται γκετοποίηση και κοινωνικός αποκλεισμός, στ) την δημιουργία τράπεζας δεδομένων, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα επικουρικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, ζ) συμβολή στην αναζήτηση στέγασης κλπ. «Κρίσιμο είναι να δείχνουμε στο μετανάστη ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτόν», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, προσθέτοντας ότι το Ινστιτούτο βρίσκεται στη διάθεση του δήμου για κάθε ερώτηση, οδηγία ή διευκρίνιση.
Ακόμη, ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μια σειρά από άλλες παραμέτρους διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν 4 ευρωπαϊκά ταμεία για μετανάστες και πρόσφυγες, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από την αυτοδιοίκηση.
Η συνεργάτιδα του Ινστιτούτου, Ευαγγελία Μανωλιτσάκη, μίλησε για τη θέση της δεύτερης γενιάς μεταναστών, αναλύοντας τα εμπόδια που ξεπερνιούνται και το βαθμό δυσκολίας που μειώνεται αισθητά, αναφορικά με την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …