Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πράσινο φως» για τον νέο ΧΥΤΥ στην περιοχή μας

«Πράσινο φως» για τον νέο ΧΥΤΥ στην περιοχή μας

0
XYTY-empros

Εγκρίθηκε η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 2 μέρες πριν τις εκλογές από τον YΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Μεταξύ Γέροντα και Ξεριά Καβάλας θα κατασκευαστούν οι μονάδες.  Η δυναμικότητά του θα είναι 200. 000 τόνων στερεών αποβλήτων

Πήρε το «πράσινο φως» 2 μόνο μέρες πριν τις εκλογές (Παρασκευή 4/5) με υπογραφή του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον νέο ΧΥΤΥ που συμπεριλαμβάνεται στο Ολοκληρωμένο περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΑΜΘ,  ο οποίος μετά και την τελευταία τροποποίηση του σχεδίου έχει χωροθετηθεί στην περιοχή μεταξύ Γέροντα και Ξεριά Καβάλας (λατομεία Κοθάλη). Να σημειώσουμε ότι  η μελέτη είχε κατατεθεί από το 2008 και μόλις τώρα άνοιξε ο δρόμος για διαγωνισμούς και δημοπρατήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί και  η τελευταία φάση του Σχεδίου με την κατασκευή και στην περιοχή μας μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων αλλά και Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων, από τους ΧΥΤΑ τριών νομών ήτοι: Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Μεταξύ Γέροντα και Ξεριά ο νέος ΧΥΤΥ
Όπως μας πληροφορεί ο επιστημονικός υπεύθυνος του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων ΑΜΘ κ. Δερματάς η περιοχή που έχει επιλεγεί μετά από σχετική μελέτη είναι η πλέον κατάλληλη καθώς όπως σημείωσε το υπέδαφος έχει άργιλο( υπάρχουν λατομεία αργίλου), γεγονός που εμποδίζει την καθίζηση και  σε περίπτωση ατυχήματος την μόλυνση των υπόγειων υδάτων. Υπενθυμίζουμε ότι  ο πρώτος σχεδιασμός αφορούσε στην κατασκευή ΧΥΤΥ στο δήμο Τοπείρου. Μετά τις αντιδράσεις της τοπική κοινωνίας είχε επιλεχθεί ο δήμος Ορεινού αλλά και αυτή η επιλογή εγκαταλείφτηκε λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής. Και για την τρίτη χωροθέτηση υπάρχουν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας όμως μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων απομένει η προκήρυξη διαγωνισμών. Όπως όμως εκτιμά ο κ. Δερματάς αυτό δεν θα γίνει άμεσα λόγω των δύσκολων οικονομικών που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Δερματά σ’ ότι αφορά το Σχέδιο Διαχείρισης το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2003  έχουν απορροφηθεί τα 22 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό ταμείο και έχουν ολοκληρωθεί οι13 από τους 15 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) καθώς και τα 4 Κέντρα Διανομής Απορριμμάτων (ΚΔΑΥ) και για την χρηματοδότηση (20 εκ. ευρώ) της ενδιάμεσης φάσης έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.   

Τι θα γίνεται στον νέο ΧΥΤΥ
Στον νέο ΧΥΤΥ που πρακτικά θα υπάρχουν τρεις μονάδες, για την Επεξεργασία, την Ταφή και την Παραγωγή Ενέργειας θα γίνεται μηχανική διαλογή και αναερόβια επεξεργασία, με παράλληλη παραγωγή ενέργειας, ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων. Η δυναμικότητά του θα είναι 200. 000 τόνων στερεών αποβλήτων και το παραγόμενο προϊόν θα είναι δημοτικά στερεά απόβλημα και λυμματολάσπη.
Βασικοί στόχοι είναι η μείωση της μάζας των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή και η ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και η ασφαλής τελική διάθεση των προϊόντων επεξεργασίας.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…