Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Π. Σγουρίδης: 7 δεσμεύσεις για την Ξάνθη

Π. Σγουρίδης: 7 δεσμεύσεις για την Ξάνθη

0
sgouridis_synenetyxi_2012-empros

Κυβερνητικές συμμαχίες και τοπικές συνεργασίες προτείνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Τι λέει για το Μνημόνιο, το Βενιζέλο, τη Νέα Δημοκρατία, την έξοδο από την κρίση, τη μειονότητα και την τοπική ανάπτυξη

Ανοιχτός σε κυβερνητικές συμμαχίες, αλλά και τοπικές συνεργασίες για το συμφέρον της Ξάνθης εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης, προτάσσοντας την εμπειρία και το δυναμισμό που επέδειξε στην πολιτική του σταδιοδρομία και καλώντας τον ξανθιώτικο λαό να τον ψηφίσει για να υλοποιήσει τις 7 προγραμματικές δεσμεύσεις που ανακοίνωσε για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ψήφο με το βλέμμα στο μέλλον
Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, έχοντας δεξιά του την πρώην συνεργάτη του στη Βουλή και αριστερά του τον ανιψιό του, ξεκίνησε το λόγο του ευχαριστώντας τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και τους ξανθιώτες για τα αισθήματα αποδοχής που εισπράττει στις προεκλογικές του επαφές. «Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Βαγγέλη Βενιζέλου γιατί θεώρησα καθήκον μου να σταθώ δίπλα στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η ξανθιώτικη οικογένεια», σημείωσε ο Π. Σγουρίδης, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες εκλογές τις κρισιμότερες μεταπολεμικά, με βασικό διακύβευμα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και διατρανώνοντας τη θερμή στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προοπτική. «Ο λαός είναι θυμωμένος και εξαγριωμένος για τις λανθασμένες πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Αλλά όταν ψηφίζεις με θυμό εκδικείσαι το παρελθόν, όταν όμως ψηφίζεις με περισσή σκέψη και ευθύνη, στηρίζεις το μέλλον», είπε ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι ξανθιώτες, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσουν με σύνεση και προβληματισμό την 6η Μαΐου. Άλλωστε, σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «πολλές καρδιές θα χτυπήσουν δυνατά στην κάλπη της Κυριακής».

Αξιοποίηση της εμπιστοσύνης της τρόικας στο ΠΑΣΟΚ από την επιτυχία του PSI
Ο Παναγιώτης Σγουρίδης υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι είναι το μόνο ρεαλιστικό απέναντι «στον πολιτικό συνδικαλισμό που επαγγέλλονται κάποιοι χωρίς πρόταση εξουσίας», αλλά και σε αντιδιαστολή με την «αρχομανία της Νέας Δημοκρατίας». «Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ευθύνης με μεταρρυθμίσεις που θα εξαλείψουν τη γραφειοκρατία και θα δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο και αποτελεί την αφετηρία για να αναγεννηθεί η χώρα μας, που έχει γκρεμιστεί», τόνισε ο ίδιος, δίνοντας βαρύτητα στις δεσμεύσεις για αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των χρημάτων που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, ανέδειξε ως ουσιώδη την υπόσχεση για δημιουργία ενός δίχτυ προστασίας για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, χωρίς νέες περικοπές και με τιθάσευση της ακρίβειας, ενώ σημείωσε ότι στην κατεύθυνση της ανάκαμψης της χώρας θα συμβάλει και το νέο φορολογικό σύστημα που σιγά – σιγά θα αρχίσει να κατακτά τους στόχους του.
Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αξιοποιήσει την εμπιστοσύνη που κέρδισε από τους εταίρους και την τρόικα εξαιτίας της επιτυχία του PSI, πράγμα που δίνει δυνατότητα για διαπραγματεύσεις.

