Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διευκρινίσεις για την μετενέργεια

Διευκρινίσεις για την μετενέργεια

0
ergazomenoi-empros

Η 15η Μαΐου δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη μετενέργεια, λέει το υπουργείο Εργασίας

Η εφαρμογή της περιορισμένης μισθολογικής μετενέργειας δεν είναι άμεση για όλες συλλήβδην τις συμβάσεις, επισημαίνει σε εγκύκλιό της η ΓΣΕΕ

Έφτασε η ώρα της μετενέργειας, ενός νόμου που αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα αφού δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να καταβάλλουν μόνο τον βασικό μισθό και 4 επιδόματα χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις των κλαδικών μισθών περίπου κατά 15%, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (κάτι που οδηγεί σε περικοπές έως και 40%)

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας
Η 15η Μαΐου δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη μετενέργεια, λέει το υπουργείο Εργασίας και διευκρινίζει: Αν μέχρι τις 14 Μαΐου δεν συνάφθηκε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε ο εργοδότης νομιμοποιείται να προσαρμόσει τους μισθούς στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης 
Η 15η Μαΐου αποτελεί την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και της μετενέργειας και όχι την καταληκτική ημερομηνία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, την Δευτέρα, το υπουργείο Εργασίας και υποστηρίζει ότι τα περί αυτόματης μείωσης του μισθού για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αναλυτικά τι ισχύει για την μετενέργεια σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Εργασίας
1) Η ημερομηνία της 15ης Μαΐου για τη λήξη του τριμήνου και την εφαρμογή της μετενέργειας αφορά 10 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας από τις 151 που υπάρχουν συνολικά. Πρόκειται για τις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν από τις 14/8/2012 και μέχρι τις 14/2/2012 διανύοντας το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, το οποίο προέβλεπε ο ν. 1876/1990.
Αν μέχρι τις 14/05/2012 δεν συνάφθηκε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε ο εργοδότης νομιμοποιείται, δηλαδή δύναται και όχι υποχρεούται, να προσαρμόσει τους μισθούς στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης συν τα τέσσερα προβλεπόμενα επιδόματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Σε κάθε περίπτωση οποτεδήποτε μπορεί να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
2) Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή κατηγγέλθησαν μετά τις 14.2.2012, 25 τον αριθμό (στοιχεία μέχρι την 11.5.2012) τρέχει το 3μηνο όπως προβλέπεται με το ν. 4046/2012 και την αντίστοιχη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, από την ημερομηνία καταγγελίας ή λήξης τους.
Αν αυτό παρέλθει άπρακτο τότε ο εργοδότης νομιμοποιείται, δηλαδή δύναται και όχι υποχρεούται, να προσαρμόσει τους μισθούς στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης συν τα 4 προβλεπόμενα επιδόματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Σε κάθε περίπτωση οποτεδήποτε μπορεί να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
3) Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή κατηγγέλθησαν πριν τις 14.8.2011 και έχουν διανύσει το 6μηνο παράτασης ισχύος τους, όπως προέβλεπε ο ν. 1876/1990, 43 τον αριθμό (στοιχεία μέχρι την 11.5.2012) και μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε, από το χρονικό σημείο που έληξε το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, οι κανονιστικοί όροι της αντίστοιχης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας και μεταβάλλονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων μερών.
Σε κάθε περίπτωση οποτεδήποτε μπορεί να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Άρα γι’ αυτήν την τελευταία περίπτωση ο ν. 4046/2012 και η αντίστοιχη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, θα έχουν εφαρμογή μετά τη νέα σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
4) Τέλος, σήμερα είναι σε ισχύ 73 κλαδικές συμβάσεις. Για τις 73 αυτές συμβάσεις που δεν έχουν λήξει και δεν έχουν καταγγελθεί, συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς με ότι προβλέπεται στους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τις αμοιβές.

Εγκύκλιος της ΓΣΕΕ
Τέσσερα σημεία – κλειδιά στην εφαρμογή της μετενέργειας
Την ακύρωση «εδώ και τώρα» των επίμαχων ρυθμίσεων ζητά η ΓΣΕΕ, που καλεί τη Βουλή σε ειδική και επείγουσα συνεδρίαση να αποφασίσει την κατάργηση των συγκεκριμένων νόμων. Σε εγκύκλιο που έστειλε στις ομοσπονδίες και στα εργατικά κάντρα της χώρας επισημαίνεται:
– Η εφαρμογή της περιορισμένης μισθολογικής μετενέργειας δεν είναι άμεση για όλες συλλήβδην τις συμβάσεις.
– Η εφαρμογή της περιορισμένης μισθολογικής μετενέργειας αφορά μόνο στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις έχουν νομότυπα λήξει, έχει παρέλθει το τρίμηνο της κανονιστικής ισχύος και δεν έχουν αντικατασταθεί από νεότερη σύμβαση.
– Στην περιορισμένη μισθολογική μετενέργεια περιλαμβάνεται όχι μόνο το επίδομα τέκνων αλλά και το επίδομα γάμου, που αποτελεί γενικό κατώτατο όρο εργασίας ρητά προβλεπόμενο από την εθνική συλλογική σύμβαση.
– Η περιορισμένη μετενέργεια αφορά μόνο στους μισθολογικούς όρους, ενώ οι λοιποί «θεσμικοί» όροι εξακολουθούν να ισχύουν ως όροι των ατομικών συμβάσεων. Αυτό ισχύει για όσο διάστημα δεν τροποποιηθούν με νεότερη σύμβαση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…