Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Βοήθεια στο Σπίτι» για λίγους…

«Βοήθεια στο Σπίτι» για λίγους…

0
voitheia_spiti2-empros

Βγαίνουν εκτός προγράμματος οι ωφελούμενοι 65 – 78 ετών που δεν έχουν 67% αναπηρία, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου

300 ωφελούμενοι στην Ξάνθη. Στο «αέρα» οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα που λήγουν στις 30 Ιουνίου

«Πετσοκόβεται» με νέο ΦΕΚ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και μένουν αβοήθητοι χιλιάδες ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να βρεθούν χωρίς δουλειά και χιλιάδες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αφού στις 30 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις τους και ακόμη δεν έχει φανεί «πράσινο φως» για την ανανέωσή τους.

Εκτός προγράμματος ωφελούμενοι 65 – 78 ετών
Αλλαγές επέρχονται στο «πολύπαθο» πρόγραμμα που πέρασε από 40 κύματα η χρηματοδότησή του από τον καιρό που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια ως συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. Υπενθυμίζουμε ότι τα προβλήματα άρχισαν από την έναρξη του ΕΣΠΑ όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως προτεραιότητα την πριμοδότηση της ανεργίας εις βάρος των προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης. Όμως παρόλα αυτά βρέθηκε τρόπος να συνεχιστεί η συγχρηματοδότηση του μέσω της κάρτας ανεργίας και μιας σχέση ανέργου – ωφελούμενου. Τώρα όμως τα πάντα αναμένεται να ανατραπούν καθώς στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «κριτήρια και διαδικασία επιλογής ωφελούμενων για την υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», την οποία υπογράφει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, προβλέπεται στο Άρθρο 1 πως δικαίωμα υπαγωγής στο σύστημα έχουν όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας, και όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους. Έτσι αποκλείονται ωφελούμενοι συνταξιούχοι 65-78 ετών, που μέχρι πρότινος δέχονταν σημαντική βοήθεια καθώς αναμένεται να τεθούν εκτός προγράμματος μεγάλος αριθμός από τους 130.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες που επωφελούνται από το πρόγραμμα. Επίσης το πρόγραμμα περιορίζεται στην εξυπηρέτηση μόνο των συνταξιούχων του ΙΚΑ του ΟΓΑ και του ΝΑΤ

300 ωφελούμενοι στην Ξάνθη
Μόνο στο δήμο Ξάνθης, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Ξάνθης Γιώργος Παπασταματίου, εξυπηρετούνται από τον πρόγραμμα 300 ανήμποροι και ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Με τις αλλαγές θα περιοριστεί ο αριθμός τους και θα μείνουν απ’ έξω άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη: «Το  πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δομές και στα χρόνια λειτουργίας του έχει επιτελέσει σημαντικότατο κοινωνικό έργο. Ο Δήμος Ξάνθης λειτουργεί το πρόγραμμα και στην δημοτική ενότητα Ξάνθης και Σταυρούπολης. Έχουμε 10 – 12 άτομα επιστημονικό κα βοηθητικό προσωπικό  που καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανήμπορους συμπολίτες μας. Κάνουν εξαιρετική δουλειά και έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα. Είναι λυπηρό που κάποιοι απ’ αυτούς δεν θα συνεχίσουν να ωφελούνται από το πρόγραμμα και είναι άνθρωποι μοναχικοί κι άρρωστοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη», σημείωσε ο κ. Παπασταματίου.

Στο «αέρα» οι συμβάσεις των  εργαζομένων
Εντωμεταξύ, στις 30 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις 4.000 εργαζομένων. Πολλοί από αυτούς ανανεώνουν συνεχώς τις συμβάσεις τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Στο δήμο Ξάνθης το πρόγραμμα λειτουργεί με 10 -12 άτομα προσωπικό εκ των οποίων τα 8 άτομα είναι με σύμβαση η οποία και λήγει στις 30 Ιουνίου και ακόμη δεν έχουν καμιά ενημέρωση αν και πότε θα ανανεωθούν. Πρόβλημα πληρωμής μισθών δεν έχει προκύψει ακόμη γιατί όπως πληροφορηθήκαμε τους έχει καλύψει το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρότι το ίδιο δεν έχει ακόμη εκταμιεύσει τη χρηματοδότηση.  Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα οι αλλαγές αυτές θα σημάνουν και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ότι η ηλιακή ομάδα που εξαιρεί το υπουργείο (65 – 78) παρουσιάζει και την μεγαλύτερη θνησιμότητα. Σημειώνουν δε ότι το επιχείρημα που προβλήθηκε από το υπουργείο Εργασίας για αναγκαστική μείωση των εξόδων του προγράμματος,  αφού μακροπρόθεσμα η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγαλύτερη, γιατί αποφεύγεται η ιδρυματική και νοσοκομειακή περίθαλψη.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…