Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Με το βλέμμα στην εθνική κάλπη οι φοιτητικές εκλογές

Με το βλέμμα στην εθνική κάλπη οι φοιτητικές εκλογές

0
polytexneio_ekloges_05_2012-empros

Διενεργούνται σήμερα σε κλίμα «βουβό» στα προκάτ της Πολυτεχνικής

3η χρονιά με ξεχωριστές κάλπες του ενιαίου συλλόγου και των τμηματικών. ΠΑΣΠ-ΔΑΠ προτάσσουν την παρουσία τους στη σχολή. ΕΑΑΚ-ΠΚΣ-ΑΡΕΝ βάζουν μπροστά την πολιτική διάσταση της ψήφου
 
«Βουβό» και «παγωμένο» θα χαρακτήριζε κανείς το κλίμα της προετοιμασίας των φοιτητικών εκλογών που διενεργούνται σήμερα στα κτίρια προκάτ της Πολυτεχνικής Ξάνθης, ακριβώς ένα χρόνο μετά την προηγούμενη αναμέτρηση (18/5/11) που ανέδειξε την ΠΑΣΠ πρώτη δύναμη για άλλη μία φορά, δίνοντας ωστόσο για πρώτη φορά μία έδρα στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογές διεξάγονται σήμερα σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων.
Στην Ξάνθη, η ατμόσφαιρα μέχρι και την παραμονή των εκλογών ήταν υποτονική, καθώς τα βλέμματα των μελών των παρατάξεων και των φοιτητών είναι στραμμένα στις εθνικές πολιτικές εξελίξεις και ουσιαστικά οι φοιτητικές εκλογές διενεργούνται για πρώτη φορά χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση και σε μία εξαιρετικά ασταθή πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Και πάλι χώρια
Για 3η χρονιά στην Ξάνθη θα εφαρμοστεί το ιδιόμορφο καθεστώς του «διχασμού» του σώματος των φοιτητών με τις ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες για τον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο, που στηρίζουν ΠΑΣΠ, ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και των τμηματικών συλλόγων που ίδρυσε και διατηρεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Από σήμερα το πρωί έχουν στηθεί 5 κάλπες για τον ενιαίο σύλλογο στους χώρους του αμφιθεάτρου και του αναγνωστηρίου, μία για κάθε τμήμα, ενώ για τους τμηματικούς συλλόγους θα υπάρχουν κάλπες για τα 4 τμήματα, με εξαίρεση και πάλι την Αρχιτεκτονική, ο σύλλογος της οποίας δε συμμετέχει στην ΕΣΕΕ και θα πραγματοποιήσει τις εκλογές την Παρασκευή, με ιδιαιτερότητα την αδυναμία συμμετοχής κομματικών συνδυασμών, όπως προβλέπει το καταστατικό του συλλόγου.

