Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βάζει «θεμέλια» το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης

Βάζει «θεμέλια» το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης

0
ethelontismos_001-empros

Σε προτεραιότητα μπαίνουν η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου και των κοινωνικών λαχανόκηπων

Το «ok» για να προβούν σε επαφές με κοινωνικούς εταίρους και πολιτιστικούς φορείς τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο

Μπορεί το θέμα της εισήγησης της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη δημιουργία δομών και συνεργασιών για την υποβοήθηση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών και ατόμων του δήμου, που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την οικονομική κρίση, να συζητήθηκε τελευταίο στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, με την παρουσία ελάχιστων συμβούλων, ωστόσο ήταν ίσως το πιο σημαντικό αν συνδεθεί βεβαίως, με τις ανάλογες ενέργειες που θα οδηγήσουν σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλληλεγγύης και πρόνοιας στο δήμο Ξάνθης.
Με βάση την εισήγηση της επιτροπής, που έχει πρόεδρο τον Μανόλη Τσέπελη και μέλη τους Γιώργο Παπασταματίου, Φίλιππο Φιλίππου, Σπύρο Μαζαράκη και Ηλία Βασιλούδη, σε προτεραιότητα τίθεται η λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου και η ενίσχυση του θεσμού των κοινωνικών λαχανόκηπων που διανύουν ήδη μία επιτυχημένη πορεία.

«Προχωρήστε» είπε στην Επιτροπή το δημοτικό συμβούλιο
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος χαιρέτισε την προσπάθεια της επιτροπής για την αρτιότητα της σχετικής εισήγησης και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα έδωσε την εξουσιοδότηση στην επιτροπή να προχωρήσει στις σχετικές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτιστικούς φορείς, ώστε να διαγνωστούν οι δυνατότητες και οι προθέσεις του καθενός και να στηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης που θα μπορεί να παρεμβαίνει σε ποικίλα ζητήματα και προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες, από την προσφορά βασικών ειδών διαβίωσης μέχρι τη νομική συμβολή και την υποβοήθηση στα σχολικά μαθήματα.
Ο Μανόλης Τσέπελης κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι οι ιδέες και οι προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες από τον καθένα και ότι είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια «να είμαστε όλοι μαζί». Ο Ηλίας Βασιλούδης συμπλήρωσε ότι: «στήσαμε τον ‘κορμό’ και τώρα θέλουμε να περάσουμε στην πράξη», ενώ ο Γιώργος Κολλάρος ανέδειξε την ουσιαστική σημασία της λειτουργίας του δικτύου από την πλευρά του δήμου, αν και είχε καταψηφίσει τη σύσταση της επιτροπής. Ο Δημήτρης Μπένης υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον εθελοντισμό και ο Νίκος Ανταμπούφης, επαινώντας την προσπάθεια, πρότεινε ως άμεσες πρώτες ενέργειες: α) να συνδράμει ο δήμος στη λειτουργία του Σχολείου Αλληλεγγύης κυρίως με την παροχή υλικών και β) να συνεργαστεί με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την παροχή φθηνών αγροτικών προϊόντων στους δημότες.


Με σύνθεση ιδεών και προτάσεων η τελική εισήγηση
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης συνεδρίασε συνολικά 5 φορές για να καταλήξει σε μία ολοκληρωμένη εισήγηση για τη διάρθρωση ενός πολυδιάστατου δικτύου αλληλεγγύης, το οποίο να έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη διάρκεια (προτείνει έως 3 χρόνια και την τόνωση της διάθεσης εθελοντικής προσφοράς από την πλευρά των συλλόγων, φορέων και δημοτών. Στις παρατηρήσεις τους τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών με καταγραφή προϊόντων και υπηρεσιών που μπορεί  να προσφέρει ο καθένας. Ως αφετηρίες θέτουν το κοινωνικό παντοπωλείο και τους κοινωνικούς λαχανόκηπους και συνοψίζουν το προφίλ της όλης προσπάθειας στο σύνθημα: όλοι μαζί μπορούμε».

