Οι πανελλήνιες χαρακτηρίζονται από σκληρό ανταγωνισμό. Η πίεση γα επιτυχία είναι υψηλή, καθώς οι νέοι και οι οικογένειές τους γοητεύονται από το κύρος της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και το όνειρο της ασφαλούς επαγγελματικής αποκατάστασης που πιστεύουν ότι θα προσφέρει η εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βέβαια είναι φυσικό να επιθυμούμε να προοδεύσουν τα παιδιά μας και να οπλιστούν με εφόδια αυτή τη δύσκολη εποχή με τη προσδοκία ότι αυτά θα τους προσφέρουν μια πιο εύκολη και καλή ζωή. Αυτή η ευγενής φιλοδοξία όμως γίνεται προβληματική όταν σε μια οικογένεια η προσδοκία της ευτυχίας και η προσωπική αξία του νέου ταυτίζεται με την επιτυχία.
Ως παράφραση του ρητού «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», θα μπορούσαμε να πούμε ότι «Φιλοδοξίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Αυτό συμβαίνει όταν, ασυνείδητα και χωρίς κακιά πρόθεση, κάποιοι γονείς περνάνε το μήνυμα στα παιδιά τους ότι η επιτυχία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ευτυχισμένη ζωή, ότι ο σεβασμός και η προσωπική καταξίωση ή ακόμα και η καταξίωση όλης της οικογένειας επιτυγχάνονται μόνο μέσω καλών αποτελεσμάτων στις εξετάσεις. Σ’ αυτή τη περίπτωση είναι αναμενόμενο η πιθανότητα αποτυχίας στις εξετάσεις να αντιμετωπίζεται με τρόμο, καθώς ο νέος δεν μπορεί να δει εναλλακτικούς δρόμους για μία ευτυχισμένη ζωή και ασφαλές επαγγελματικά μέλλον. Η πεποίθηση ότι «η επιτυχία φέρνει ευτυχία» δεν είναι μόνο εσφαλμένη αλλά και επιβλαβής για την συναισθηματική και ψυχική υγεία των νέων. Το βάρος της αποτυχίας γίνεται δυσβάσταχτο και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και μελαγχολία καθώς ο νέος βασανίζεται από σκέψεις όπως «Είμαι άχρηστος», «Ντρόπιασα την οικογένεια μου», «Δε θα καταφέρω τίποτα στο μέλλον».
Είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας, να τους εκφράσουμε τη πίστη μας ότι αξίζουν γι’ αυτό που είναι, όχι γι’ αυτά που πετυχαίνουν, ότι τα αγαπάμε και τα θαυμάζουμε ανεξάρτητα από τις επιτυχίες ή αποτυχίες τους. Να τους διδάξουμε ότι μετράει η προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα. Όταν ο γιος και η κόρη ακούσει και δει στα μάτια του γονιού ότι «Αν δεν πετύχεις, δεν είναι το τέλος του κόσμου», «Θα σε στηρίξουμε να βρεις το δρόμο σου», τότε η πιθανότητα της αποτυχίας, αν και δυσάρεστη, παύει να είναι τρομακτική και η ενέργεια του νέου απελευθερώνεται από το άγχος που τον παραλύει και χρησιμοποιείται για να προσπαθήσει να πετύχει ό,τι μπορεί. Ο λαός μας σοφά λέει «Όταν ο θεός κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο». Είναι καλό να θυμόμαστε και να θυμίζουμε στα παιδιά μας στις διάφορες δοκιμασίες της ζωής τους ότι πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ότι αρκεί να είναι καλά, να παραμείνουν θετικά και με πίστη ότι αξίζουν και θα βρουν το δρόμο τους.
Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Πινδάρου 11Β, Ξάνθη
Τηλ. 6957085624
-
Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής
Δείτε τους πίνακες Ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη, από το Υπουργείο Παιδείας, οι Ελάχιστες Βάσ… -
Ακορντεόν και ντραμς προσθέτει στον εξοπλισμό του το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης
Οι δωρητές είναι ο Δημοσθένης Λασκαρίδης και η οικογένεια του αείμνηστου συναδέλφου τους μ… -
Δήμος Ξάνθης: «Επικοινωνία και Όρια στην Οικογένεια» σήμερα στο Παλαιό Δημαρχείο Ξάνθης
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις προϋποθέσεις που συντελούν…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Τα παιδιά σας δεν είναι δικά σας παιδιά
Οι γονείς παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους με ποικίλους χρήσιμους τρόπους: συμβουλεύο… -
Σχέσεις Αγάπης & το ένστικτο της Προσκόλλησης (Attachment)
H αγάπη έχει σαν βάση της ένα από τα ισχυρότερα ένστικτα του ανθρωπίνου είδους: το … -
Σερφάροντας στα κύματα: Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) & η αντιμετώπιση του στρες
Το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Όσο κι αν κινούμαστε με σύνεση και προ…
Περισσότερα άρθρα από Σοφία Μεσσάρη
-
Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*
«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης … -
Τρία SOS λάθη που πρέπει να αποφύγουμε κατά την περίοδο των Γιορτών
Φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούμε κατά κόρον τα Χριστούγεννα, αλλά μήπως τα λέμε ή τα … -
«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»
Ι. α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*
«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …