Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Άνω κάτω» στη μειονότητα από το ενδεχόμενο συνεργασίας Σαμαρά – Μπακογιάννη

«Άνω κάτω» στη μειονότητα από το ενδεχόμενο συνεργασίας Σαμαρά – Μπακογιάννη

0

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του ο Χ. Τουρκές αναφορικά με συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Δυσαρέσκεια γι αυτή την προσέγγιση εκφράζει ο υποστηριχτής της κας Μπακογιάννη Ντελή Γιουσούφ

Αναστάτωση φέρνει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ τοπικά το υπό διαπραγμάτευση ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη στις επερχόμενες επαναληπτικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη ΔΗΣΥ επιφυλάσσονται να προβούν σε δηλώσεις καθώς οι εξελίξεις τρέχουν κι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε, ιδιαίτερα στο χώρο της μειονότητας το ενδεχόμενο της συνεργασίας δεν χαιρετίζεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Νέα δεδομένα από ενδεχόμενη συνεργασία Σαμαρά- Μπακογιάννη
Είναι γνωστό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην μειονότητα απ’ ότι ο Αντώνης Σαμαράς και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο υποψήφιός της στην Ξάνθη, κ. Χατζημεμίς Τουρκές, παρότι το ρεύμα ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και η «γραμμή» των ψηφοφόρων προς τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ώστε να βγει σίγουρα ένα βουλευτής από την μειονότητα που αποτελεί και το μέγα ζητούμενο του χώρου, έλαβε ένα σεβαστό αριθμό ψήφων φτάνοντας τις 2.834. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι ήταν σ’ ένα κόμμα που παιζόταν οριακά αν θα μπει ή όχι στη Βουλή και εντούτοις ξεπέρασε σε ψήφους τον μειονοτικό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν Μπουρχάν, ενώ την ίδια στιγμή οι δύο μειονοτικοί υποψήφιοι της Ν.Δ. δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους 2.000 σταυρός, ο  αριθμός  σταυρών του κ. Τουρκές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Κατά συνέπεια του δίνει ένα προβάδισμα συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, αν βεβαίως δεχτεί, δεδομένου ότι και  η Ντόρα Μπακογιάννη έχει θέση ως όρο τη συμμετοχής στελεχών της στη λίστα της ΝΔ. Σ’ αυτή τη περίπτωση βέβαια το θέμα αφορά πιο πολύ τον κ. Ιλχάν Αχμέτ στη Ροδόπη που κυριολεκτικά «σάρωσε» ξεπερνώντας σε ψήφους και τον π. υπουργό της ΝΔ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι και στην Ξάνθη η κα Μπακογιάννη θα επιδιώξει την συμμετοχή του κ. Τουρκές στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αν τελικά ευοδωθεί η συμφωνία συνεργασίας.

Τι λένε Τουρκές – Ντελή
Απ’ την πλευρά του ο κ. Τουρκές κληθείς από το «Ε» είπε μόνο ότι δεν έχει ακόμη καμιά επίσημη ενημέρωση ούτε του έχει ανακοινωθεί κάτι. Σ’ ότι δε αφορά τις προθέσεις του και αν θα δεχτεί να είναι στο  ψηφοδέλτιο της ΝΔ επιφυλάχτηκε λέγοντας ότι «θα το σκεφτεί και θ’ απαντήσει», χωρίς ν’ αφήσει να διαφανεί κατ’ ελάχιστον κάτι που να προδίδει τις διαθέσεις του γι αυτή τη συμφωνία.
Πράγμα που έκανε όμως ο κ. Ντελή Γιουσούφ θερμός υποστηριχτής της κας Μπακογιάννη που διατηρεί και προσωπικές φιλικές σχέσεις μαζί της. Ο κ. Γιουσούφ δεν φάνηκε θετικά διακείμενος απέναντι σε ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ – ΔΗΣΥ και μάλιστα δήλωσε ότι νιώθει «πικραμένος» που η κα Μπακογιάννη δέχεται να διαπραγματευτεί με τον κ. Σαμαρά, όταν μάλιστα έχει την επιλογή συνεργασίας με τον κ. Μάνο που όπως πιστεύει μ’ αυτή θα εξασφαλίσει την έσοδό της στη Βουλή. Στο ενδεχόμενο δε της συμμετοχής του κ. Τουρκές στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είπε ότι είναι δώρον άδωρο αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και κατά συνέπεια την καλύτερη σειρά που μπορεί να έχει ο κ. Τουρκές είναι δεύτερος μετά τον κ. Κοντό. Οπότε δεν τίθεται θέμα εκλογής του αφού η ΝΔ για να εκλέξει 2 βουλευτές πρέπει να ξεπεράσει το 44%, ποσοστό ανέφικτο υπό τα πραγματικά δεδομένα. Τέλος όπως εκτιμά ο κ. Ντελή Γιουσούφ αναφορικά με τις έδρες, αυτές θα μείνουν ως έχουν, δηλαδή σε ΣΥΡΙΖΑ  – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αιτιολογώντας την εκτίμησή του με τη φράση: «Δεν θ’ αλλάξουν σημαντικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το ΠΑΣΟΚ να χάσει την έδρα».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…