Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η ΔΗΜΑΡ καταλύτης στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η ΔΗΜΑΡ καταλύτης στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

0
DHMAR_05_2012-empros

Συνέλευση των μελών της ΔΗΜΑΡ. Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και  προετοιμασία για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου

«Λαϊκίστικη Αριστερά» για τη ΔΗΜΑΡ ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ναι σε συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο


Την πρώτη μετεκλογική και παράλληλα …προεκλογική συνέλευση πραγματοποίησε η ΔΗΜΑΡ Ξάνθης προκειμένου να κάνει μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου και παράλληλα να χαράξει και τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου προεκλογικού αγώνα για τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Μαΐου μέσα σ’ ένα νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον ισχυρό διπολισμό που δημιουργείται  με τις δυνάμεις του μνημονίου και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις αλλά και ένα νέο διακύβευμα αυτό του σχηματισμού κυβέρνησης. Στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ορφέας» συμμετείχαν οι υποψήφιοι που θα συγκροτήσουν εκ νέου το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, μέλη της Νομαρχιακής και μέλη του κόμματος.

Συναγωνιστικό και όχι ανταγωνιστικό το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ
Ο κ. Κώστας Δέλκος ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ για τις εκλογές της 17ης Μαΐου με την επισήμανση ότι: «Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ είναι συναγωνιστικό και όχι ανταγωνιστικό και  στις εκλογές της 6ης Μαΐου εξέπεμψε θετικά μηνύματα». Σημείωσε δε ότι οι κύριοι Γκαρμπούνης και Γούναρης έχουν ισοψηφήσει και θα είναι ένας από τους στην πρώτη θέση στη λίστα ενώ στη δεύτερη θέση θα είναι  ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου προκειμένου να είναι πιο αντιπροσωπευτικό, ενώ στις επόμενες θέσεις θα είναι η κα Ζουμπουλίδου ο κ. Δέλκος και ο κ. Γούναρης. Δεν ξεκαθάρισε όμως αν θα είναι ο κ. Γκαρμπούνης ή ο κ. Γούναρης στην πρώτη θέση της λιστας

Η ΔΗΜΑΡ λέει ναι στο ευρώ και στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη
Νωρίτερα ο κ. Κωστας Δέλκος μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ως συμπέρασμα των εκλογών την κατάρρευση της ρητορική των δυνάμεων του μνημονίου και των ανατιμνημονιακών δυνάμεων: «Για μας το πρόβλημα στην ουσία του παραμένει το ερώτημα παραμονής στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη με εφαρμογή μεταρρυθμίσεων οι οποίες και θα απαντήσουν στα ουσιαστικά  προβλήματα της χώρας τα οποία δεν οφείλονται στο μνημόνιο αλλά προϋπήρχαν και ταυτόχρονα μέσα από  διαπραγματεύσεις θα αναιρεθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις του μνημονίου που αντί να δώσουν λύση ενέτειναν και δυσκόλεψαν τα προβλήματα της χώρας. Η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει και σ’ αυτές τις εκλογές με τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις, με τις προτάσεις που θα διασφαλίζουν την χώρα στην Ευρωζώνη και βέβαια απ’ αυτές τις εκλογές σ’ ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ θα σχηματιστεί κυβέρνηση που θα σπρώξει τη χώρα  στην έξοδο από την κρίση».

«Λαϊκίστικη Αριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα ο κ. Δέλκος χαρακτήρισε «λαϊκιστική αριστερά» το ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι μαζί με την ΝΔ συγκροτούν ένα ισχυρό δίπολο της λαϊκίστικης αριστεράς από τη μια και του κεντροδεξιού μετώπου από την άλλη που όμως δεν δημιουργούν τα εχέγγυα ότι θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα της χώρας.: « Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών έδειξε πως το πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας δεν μπορεί ν’ απαντηθεί από τις δυνάμεις του μνημονίου και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Αυτό το διάστημα διαμορφώνεται ένα διπολικό σχήμα από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της ΝΔ και οι μεν εκφράζουν μια λαϊκίστικη αριστερά και η ΝΔ με διευρύνσεις και συγκολλήσεις δυνάμεων προσπαθεί να συγκροτήσει το κεντροδεξιό σχήμα. Αν πάμε στις εκλογές έτσι από τη μια με λαϊκίστικες προτάσεις που δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και απ’ την άλλη ανασυγκρότηση της δεξιάς «πολυκατοικίας» δεν προοιωνίζεται λύση για τα προβλήματα της χώρας».

