Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκατοντάδες αιτήσεις για ρυθμίσεις καθημερινά στη ΔΕΗ Ξάνθης

Εκατοντάδες αιτήσεις για ρυθμίσεις καθημερινά στη ΔΕΗ Ξάνθης

0
pame_dei_05_2012-empros

Καμία διακοπή ρεύματος για μη καταβολή του φόρου ακινήτων

Συγκέντρωση με σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ το πρωί της Δευτέρας

Η κοινωνική προέκταση του ρόλου της ΔΕΗ και των εργαζομένων της αναδεικνύεται με βίαιο τρόπο λόγω των εκτεταμένων οικονομικών αδιεξόδων που παρουσιάζονται σε οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής ρευστότητας, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην αποπληρωμή των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Καθημερινά η ΔΕΗ δέχεται δεκάδες έως και εκατοντάδες αιτήσεις για ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών, ενώ βρίσκεται σε επαφή με την Πρόνοια και άλλους κοινωνικούς φορείς με σκοπό να εντοπίζονται και να διευθετούνται με ηπιότερο τρόπο οι περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν και παράλληλα έχουν απόλυτη ανάγκη από τη διατήρηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Καμία διακοπή για ανεξόφλητο τέλος ακινήτων
Ο κ. Κώστας Καρανάσιος, εμπορικός διευθυντής του υποκαταστήματος ΔΕΗ Ξάνθης σημειώνει ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι πρωτόγνωρη, τόσο όσον αφορά τα παράπονα που δέχονται για την κεντρική οικονομική πολιτική, όσο και για τα οικονομικά προβλήματα εκατοντάδων πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. «Έχουμε προβεί σε λίγες διακοπές και καμία όσον αφορά στη μη εξόφληση του τέλους ακινήτων», διευκρινίζει ο κ. Καρανάσιος, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ προβαίνει στη διακοπή ρεύματος όταν πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό λογαριασμών που μένουν ανεξόφλητοι. Επίσης, συμπληρώνει ότι: «διαπιστώνουμε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους πολίτες, οι οποίοι ξεσπάνε σε μας, ενώ από την πλευρά μας υπερβαίνουμε καθημερινά κάθε όριο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες. Αρχίζει πλέον και μπαίνει το ηθικό θέμα στη μέση γι’ αυτό και αναδεικνύουμε τις εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να στηριχτούν οι συμπολίτες μας. Και αυτό το κάνουμε όχι πρόσκαιρα γιατί έχουμε κάποιο συμφέρον ή εξυπηρετούμε κάποια σκοπιμότητα, αλλά γιατί αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος». Ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με ραγδαίους ρυθμούς, όσο δε φαίνεται κάποια αλλαγή στην οικονομική κατάσταση.
Προσθέτει δε ότι από 2/5 όλες οι εκκρεμότητας για το τέλος ακινήτων έχουν μεταφερθεί στη ΔΕΗ, ενώ αναφορικά με την αύξηση της τιμής του ρεύματος διευκρινίζει: «η τιμή μπορεί να ανέβηκε κατά 6-7% περίπου μεσοσταθμικά, αλλά στους λογαριασμούς ρεύματος δε μεταφέρθηκε ούτε 2-3%. Μοιράζεται δηλαδή στα παρελκόμενα (ΑΠΕ κλπ). Ωστόσο, αυτό που πραγματικά επιβαρύνει το λογαριασμό είναι μια σειρά από φόρους και τέλη άσχετα με τη ΔΕΗ, που αν τα μετρήσετε είναι περίπου 10 επιπλέον φόροι!».

Σε κάθε γειτονιά, ένα τουλάχιστον πρόβλημα με το ρεύμα
Τη Δευτέρα το πρωί το ΠΑΜΕ της Ξάνθης πραγματοποίησε άλλη μία συγκέντρωση με σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και με αιτήματα την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στα σπίτια που έχει κοπεί και την προώθηση διακανονισμών στα πλαίσια των δυνατοτήτων των καταναλωτών. «Απαράδεκτο και σατανικά αντικοινωνικό» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κολλάρος, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής το γεγονός ότι εν έτει 2012 υπάρχουν σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν. «Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή «χαρατσιού». Η ζωή μας «πλημμύρισε» από άδικους φόρους, ενώ «ανοίγει ο δρόμος» και για νέες «πληγές» στους εργαζομένους με τη μετενέργεια», δηλώνει και προσθέτει ότι από τη συνεχή επαφή της τοπικής οργάνωσης με τον κόσμο «δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς κάποιον με πρόβλημα με την εξόφληση του λογαριασμού ρεύματος, δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο». Ωστόσο, διευκρινίζει: «έχουμε κάνει πολλές φορές παράσταση στη ΔΕΗ για επανασυνδέσεις, αλλά και οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε εταιρία σωτηρίας ψυχών. Παρεμβάσεις κάνουμε όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όμως δε γίνεται να ζητάμε να μην κοπεί το ρεύμα για κάθε οικογένεια, αν δεν αποφασίσουν και οι ίδιοι να κάνουν κάτι».
Επίσης, ο ίδιος ενημερώνει ότι ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Εφορία και ενδεχομένως και στο δήμο για την πιθανότητα να επωμιστούν οι δημότες το βάρος από τις κατακόρυφες μειώσεις των δημοτικών εσόδων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…