Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ραβασάκια» από την Εφορία για ρύθμιση χρεών

«Ραβασάκια» από την Εφορία για ρύθμιση χρεών

0
doy_xanthis-empros

6.200 έστειλε Α & Β ΔΟΥ Ξάνθης. Ρητή εντολή του υπουργείου αν μέχρι 31 Μαΐου οι οφειλέτες δεν κάνουν ρύθμιση να προβαίνουν σε κατασχέσεις

Μέχρι τέλος Μαΐου θα εκταμιευτεί η επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών. Πυρετώδεις προσπάθειες από το τμήμα ΦΠΑ της Εφορία Ξάνθης
 
«Βροχή» έρχονται τα «ραβασάκια» προς τους φορολογούμενους – οφειλέτες καθώς οι Εφορείες πήραν εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να εξαπολύσουν «σαφάρι» προς όλους αυτούς που χρωστάνε πάνω από 500 ευρώ προκειμένου να μπει ζεστό χρήμα στα ταμείο και να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που εμφανίζουν υστέρηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους και τα πρώτα στοιχεία για το Μάιο δείχνουν νέα βουτιά της τάξεως του 15%-20%. Τα ειδοποιητήρια καλούν (με ευγενικό τρόπο) τους οφειλέτες να προσέλθουν μέχρι την 31 Μάιου και να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους σύμφωνα με τον νόμο 4038 /2012 ή άλλως τους περιμένουν, ως δαμόκλεια σπάθη, οι κατασχέσεις ακινήτων, κινητών, αυτοκινήτων!  
6.200 «ραβασάκια» έφυγαν από την Α & Β ΔΟΥ Ξάνθης
3.500 ειδοποιητήρια έστειλε η Β’ ΔΟΥ Ξάνθης και 2.700 η Α’ ΔΟΥ Ξάνθης προς 6.200 συνολικά οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, αριθμός που είναι ενδεικτικός της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Εφορίας Ξάνθης η κατάσταση ιδιαίτερα στον οικοδομικό κλάδο και ότι συνδέεται μ’ αυτό είναι τραγική και βάζει μεγάλα «φέσια». Για πολλούς  απ’ αυτούς τους οφειλέτες που έχουν χρέη πάνω από 100.000 ευρώ (είδαμε πρόσφατα παραδείγματα και στην Ξάνθη) κινείται η διαδικασία του αυτόφωρου από το υπουργείο με εντολή εισαγγελέα.  
Περάστε …ρυθμίστε …τελειώσατε!
Η εντολή από το υπουργείο προς τις Εφορίες  είναι ρητή και μάλιστα δεν αφήνει καθόλου περιθώρια ελαστικότητας. Πρέπει οι οφειλέτες και κυρίως αυτοί που χρωστούν μικρότερα ποσά να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την ευνοϊκή ρύθμιση 4038/2012 και αυτό θέλει να το πετύχει ή με το καλό είτε με το στανιό…
Η ρύθμιση αυτή αφορά Φυσικά πρόσωπα έως 10.000 ευρώ και Νομικά πρόσωπα έως 75.000 ευρώ. Το χρέος κατανέμεται σε 24 δόσεις όχι μικρότερες των 100 ευρώ μηνιαίως και αν υπάρχει αποδεδειγμένο πρόβλημα επιμηκύνονται σε 60 οι δόσεις.
Παράλληλα υπάρχουν και άλλες δύο ρυθμίσεις οι : 3888/2010 και η ρύθμιση διευκόλυνσης προϊσταμένου 1055/2010.
Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση:
– Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε (για περιπτώσεις που το αρχικό χρέος υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ) ή εφόσον η εκτέλεση της ποινής άρχισε, διακόπτεται.
– Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.
Να σημειώσουμε ότι αν κάποιος οφειλέτης δεν προσέλθει για ρύθμιση χρεών η εντολή είναι να σταλεί νέο ειδοποιητήριο και εν συνεχεία κατασχέσεις…  
Μέχρι τέλος Μαΐου θα εκταμιευτεί η επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών
Πυρετωδώς δουλεύουν στο τμήμα το ΦΠΑ καθώς πρέπει να εκκαθαριστούν και να ελεγχθούν 6000 δηλώσεις αγροτών που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς. Σ’ αυτούς με βάσει τα τιμολόγια των πωλήσεων και του κύκλου εργασιών τους, τους αποδίδεται το 11%. Όπως μας πληροφόρησαν αρμοδίως από το τμήμα του ΦΠΑ στην Εφορία Ξάνθης αρχές Ιουνίου οι δικαιούχοι αγρότες θα εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…