Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη τιμά ένα δωρητή γνώσης

Η Ξάνθη τιμά ένα δωρητή γνώσης

0
kourakos_vivliothiki1-empros

Ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε τη βράβευση του Ε. Κουράκου για την προσφορά του στη δημοτική βιβλιοθήκη

Στην εκδήλωση του Οικουμενικού Ελληνισμού στο ΙΘΤΠ, η οποία θα αναβληθεί για τον Ιούνιο λόγω των υποχρεώσεων του αρχιεπισκόπου Ελλάδος που πρόκειται να παραστεί

Αναβάλλεται τελικά για τα μέσα Ιουνίου η εκδήλωση του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης με την παρουσία του αρχιεπίσκοπου Ελλάδας Ιερώνυμου. Ο αρχιεπίσκοπος έπρεπε να βρίσκεται στην Αθήνα για την ορκωμοσία της νέας Βουλής, οπότε και πρέπει να οριστεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. 
Στην εκδήλωση  με τίτλο «Η Ελλάδα ποτέ δεν …θα πεθάνει, Δεκαπέντε χρόνια Οικουμενικός Ελληνισμός, Από το ταξίδι στον Πλανήτη στην Θράκη» θα γίνει επίσημη παρουσίαση του δίτομου έργου «ΘΡΑΚΗ» που εκπονήθηκε από μία διακεκριμένη ομάδα πανεπιστημιακών.
Σε αυτή την εκδήλωση ο δήμος της Ξάνθης και συγκεκριμένα το Κέντρο Πολιτισμού πήρε απόφαση να τιμήσει, μέσω του αρχιεπίσκοπου, την πολύτιμη προσφορά του Ευάγγελου και της Ελένης Κουράκου για την συνεχή και ανιδιοτελή στήριξή τους στη δημοτική βιβλιοθήκη της Ξάνθης με δωρεά βιβλίων κυρίως επιστημονικού περιεχομένου που σε συνολικό αριθμό φτάνουν τα 1.426. Οι ίδιοι τα 10 αυτά χρόνια που εμπλουτίζουν συνεχώς τη δημοτική βιβλιοθήκη όχι μόνο δε ζήτησαν προβολή ή αναγνώριση, αλλά αντίθετα έμειναν σιωπηλοί και μετριοπαθείς, αποπνέοντας την αίσθηση ότι για τους ίδιους αυτή η συνδρομή γνώσης αποτελεί ένα καθήκον πνευματικής στήριξης της περιοχής, ανάτασης και εκπαίδευσης των κατοίκων της.
Ο δήμος της Ξάνθης ως ελάχιστη ανταπόδοση και έκφραση εκτίμησης έχει δώσει το όνομα του ζεύγους Κουράκου σε μία πτέρυγα της βιβλιοθήκης, ωστόσο, με την ευκαιρία της συγκεκριμένης εκδήλωσης και με πρωτοβουλία του αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπένη προτίθεται να αποδώσει τιμές με συμβολικό τρόπο στη διάθεση προσφοράς και στο σπουδαίο έργο που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια ο Ευάγγελος και η Ελένη Κουράκου.
Το «Ε» στο φύλλο της 28ης Φεβρουαρίου 2011 είχε παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην πολυετή προσφορά του πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της συζύγου του που διατελεί μέλος ΔΣ του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Εκεί αναφέραμε: «Μια αστείρευτη πηγή προσφοράς και ανιδιοτελούς στήριξης τροφοδοτεί την Ξάνθη για 10 ολόκληρα χρόνια με πνευματική τροφή. Εκατοντάδες βιβλία κάθε λογής αποστέλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα το ζεύγος Ευάγγελου και Ελένης Κουράκου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης από το 2002. Οι ίδιοι ποτέ δε θέλησαν να μιλήσουν γι’ αυτό και αρνήθηκαν τις «τυμπανοκρουσίες», παρά επέλεξαν με σεμνότητα να συμβάλουν στην πνευματική ανάταση των πολιτών της Ξάνθης, της πόλης που αγάπησαν μετά από μία επίσκεψη και θέλησαν να στηρίξουν με τον τρόπο που αυτοί θεωρούσαν πολυτιμότερο». Στη συνέχεια είχαμε καταγράψει όλες τις αποστολές βιβλίων που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και τις λιτές επιστολές που τις συνόδευαν και αποτύπωναν την ιδιοτέλεια και τη διάθεση προσφοράς του ζεύγους Κουράκου, την οποία και ευτύχησε να απολαύσει η πόλη μας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…