Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεταναστευτικό «ρεύμα» νέας γενιάς και στην Ξάνθη

Μεταναστευτικό «ρεύμα» νέας γενιάς και στην Ξάνθη

0
metanastes_001-empros

Αυξητική τάση παρουσιάζει η κίνηση στα δικηγορικά γραφεία της πόλη που κάνουν μεταφράσεις και επικύρωση δικαιολογητικών

Οι νέοι μας, κυρίως πτυχιούχοι αναζητούν δουλειά στη Γερμανία και Αγγλία
Φεύγουν και ανειδίκευτοι που έμειναν άνεργοι

«Θα’ ρθουνε χρόνια δύσκολα», τραγουδούσε σ’ ένα από τα τελευταία του τραγούδια ο αείμνηστος Στέλιος Καζαντζίδης, κατ’ εξοχήν τραγουδιστής της μετανάστευσης και ο στίχος αποδεικνύεται προφητικός στις μέρες μας. Εικόνες της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 θυμίζει το μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη προς τη Γερμανία, χώρα που κρατά τα σκήπτρα στη βιομηχανία αλλά και στην χαμηλότερη ανεργία.

Κύμα φυγής στη Γερμανία
Όπως αποδεικνύεται από καταγεγραμμένα  στοιχεία σε πανελλαδική κλίμακα σε σχέση με το 2010, το ποσοστό των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία πέρυσι αυξήθηκε με θεαματικό τρόπο, κατά 90%, ή 11.000 ανθρώπους. Συνολικά μετανάστευσαν 24.000 Έλληνες το 2011, όταν το 2010 ήταν 13.000. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης (+52%) αφορά τους Ισπανούς μετανάστες, που σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκαν κατά 7.000. Οι Έλληνες έχουν ως πρώτη επιλογή τους τη Γερμανία, καθώς υπάρχουν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες συγγενείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα.

Το προφίλ του μετανάστη
Η ειδοποιός διαφορά όμως σε σχέση με το κύμα μετανάστευσης των χρόνων του ‘ 60 έγκειται κυρίως στο επαγγελματικό προφίλ των μεταναστών. Τότε έφευγαν κυρίως νέοι ανειδίκευτοι εργάτες για δουλειά στις …φάμπρικες της Γερμανίας. Το φαινόμενο είχε αποκτήσει μαζικότητα ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τώρα φεύγουν και πάλι κυρίως νέοι 22 – 27 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, όμως επιστήμονες (γιατροί , μηχανικοί, γεωτεχνικοί) εξαναγκαζόμενοι από την ανεργία και την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής και σε μικρότερο βαθμό ανειδίκευτοι.
Επίσης πολλοί με αφορμή κάποιο μεταπτυχιακό τους σε χώρα του Εξωτερικού και κυρίως στην Αγγλία – Ολλανδία επιλέγουν να μην γυρίσουν ιδίως αν βρουν δουλειά.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 2007 εργάζονταν 1.500 Έλληνες γιατροί στη Γερμανία ενώ το 2012 υπολογίζονται σε 12.000. Είτε απόφοιτοι ιατρικών σχολών επιλέγουν τη μετανάστευση προκειμένου να αποφύγουν τις λίστες αναμονής στην Ελλάδα είτε γιατροί αναζητούν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες σε γερμανικά θεραπευτήρια.

Κύμα φυγής και από την Ξάνθη
Σύμφωνα με μια έρευνα του «Ε» σε 5 δικηγορικά γραφεία της πόλης μας τα οποία κάνουν μεταφράσεις των πτυχίων και των δικαιολογητικών σε 9 συνολικά γλώσσες με επικύρωση,  καταγράφεται ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο μια αξιοσημείωτη μεταναστευτική τάση κυρίως προς τη Γερμανία και σε κλάδους των μηχανικών, των γιατρών αλλά και των ανειδίκευτων εργατών. Είναι ηλικίας 24 – 27 ετών αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που εκδηλώνεται ένα κύμα φυγής σε ηλικίες των 35 – 40 ετών και αφορά ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και παραμένουν καιρό άνεργοι. Όπως μας αναφέρουν οι δικηγόροι των γραφείων που έγινε η έρευνα, οι περισσότεροι δεν θέλουν να φύγουν αλλά εξαναγκάζονται από την μακροχρόνια ανεργία αλλά και τους στενούς επαγγελματικούς ορίζοντες μέσα στους οποίους καλούνται να προσαρμοστούν χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές ανέλιξης καθώς επίσης και της ανασφάλειας για το μέλλον.  Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως επιστήμονες αλλά παράλληλα υπάρχει και μια ροή για ανειδίκευτους που κατευθύνονται κυρίως στη Γερμανία. Ενδεικτικό στοιχείο της μεταναστευτικής ροής που υπάρχει και στην Ξάνθη είναι ότι συνολικά στα 5 δικηγορικά γραφεία το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει πάνω από 20 μεταφράσεις δικαιολογητικών τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στις εταιρείες που επέλεξαν να εργαστούν μετά βέβαια και από την σχετική πρόσκληση απ’ αυτές είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω ενδιάμεσων φορέων (π.χ. Eures).   

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…