Οι 7 στόχοι του Παναγιώτη Σγουρίδη για την Ξάνθη
Οι κύριες προτάσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη, για τις οποίες δήλωσε ότι θα αγωνιστεί είναι:
Η υλοποίηση του αρδευτικού έργου για τον κάμπο της Ξάνθης, το οποίο χαρακτήρισε έργο «πνοής» και περιβαλλοντικό με πολλαπλασιαστική αξία πάνω από 100 εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε στα εμπόδια που προκύπτουν από την προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει τρόπος να ολοκληρωθεί το έργο.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης πρέπει να αποτελέσει ναυαρχίδα ανάπτυξης. Με αυτά τα λόγια ο Π. Σγουρίδης, πρότεινε α) συνεργασία των εδρών του πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες για άμεσα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, β) ποσόστωση θέσεων, ώστε να προσμετράται το κριτήριο της εντοπιότητας στα περιφερειακά πανεπιστήμια και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών των φοιτητών και γ) υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της οροσειράς της Ροδόπης με μεταφορά του ΙΓΜΕ στο πανεπιστήμιο, ως ειδικό τεχνικό προσωπικό.
Συνεπή καταβολή του 12% για τις επιχειρήσεις και συμψηφισμός του με άλλες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Επίσης, σταθερό επιτόκιο μετά το 2008 για όσα δάνεια συνάφθηκαν σε προγενέστερο χρόνο. Στο ζήτημα των ΕΟΖ και της κατασκευής νέων υποδομών για τη λειτουργία τους, αντιπρότεινε αξιοποίηση και τα μισά τουλάχιστον κίνητρα για να «ξαναζωντανέψουν» τα λεγόμενα «κουφάρια» των βιομηχανικών περιοχών, αλλά και να ενισχυθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις των ΒΙΘ.ΠΕ. της ΑΜΘ. «Διαφορετικά οι ΕΟΖ θα ερημώσουν τις βιομηχανικές περιοχές της Περιφέρειας και θα λειτουργήσουν ως μαύρες τρύπες που θα απορροφήσουν την ενέργεια της περιοχής», σημείωσε ο ίδιος. Ακόμη, υπερασπίστηκε την προσπάθεια των επαγγελματιών του ΔΕΡΑΣ και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να προωθηθεί εκ νέου με αλλαγές η νομοθετική ρύθμιση που καταψηφίστηκε.
Επαναφορά της απόφασης στράτευσης των θρακιωτών στον τόπο καταγωγής τους. «Το 2004 ως αντιπρόεδρος της Βουλής το πάλεψα αυτό, αλλά μετά καταργήθηκε. Δεν είναι δυνατόν εδώ που ‘χτυπάει η καρδιά’ της άμυνας της χώρας να βάζουν μέσο για να έρθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Σγουρίδης.
Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων των οικισμών που ασφυκτιούν.
Πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της Ξάνθης, ως τουριστικού προορισμού, με έμφαση στον αγροτουρισμό
Δημιουργία βάσης δεδομένων με όλα τα βιογραφικά των ξανθιωτών που θα το επιθυμήσουν για την ηλεκτρονική διασύνδεση με όλα τα κέντρα αναζήτησης εργασίας.

Κυβερνητικές συμμαχίες- τοπικές συνεργασίες
Ο Παναγιώτης Σγουρίδης υπογράμμισε με έμφαση: υπόσχομαι στους ξανθιώτες ότι προκειμένου να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι για το συμφέρον του τόπου θα συνεργαστώ με όλους τους τοπικούς φορείς, ακόμη και αυτούς που δε μου λένε ούτε ‘καλημέρα’. Πρόβλημα δεν έχω με κανένα. Πάνω από όλα είναι ο τόπος μας και οι άνθρωποί του» και σημείωσε διευκρινιστικά ότι: «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι: άλλο ρουσφέτι και άλλο αλληλεγγύη ή βοήθεια σε κάποιον που έχει μπλεχτεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας». Επίσης, ανέφερε: «το σύνθημά μου είναι: ‘πίστη στον τόπο μας- πίστη στον εαυτό μας’ γιατί μόνο με τον ξανθιώτικο λαό μπορώ να υλοποιήσω όσα υπόσχομαι. Καταθέτω στον τόπο μου την εμπειρία μου».
Ακόμη, ο Παναγιώτης Σγουρίδης εμφανίστηκε και σε εθνικό επίπεδο ενωτικός και ανοιχτός σε συνεργασίες. «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί την προγραμματική πλατφόρμα, πάνω στην οποία οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να χτίσουν και να συναντηθούν. Αποδείχθηκε ότι η χώρα θέλει συμμαχία όχι πάνω σε διαφορετικές ιδέες, αλλά με προγραμματική σύγκλιση», επεσήμανε.

Το αντιμνημονιακό προφίλ του Παναγιώτη Σγουρίδη
Όσον αφορά στο αντιμνημονιακό προφίλ που υιοθέτησε εξαρχής ο ίδιος, απάντησε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον δικαίωσε με συνέντευξή του, όπου δήλωσε και αυτός αντίθετος με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. «Είναι πλέον σαν τη μεγάλη τσουλήθρα στη Disneyland. Αφού δεν κάναμε την επιλογή να κατέβουμε από το ασανσέρ, δε μπορούμε να πηδήξουμε, πρέπει απλά να ελπίσουμε ότι στο τέλος θα βρούμε νερό», είπε με νόημα.

«Κάποιοι θέλουν τη μειονότητα καταπιεσμένη»
Σχετικά με τη στάση που έχει υιοθετήσει για τα μειονοτικά θέματα και τις συγκρούσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της στάσης που υποστήριξε, ο Παναγιώτης Σγουρίδης ανέφερε αναλυτικά: «κάποιοι κύκλοι που δεν έχουν σχέση με τη χώρα θέλουν τη μειονότητα καταπιεσμένη. Όποιος αφουγκράζεται τα προβλήματα της μειονότητας και βοηθάει τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας είναι εχθρός τους και στοχοποιείται. Εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα με τους μουσουλμάνους συμπολίτες μου οι οποίοι για μένα είναι πρώτα Έλληνες πολίτες, έπειτα μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα τρίτο ό,τι θέλει να πιστεύει ο καθένας. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ίση». Συνδυάζοντας τη στάση του προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες με τη γενικότερη επαφή του με τους ξανθιώτες, κατέληξε: «η πόρτα του γραφείου μου ήταν πάντα ανοιχτή για όλους. Το ίδιος και το κινητό μου τηλέφωνο. Ποτέ δε φόρεσα κομματικά ή θρησκευτικά ματογυάλια. Γυαλιά φοράω μόνο γιατί δε βλέπω καλά, λόγω πρεσβυωπίας!».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…