ΔΗΜΑΡ: Σ’ ότι μας αφορά η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη
Για το λόγο αυτό τόνισε ο κ. Δέλκος πως η ΔΗΜΑΡ ζητά από τον ελληνικό λαό ενίσχυση των δυνάμεων της ώστε να μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο μετά τις εκλογές προς την κατεύθυνση σχηματισμού μια ισχυρής κυβέρνησης πλειοψηφίας με προοδευτικό πρόσημο: «Η ΔΗΜΑΡ θα προσπαθήσει και καλεί το ελληνικό λαό να ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις που συγκαταλέγεται πρωτίστως η ΔΗΜΑΡ που θ’ αποτελέσουν ένα σύνολο δυνάμεων και θα είναι σε θέση να σχηματιστεί κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση και  να δοθεί λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα. Καλούμε τους πολίτες να μας ενισχύσουν ώστε να συμβάλουμε με αποτελεσματικότητα και σε κυβερνητικές λύσεις. Επιδίωξή μας είναι να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με προοδευτικό περιεχόμενο αλλά και να μην μείνει  η χώρα ακυβέρνητη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε τη χώρα σε εκλογές
Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΔΗΜΑΡ στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και του ναυάγιου των διερευνητικών εντολών ο κ. Δέλκος επεσήμανε: « Εμείς είπαμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις της Αριστεράς εφόσον διασφαλιστεί και η ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εκφράζει και μια λαϊκή πλειοψηφία. Δεν μπορεί μια αδύναμη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον και η ίδια εντολή των εκλογών απέρριψε τις αυτοδυναμίες και είπε στα πολιτικά κόμματα να βρουν κυβερνητική λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι δεν είχε στο μυαλό του να σχηματίσει κυβέρνηση ήθελε να σπρώξει τη χώρα σε εκλογές αφού απέρριψε κα τη δεύτερη πρόταση της ΔΗΜΑΡ για οικουμενική κυβέρνηση
Σ’ αυτές τις εκλογές είναι καταλυτικό ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ και για το πρόσημο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και για τη δημιουργία κυβέρνησης με το ελάχιστο. Σ’ ότι αφορά εμάς το δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα μείνει η χώρα ακυβέρνητη
Αν βγει η ΔΗΜΑΡ ενισχυμένη για να σηκώσει το βάρος των πρωτοβουλιών για να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα είναι αποτελεσματική διαφορετικά δεν νομίζω ότι όλοι κρέμονται από την ΔΗΜΑΡ. Δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε αυτό που πρέπει»

Γούναρης: Ο εκλογικός νόμος πρέπει ν’ αλλάξει»
Τέλος ο κ. Γούναρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο σημείωσε: «Ο εκλογικός νόμος παραχαράζει τη δημοκρατική βούληση και  την οδηγεί και σε ακραία αποτελέσματα της ψήφου σε βαθμό αντισυνταγματικότητας». Τάχτηκε υπέρ  της απλής αναλογική και σημείωσε ότι θα πρέπει εφόσον αναγνωρίσουμε το άδικο του ισχύοντος νόμου από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας βουλής να είναι να επεξεργαστεί ένα  νομοθετικό πλαίσιο που ν’ ανταποκρίνεται και στην αρχή της δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών και στις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα.
Να σημειώσουμε στη συνέλευση των μελών ο κ. Γούναρης έκανε μια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στο νομό μας εκφράζοντας ικανοποίηση από  το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ ένα νέο κόμμα ήλθε 5ο κόμμα στο νομό, μη παραλείποντας να υπογραμμίσει τον ρυθμιστικό ρόλο που έπαιξε η μειονοτική ψήφος στο εκλογικό αποτελέσματα του νομού και η οποία είχε ως αποκλειστικό σχεδόν αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
anthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε εικονική πραγματικότητα

Για τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ε…