Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Σε κυβερνητικό αδιέξοδο η χώρα

Σε κυβερνητικό αδιέξοδο η χώρα

0
dierevnitiki_05_2012

Ύστατη προσπάθεια για εθνική συνεννόηση στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη υπό τον ΠτΔ

Ο Α. Τσίπρας κατήγγειλε εκβιασμό και δήλωσε ότι δε συμμετέχει σε επιλεκτική σύσκεψη. Πυρετώδεις, αλλά αδιέξοδες οι διεργασίες από την Κυριακή

Μαζί με το μαινόμενο «πόλεμο» και τις πανταχόθεν δηλώσεις ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός της ευρωζώνης, ενώ καθίσταται οσονούπω ληξιπρόθεσμη η απαίτηση της πληρωμής του ομολόγου, σε αδιέξοδο οδήγησαν οι επαφές και συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Κυριακής υπό τον Κάρολο Παπούλια, όπου και διαγνώστηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με συνεννόηση της τριών πλειοψηφούντων κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε κάθε «γέφυρα» εθνικής συνεννόησης, δηλώνοντας: «συνένοχο στο λάθος δε θα μ’ έχετε», ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει να δημοσιευτούν τα πρακτικά της συνάντησης υπό τον ΠτΔ, αίτημα που έγινε δεκτό. Έντονα ενοχλημένος εμφανίστηκε μετά τη σύσκεψη ο Αντώνης Σαμαράς που δήλωσε ότι «έκανα ό,τι μπορούσα, δεν μπορώ να καταλάβω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη λήξη της άκαρπης σύσκεψης κατηγόρησε για αλαζονείες και μικροκομματικούς υπολογισμούς με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ, όπως είπε, του τόνισε στη συνάντηση ότι η εκλογική άνοδος συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη.
Το απόγευμα της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο δέχθηκε έναν- ένα τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Πάνος Καμμένος παρέκλινε ελάχιστα από τη γραμμή «ούτε νεκρός με τη ΝΔ», θέτοντας 7 προϋποθέσεις για να συνεργαστεί, εκ των οποίων η μία ήταν να αρθούν οι υπογραφές από το Μνημόνιο 2. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε «δε συναινώ στην εξαθλίωση της χώρας», κάνοντας σχόλιο για την παράνομη μετανάστευση, η Αλέκα Παπαρήγα εξήγγειλε ότι με νόμο θα προωθήσει την κατάργηση του Μνημονίου, εμμένοντας στις θέσεις της για αποκλεισμό οποιασδήποτε συνεργασίας του ΚΚΕ και ο κύκλος των επαφών έκλεισε με συνάντηση με το Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άποψης που εξέφρασε και το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι η Οικουμενική Κυβέρνηση πρέπει να εκφράζεται από όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και ταυτόχρονα να κινηθεί η διαδικασία για να έχουμε την αποδέσμευση της χώρας από τις ρυθμίσεις του μνημονίου.
Αν και πιο κοντά στο κυβερνητικό αδιέξοδο και την επόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι επαφές για την ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Κάρολος Παπούλιας κάλεσε τους αρχηγούς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για νέο κύκλο διαβουλεύσεων, ωστόσο από το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι η «πρόσκληση» τίθεται εκβιαστικά, αφού δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης κατά την πρώτη συνάντηση των αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σε ανακοίνωση ότι: «δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για κατά μόνας συνάντηση μαζί του, είτε για σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός φυσικά της Χρυσής Αυγής».
Εν τω μεταξύ τη χθεσινή μέρα, αίσθηση προκάλεσε άρθρο- παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου που ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα «να πει την αλήθεια, ότι έξοδος από το Μνημόνιο σημαίνει και έξοδος από το ευρώ, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός προς το ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας: «στην πρότασή του για αριστερή κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας και τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» στη βάση της συζήτησης για την ενότητα της Αριστεράς». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μετά τις εκλογές, ενώ διευκρίνισε ότι δεν του έγινε καμία πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, τύπου Μόντι, με τον ίδιο πρωθυπουργό.
Επίσης, το σενάριο της τελευταίας στιγμής που κυκλοφόρησε, ενώπιον του μονόδρομου για νέα προσφυγή στις κάλπες ήταν η πρόταση συναίνεσης προς την πλευρά Κουβέλη για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με διάρκεια ζωής δυο το πολύ τριών μηνών, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου και θα έχει ως επικεφαλής πρωθυπουργό από τον χώρο της Αριστεράς. Όλων ωστόσο, το βλέμμα ήταν στο κρίσιμο ραντεβού του απογεύματος της Δευτέρας, ενώ έμενε αδιευκρίνιστο ενόψει των εξελίξεων αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται αμέσως μετά την έκβαση της σύσκεψης να καθορίσει τα επόμενα βήματα ή αν προτίθεται να δώσει και άλλη παράταση μιας και δεν δεσμεύεται χρονικά από το Σύνταγμα.
Στο διάστημα αυτών των εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη δημοσκοπικά, ενώ πληθαίνουν οι πιέσεις από την Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ στη διάρκεια των πολιτικών ζυμώσεων, ο Σαμαράς εντόπισε δυσκολίες στη σύσταση κεντροδεξιού μετώπου, ενώ αντίθετα επετεύχθη σύγκλιση μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Στέφανου Μάνου. Από την πλευρά του για ολική αναδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ κάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που «παραίτησε» το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος και δήλωσε ότι παραμένουν τα σύμβολα και τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο νέος πρόεδρος θα είναι 30άρης και κάλεσε κάθε έναν που ενδιαφέρεται για την τύχη του κόμματος να συνδράμει στη διαδικασία. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…