Η αποχή αναμένεται… δυναμική
Το αντιμνημονιακό πρόταγμα έχει περίοπτη θέση, όπως αναμενόταν, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο ΠΑΣΠ και ΔΑΡ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δουλειά που έχουν κάνει όλη τη χρονιά. Στηρίζοντας την καθημερινότητα του φοιτητή και συμβάλλοντας στην ικανοποίηση των αναγκών του. Οι δυνάμεις της Αριστεράς από την πλευρά τους μιλούν για το διακύβευμα όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στα πανεπιστήμια με το νέο νόμο πλαίσιο, στον οποίο αντέδρασαν από την πρώτη ημέρα ψήφισής του.
Πάντως, καθολική είναι η εκτίμηση ότι η αποχή θα παρουσιάσει αύξηση σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές, καθώς οι φοιτητές φαίνεται να έχουν το βλέμμα τους περισσότερο στραμμένο στα κεντρικά πολιτικά τεκταινόμενα και να αναμένουν τις κρίσιμες εξελίξεις, παρόλο που, όπως όλοι παραδέχονται, τα κριτήρια ψήφου στις εκλογές στα πανεπιστήμια διαφοροποιούνται σε σχέση με τις βουλευτικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι λένε οι φοιτητικές παρατάξεις
Η ΠΑΣΠ συμπλήρωσε το ψηφοδέλτιο της με 80 άτομα από όλα τα τμήματα της Πολυτεχνικής και έφτασε στο ανώτατο όριο υποψηφίων. Για το γραμματέα της ΠΑΣΠ Πολυτεχνικής Θέμη Χολερίδη η πράσινη παράταξη θα διατηρήσει την πρώτη θέση και σε αυτή την αναμέτρηση, παρά τη σημαντική απώλεια δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. «Το κλίμα είναι πράγματι πιο πεσμένο, αλλά αυτό γιατί δίνεται βαρύτητα στις εθνικές εκλογές. Η ΠΑΣΠ δεν πιστεύομε ότι θα χάσει δυνάμεις στην Ξάνθη κι αυτό γιατί οι φοιτητές βλέπουν όχι μόνο τι κάνουμε για το πανεπιστήμιο και τη σχολή μας, αλλά και τις παρεμβάσεις μας σε φορείς μηχανικών και κυρίως το ΤΕΕ, όπου διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάποια σημαντικά πράγματα», σημειώνει ο ίδιος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στην ΠΑΣΠ Πολυτεχνικής υπάρχει συσπείρωση και δεν διαπιστώθηκε καμία «αποστασία» προς το νέο ρεύμα της πανεπιστημιακής νεολαίας της ΠΑΣΠ που αποσχίστηκε.
Ο Ευθύμης Σκεπάρνης, πρόεδρος της ΔΑΠ Πολυτεχνικής υπογραμμίζει αρχικά ότι η εκτίμησή της παράταξης είναι θετική αναφορικά με τους τμηματικούς συλλόγους γι’ αυτό και συνεχίζει να υποστηρίζεται θερμά. «Εμμένουμε στη λογική ότι αυτό ισχύει πανελλαδικά, αυτό θέλουν οι φοιτητές. Η αλλαγή είναι επιταγή της κοινωνίας κι εμείς προβήκαμε σε αυτή εδώ και 3 χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΑΠ και προσθέτει ότι για τους φοιτητές το κύριο κριτήριο αξιολόγησης είναι η καθημερινή παρουσία της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης στα θέματα των φοιτητών. Πάντως και αυτός παραδέχεται ότι από τις φετινές εκλογές λείπει ο παλμός άλλων ετών.
Η ΠΚΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με 80 υποψηφίους προτάσσει τη σύνδεση των προβλημάτων των φοιτητών με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες, λόγω των μέτρων λιτότητας και του Μνημονίου. Ο Χρήστος Λαρίσης, μέλος της ΠΚΣ, αναφέρει ότι: «τα προβλήματα σίτισης και στέγασης αυξάνονται καθημερινά για τους φοιτητές. Εμείς κάνουμε το βήμα για να οργανωθεί ο φοιτητόκοσμος και να απαντήσει. Ουσιαστικά οι εκλογές αποτελούν το βήμα ανασύνταξης των δυνάμεων», ενώ συμπληρώνει ότι το κλίμα των εκλογών είναι δύσκολο να μεταφερθεί στο πανεπιστήμιο, θα επηρεάσει μεν, αλλά τα κριτήρια είναι διαφορετικά.
Στην ΕΑΑΚ υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι όσο δεν ξεκαθαρίζει το κεντρικό πολιτικό τοπίο, οι φοιτητικές εκλογές θα παραμείνουν «βουβές», καθώς οι φοιτητικές εκλογές έρχονται σε «δεύτερη μοίρα». Όπως εξηγεί ο Κώστας Ράπτης, μέλος της ΕΑΑΚ στο Πολυτεχνείο Ξάνθης το βασικό διακύβευμα και στις φοιτητικές εκλογές είναι η μάχη ενάντια στο Μνημόνιο και η απαγκίστρωση από την ΕΕ του κεφαλαίου και του καπιταλισμού. Άλλωστε, αυτό ήταν το προεκλογικό πρόταγμα και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου συμμετέχει η ΕΑΑΚ, με επιπλέον βαρύτητα στο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Πάντως, θετικό οιωνό για την παράταξη αποτελεί η αύξηση των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο κατά 5-6 άτομα.
Με συγκρατημένη την ελπίδα ότι η μεγάλη ανατροπή που σημειώθηκε στην κοινωνία θα μεταφερθεί και στη φοιτητική κάλπη συμμετέχει στις σημερινές εκλογές και η ΑΡΕΝ. Ο Σωτήρης Αλεξίου, μέλος της ΑΡΕΝ σημειώνει ότι υπάρχει γενικά ενδιαφέρον για τα πολιτικά ανάμεσα στους φοιτητές, αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι θα συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές. «Η ΑΡΕΝ φαίνεται ότι θα ανέβει πανελλαδικά, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα προκληθεί το «τράνταγμα» της κοινωνίας που έφερε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Εμείς εμμένουμε στο «όχι» στο Μνημόνιο, αλλά και λέμε ότι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ είναι η φωνή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα πανεπιστήμια και πρέπει να πολεμηθούν ανοιχτά», επισημαίνει ο Σωτήρης Αλεξίου, αναφέροντας παράλληλα και την παράμετρο της αύξησης του αριθμού των πρωτοετών τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά που ενδέχεται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της σημερινής αναμέτρησης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…