Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Δυσβάσταχτες οικονομικά οι διοικητικές προσφυγές

Δυσβάσταχτες οικονομικά οι διοικητικές προσφυγές

0
forologika-empros

Νέα απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει σε φορολογικές και τελωνειακές δίκες καταβολή 50% της οφειλής για την εκδίκαση της έφεσης

Κ. Κιούση: «η Δικαιοσύνη γίνεται όσο πάει και πιο αυστηρή». Εκατοντάδες υποθέσεις και στην Ξάνθη

Σε δυσμενέστερη θέση θέτει πολίτες με φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που υποχρεώνει την καταβολή του 50% της οφειλής για την εκδίκαση της έφεσης.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφασή του αυτή ανοίγει το δρόμο για να εισρεύσει άμεσα στα κρατικά ταμεία «ζεστό χρήμα» από χιλιάδες εκκρεμείς στον δεύτερο βαθμό φορολογικές και τελωνειακές δίκες, αφού σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το μισό από αυτό που ο φορολογούμενος χρωστά στην Εφορία δεν θα μπορεί να εκδικαστεί η έφεσή του και η δευτεροβάθμια φορολογική δίκη θα «κλείνει» οριστικά με απόρριψη της έφεσης ως απαράδεκτης, ασχέτως του ύψους του ποσού που καλείται να καταβάλει ο κάθε φορολογούμενος.
Και αυτό βέβαια παράλληλα με την υποχρέωση πληρωμής του «τσουχτερού» παραβόλου, το οποίο σε κάθε περίπτωση διοικητικής προσφυγής πρέπει να καταβάλλεται κατά 1/3 κατά την κατάθεση και κατά 2/3 κατά τη συζήτηση.
Παρά τους ισχυρισμούς που κατατέθηκαν στην κρίσιμη υπόθεση- οδηγό και τις αντιρρήσεις που προκλήθηκαν η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση αυτή δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), που κατοχυρώνουν το δικαίωμα του πολίτη για δικαστική προστασία. Και αυτό διότι η προκαταβολή αυτή αποβλέπει στο να αμβλυνθούν για το Δημόσιο οι δυσμενείς συνέπειες από τη διατήρηση για μεγάλο διάστημα δικαστικών εκκρεμοτήτων σε φορολογικές – τελωνειακές υποθέσεις, αλλά και να αποθαρρυνθούν τα ένδικα μέσα που ασκούνται με μοναδικό στόχο να καθυστερήσει η εκπλήρωση νόμιμων υποχρεώσεων, ιδίως εκείνων που αφορούν την καταβολή φόρων.

Φοροεισπρακτική η μέθοδος, σύμφωνα με την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου
Για μια τακτική που δυσχεραίνει συνεχώς τη νομική προστασία των πολιτών κάνει λόγο η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κική Κιούση, σχολιάζοντας την απόφαση. «Η Δικαιοσύνη γίνεται όσο πάει πιο ακριβή», σημειώνει, αναφέροντας ότι μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και στην Ξάνθη, αφού ο αριθμός των εκκρεμών φορολογικών δικών είναι πολύ υψηλός. Πανελλαδικά, οι εκκρεμείς φορολογικές δίκες ανέρχονται περίπου σε 150.000 και αρκετές είχαν αναβληθεί εν αναμονή της κρίσης του ΣτΕ ή είχαν «παγώσει» τις πληρωμές.
Η κ. Κιούση εξηγεί ότι αυτή η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε ανυπέρβλητες δυσκολίες τους φορολογούμενος και σημειώνει παραδειγματικά περίπτωση στην Ξάνθη που ο πολίτης καλείται να καταβάλει συνολικά 10.000 ευρώ για να ευδοκιμήσει η νομική του πράξη, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος και με ποινικές ευθύνες, λόγω ποσού.
«Η μέθοδος αυτή είναι καθαρά φοροεισπρακτική. Όπως και μια σειρά από αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, όπως η αύξηση του παραβόλου για έφεση και αναίρεση ή για την κατάθεση μήνυσης, πράγμα που αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιβάλλεται κύρωση σε περιπτώσεις κατάθεσης αγωγής που δεν έχει μεγάλες πιθανότητες ευδοκίμησης. Σε όλα αυτά προστίθεται και η επιβολή ΦΠΑ 23% στους δικηγόρους που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον πολίτη από την αναζήτηση νομικής προστασίας», καταλήγει η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…