Τα βασικά σημεία του Δικτύου Αλληλεγγύης: Τι, ποιοί και πώς
Ως ορμητήριο προτείνεται στην αναλυτική εισήγηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης η αίθουσα του κολυμβητηρίου «Αρίων», αλλά παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες αίθουσες σχολείων ή δημοτικοί χώροι για τη διενέργεια εκδηλώσεων.
Στο επίπεδο της δημιουργίας συνεργασιών προτείνεται η συνδρομή του καθενός ανάλογα με το αντικείμενό του, ώστε να είναι ωφέλιμος στο μέγιστο δυνατό σημείο. Έτσι, ως πιθανοί «σύμμαχοι» αναφέρονται: η Μητρόπολη, το Επιμελητήριο, ο ΟΑΕΔ, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, τα πολυκαταστήματα- σούπερ μάρκετ, ο στρατός, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, η πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το ΔΠΘ, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, η Εισαγγελία, οι κοινωνικοί- πολιτιστικοί σύλλογοι, η Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια, οι τράπεζες, ο Σύλλογος Μηχανικών, ο Σύλλογος Εργοληπτών και άλλοι. Άλλωστε, η δυναμική του Δικτύου θα καθοριστεί από τη διάθεση προσφοράς του καθενός και τις δυνατότητες συνεργασίας.
Στην εισήγηση προτείνονται μια σειρά από πιθανές δράσεις, όπως η προσφορά ψωμιού από τους φούρνους του στρατού στο κοινωνικό παντοπωλείο, η παροχή προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και τους συνεταιρισμούς για τον ίδιο λόγο, η ανταποδοτική ενίσχυση από ιδιώτες μέσω της προβολής τους (πχ στο δημοτικό ραδιόφωνο), ακόμη και η στήριξη του δικτύου από τους πολιτιστικούς συλλόγους στις γιορτές  (π.χ. προσαύξηση  1 Ευρώ στην τιμή κάθε στολής που αμέσως μεταφράζεται σε 12.000,00 € ετησίως).
Στην εισήγηση ακόμη αναφέρεται η απαραίτητη ύπαρξη μιας επιστημονικής επιτροπή αξιολόγησης και η σαφήνεια στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τους δημότες που επιθυμούν να λάβουν τις υπηρεσίες του Δικτύου.
Ως βασικές δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού υπάρξει η στοιχειώδης υποδομή, καταγράφονται: α)   Συσσίτια, β) Κοινωνικό Παντοπωλείο, γ) Δημοτικοί Λαχανόκηποι, δ) Κοινωνικό Φαρμακείο, ε) Κοινωνικό Ιατρείο, στ) Κοινωνικό οδοντιατρείο, ζ) Κοινωνικός ξενώνας για έκτακτη ημερήσια φροντίδα (άστεγοι), η) Πλυντήριο – Σιδερωτήριο (άστεγοι), θ) Δίκτυο ανταλλαγής εργασίας και προϊόντων (μητρώο εθελοντών), ι) Φροντιστήρια ενισχυτικής διδασκαλίας για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κ) Κοινωνική φροντίδα ενήλικων και ανήλικων.
Όπως ειπώθηκε η επιτροπή προτείνει η αρχή να γίνει με το κοινωνικό παντοπωλείο και αυτό με σταθερά βήματα και σιγά σιγά με έμφαση στην προγενέστερη προμήθεια λογιστικού συστήματος, ώστε όλα να καταγράφονται από την αρχή και με τους κοινωνικούς δημοτικούς λαχανόκηπους με επέκταση σε άλλους χώρους στα Κιμμέρια, το Πετροχώρι, το Δροσερό, τη Λεύκη και αλλού σε δημοτικές ή παραχωρίσιμες εκτάσεις και δωρεάν παροχή νερού, με προτίμηση σε ηλικιωμένους και ΑμΕΑ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…