Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Έκρηξη» στο ΕΒΕ για τα οδοιπορικά έξοδα

«Έκρηξη» στο ΕΒΕ για τα οδοιπορικά έξοδα

0

Καταψήφισε η αντιπολίτευση την αύξηση κατά 75% των δαπανών μετακίνησης

Εκτενής παρουσίαση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμμετέχει το Επιμελητήριο Ξάνθης. Τις θέσεις του για την ΕΟΖ ζήτησε η Περιφέρεια ΑΜΘ
 
«Έκρηξη» προκάλεσε στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής για αύξηση των οδοιπορικών εξόδων μελών Δ.Σ., Δ.Ε. και υπαλλήλων του φορέα, κατά 75% εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους μετακίνησης.

Η αύξηση της αποζημίωσης μετακίνησης έβαλε «μπουρλότο» στο ΕΒΕ!
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας που διήρκησε περίπου 4 ώρες, οι τόνοι υψώθηκαν από την αρχή, όταν τέθηκε από τον οικονομικό επόπτη Σπύρο Κάλφα η πρόταση προς ψήφιση της Διοικούσας Επιτροπής για αύξηση της αποζημίωσης μετακίνησης από 0,20€/χλμ σε 0,35€/χλμ. Ο κ. Κάλφας εξήγησε ότι το ύψος της αποζημίωσης είχε οριστεί με απόφαση του 2009 για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, ωστόσο έκτοτε τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα διοικητικά στελέχη και υπάλληλοι όταν μετακινούνται να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ενημέρωσε επίσης, ότι στους γειτονικούς νομούς οι τιμές ισχύουν αναλόγως: Στη Δράμα 0,25€/χλμ, στην Καρδίτσα 0,35€/χλμ και στην Καβάλα 0,40€/χλμ.
Τις αντιρρήσεις της εξέφρασε η Χρυσούλα Γρηγορίου, η οποία καταθέτοντας στοιχεία από το βιβλίο εισαγωγέων και το τεχνικό εγχειρίδιο, σημείωσε ότι για αυτοκίνητα 1.200- 2.700 cc το κόστος κίνησης δεν ξεπερνά τα 10 λίτρα ανά 100 χλμ και άρα το κόστος δεν μπορεί να είναι πάνω από 0,19€/χλμ, όταν πρόκειται για μικτή καύση και ταχύτητα έως 120 χλμ/ώρα. «Σε μια περίοδο που τα οικονομικά του ΕΒΕ είναι στενά και έχουμε ήδη μείωση στις συνδρομές των μελών κατά 34% προτείνουμε η τιμή να παραμείνει ως έχει εφόσον καλύπτει το πραγματικό κόστος», πρόσθεσε η ίδια.
Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης και για να το δείξει απάντησε: «Ξέρουμε πόσο καίνε κ. Γρηγορίου. Να μας δώσετε εσείς το αυτοκίνητό σας για τις μετακινήσεις να υφίσταται τις φθορές και τα συνεχή σέρβις! Με αλλουνού την τσέπη δε θα κάνετε κουμάντο εσείς!», προκαλώντας βέβαια άμεση αντίδραση από την πλευρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Ο γραμματέας Μάριος Κουτσουρίδης προσπάθησε να είναι πιο συναινετικός και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντεγκλήσεις γι’ αυτό το θέμα, αλλά πάντως, «έβαλε πλάτες» στην πρόταση του Σπύρου Κάλφα. Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου αντιπρότεινε αύξηση στα ο,25€/χλμ, όσο είναι και στη ΓΕΣΕΒΕ). Τελικά, ψηφίστηκε με πλειοψηφία η θέση της συμπολίτευσης.

Δεύτερος γύρος σύγκρουσης με αφορμή τις προτάσεις στην ΚΕΕΕ
Νέος γύρος εντάσεων σημειώθηκε, αυτή τη φορά ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΒΕ και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σωτήρη Τσιακίρογλου σχετικά με τις προτάσεις που ζήτησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος για τα οικονομικά προβλήματα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ώστε να γίνει μία πλήρης καταγραφή και να εξετάσει το κεντρικό όργανο αν μπορεί να συμβάλει. Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου ζήτησε την αναβολή του θέματος, επειδή, όπως ανέφερε, επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο δεν υπήρχε γραπτή εισήγηση, ώστε να γίνει μία συζήτηση σε μία βάση. «Πρέπει να γίνει μία ουσιαστική μελέτη, αλλιώς θα πούμε χιλιοειπωμένα πράγματα που τα έχουμε συζητήσει. Θέλουμε μία πρόταση από τη Διοικούσα να δούμε πώς θα τη συγκεράσουμε με τις δικές μας απόψεις», σημείωσε ο ίδιος. Ο γραμματέας του απάντησε ότι δεν είναι υποχρεωτική η γραπτή εισήγηση, αλλά πάντως μπορεί να γίνει μία πρώτη συζήτηση και στη συνέχεια να συσταθεί μία άτυπη επιτροπή που θα καταγράψει και θα συνθέσει τις θέσεις.
Τελικά, το θέμα ανεβλήθη μετά από μία παρτίδα … «κολοκυθιάς» ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης για το ποιος χρεώνεται την αδυναμία συζήτησης του θέματος.

Σε 7 ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχει το ΕΒΕ Ξάνθης
Από την υπεύθυνη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Ανθή Παναγιώτου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει το ΕΒΕ Ξάνθης. Σήμερα, το Επιμελητήριο συμμετέχει στο πρόγραμμα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας “Wide the Sea”, το “Vito”, το “recultivator”, το “Skills in Fashion Ελλάδα- Βουλγαρία”, το Ψηφιακό Επιμελητήριο και 3 προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ που θα ξεκινήσουν στη συνέχεια. Η προσοχή της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα “Recultivator” που συνδυάζεται με την τουριστική προβολή και στη δυνατότητα αξιοποίησής του για την παραγωγή τουριστικού υλικού για την Ξάνθη, όπως επεσήμανε ο Απόστολος Αγκόρτσας. Μιλώντας για την ανάγκη τόνωσης του τουρισμού, ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενταχθούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ξάνθης στο ΕΒΕ, ενώ με τη σειρά της η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ελένη Κίτσου μετέφερε την εμπειρία της από την έκθεση που παραβρέθηκε στην Αθήνα, τα θετικά και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν.
Επίσης, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε 3 συμπράξεις για τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ.

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ΕΟΖ
Για το έγγραφο του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, με το οποίο ζητά τη γνώμη και τις παρατηρήσεις του ΕΒΕ έως 4/5  για την ΕΟΖ της ΑΜΘ, ενημέρωσε το Σώμα ο Στέλιος Μωραΐτης και ο Αντώνης Κοσμίδης πήρε το λόγο για να μεταφέρει τους προβληματισμούς που κατέθεσε και εγγράφως. Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου έθεσε υπόψη του προέδρου την κοινή θέση που διαμόρφωσαν οι ΟΕΒΕ της ΑΜΘ και στη συνέχεια το θέμα αναβλήθηκε για να συζητηθεί ξανά «με καθαρό μυαλό» μιας και είχε παρέλθει η 11η βραδινή. Για τον ίδιο λόγο δε δόθηκαν και οι πληροφορίες για το κοινωνικό ιατρείο του ΕΒΕ που ζήτησε ο Μιχάλης Σπανίδης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …