Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σε επανάληψη η εκλογική διαδικασία

Σε επανάληψη η εκλογική διαδικασία

0
ekloges_6-empros

Πανομοιότυποι εκλογικοί κατάλογοι, ίδιος αριθμός εκλογικών τμημάτων

Στις 17 Ιουνίου ψηφίζουμε χωρίς σταυρό. Και τα σταυρωμένα πάντως, προσμετρώνται υπέρ του κόμματος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ
 
Το «κουμπί» της επανάληψης έχουν πατήσει στα κατά τόπους γραφεία εκλογών των περιφερειακών ενοτήτων, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη νέα εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου 2012. Το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με «λίστα» δεν προκαλεί σημαντικές διαφοροποιήσεις κατά την προετοιμασία των αρμόδιων γραφείων, παρά συνιστά μία ελάφρυνση κατά την καταμέτρηση, για την οποία, όπως είναι ευνόητο δεν θα απασχοληθούν άτομα για την καταμέτρηση της σταυροδοσίας των υποψηφίων.

Εκλογές με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 αναμένεται να διενεργηθούν με βάση την απογραφή του 2001, μετά και την επίσημη παραδοχή της ΕΛΣΤΑΤ ότι αδυνατεί να ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής του 2011, καθώς επίσης και με τους ίδιους σχεδόν εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους διενεργήθηκαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου, αφού δεν προβλέπεται να εγγραφούν νέοι ψηφοφόροι.
Άλλωστε, τα στοιχεία της απογραφής δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων που προκύπτουν στο σύνολο της επικράτειας με βάση τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων. Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζουν όμως, τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, πράγμα που σύμφωνα με νομικούς κύκλους ενδέχεται να καταστήσει διαβλητό το εκλογικό αποτέλεσμα, αν κατατεθούν ενστάσεις κατά τους κύρους των εκλογών, αν και το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.
Όπως μας ενημερώνει η κ. Μαρία Δερμενούδη, προϊσταμένη του γραφείου εκλογών Ξάνθης οι εκλογές θα διενεργηθούν με τους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα υποστούν μόνο διαφοροποιήσεις εξαιτίας των ειδικών εκλογέων, δηλαδή αστυνομικών, στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας που μέχρι και χθες μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο όπου εργάζονται. Σε 3 ημέρες το Πρωτοδικείο θα εξετάσει τυχόν ενστάσεις και εντάξει τους εγκεκριμένους στους εκλογικούς καταλόγους της Π.Ε. Με βάση αυτή την απόφαση, το γραφείο εκλογών θα τους εντάξει, χωρίς αλφαβητική σειρά, στο πλησιέστερο στη μονάδα που υπηρετούν, εκλογικό τμήμα.

Ίδιος ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων. «Ανοιχτό» αν θα αλλάξει τοποθεσία
Ίδιος παραμένει, όπως είναι ευνόητο, και ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων, που στην Π.Ε. Ξάνθης ήταν 222 συν 1 μικτό ετεροδημοτών. Σχετικά με τη δήλωση της υπουργού Παιδείας κ. Κιάου ότι θα επιχειρηθεί να μην λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στα σχολεία που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα για να μη διαταραχθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των πανελλαδικών εξετάσεων, η κ. Δερμενούδη αναφέρει ότι δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση προς το παρόν και σε κάθε περίπτωση η ενδεχόμενη αλλαγή θα αφορά αλλαγή τοποθεσίας σε κάποια εκλογικά τμήματα και όχι μεταβολή του αριθμού τους.
Στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τηρείται επίσης στάση αναμονής για τις οδηγίες του υπουργείου, προκειμένου να προβούν σε αλλαγές στο πρόγραμμα των ενδοσχολικών εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια. Πάντως, εκτιμάται ότι δε θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, καθώς πρόκειται μόνο για δύο ημέρες που θα πρέπει ενδεχομένως να τροποποιηθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων. Ίδιο παραμένει και το απαραίτητο εκλογικό υλικό. Οι συνδυασμοί επιφορτίζονται με την προμήθεια των ψηφοδελτίων, τα οποία στην πλειονότητά τους θα είναι τροποποιημένα, ώστε να τοποθετηθούν τα ονόματα με βάση τη λίστα που έχει καθοριστεί από το κόμμα.
Σε αυτό το στάδιο το γραφείο εκλογών πάντως, βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής εγκυκλίων και ενημερωτικών επιστολών σε δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Κι αν «σταυρώσεις», δεν έσφαλες
Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με βάση τη «λίστα», όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές και οι βουλευτές αναδεικνύονται με βάση τις έδρες που θα καταλάβει κάθε κόμμα, ανάλογα με τη σειρά που βρίσκονται στην κατάταξη. Γι’ αυτό στις 17 Ιουνίου, πίσω από το παραβάν δε χρειαζόμαστε στυλό, αφού δεν ψηφίζουμε υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, παρά μόνο υπέρ του κόμματος, το οποίο έχει κάνει και τις επιλογές του στον καθορισμό της λίστας. Με βάση όμως εγκύκλιο το Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προφανώς προέβλεψε τα μπερδέματα που θα προκύψουν, διευκρίνισε ότι και η λανθασμένη σταυροδοσία δεν επισείει απαραίτητα ακυρότητα. Δηλαδή, σε νομούς όπως ο δικός μας που «σταυρώνουμε» έναν υποψήφιο, ακόμη και αν σε ψηφοδέλτιο υπάρχει σταυρός δίπλα από το όνομα υποψηφίου, δε θα ακυρώνεται αλλά θα προσμετράται υπέρ του κόμματος. Άκυρο θα θεωρείται ψηφοδέλτιο με περισσότερους από ένα σταυρό, όπως ίσχυε και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερες αιτήσεις για δικαστικούς αντιπροσώπους
Παρόλο που ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης κάλεσε και τους υπαλλήλους του Δημοσίου με πτυχίο Νομικής να είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των αιτήσεων για δικαστικούς αντιπροσώπους στην Ξάνθη. Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των αιτήσεων από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους και γι’ αυτό δικηγόροι, ασκούμενοι, συμβολαιογράφοι κλπ συμπλήρωσαν τις αιτήσεις τους μία ημέρα πριν. Όπως παρατηρήθηκε, ο αριθμός ήταν αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη φορά και αρκετά λιγότερες ήταν οι αιτήσεις εξαίρεσης.
Να σημειωθεί ότι για τις εκλογές της 6ης Μαΐου διορίστηκε περίπου το 50% από κάθε δικηγορικό σύλλογο και γι’ αυτό πολλοί δικηγόροι μείναν «απ’ έξω», ενώ διορίστηκαν στην δική μας περιοχή και δικηγόροι από άλλους νομούς, ώστε να υπάρξει αναλογική εφαρμογή.
Και πάλι οι διορισμοί θα ανακοινωθούν μία εβδομάδα πριν τις εκλογές από το Πρωτοδικείο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…