Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Παίρνουν θέση οι Μητροπολίτες της Θράκης για την τροπολογία των αυθαιρέτων

Παίρνουν θέση οι Μητροπολίτες της Θράκης για την τροπολογία των αυθαιρέτων

0
mitropolites_thrakis

Επιστολή σε Παπούλια και Παπαδήμο με δριμύ κατηγορώ για την ευνοϊκή μεταχείριση των μουσουλμάνων

Χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την τροπολογία και ζητούν την άρση της

Θέση και μάλιστα σε οξείς τόνους παίρνει η Εκκλησία της Θράκης αναφορικά με το μειωμένο πρόστιμο σε αυθαίρετα κτίσματα ιδιοκτησίας μουσουλμάνων της Ξάνθης και της Ροδόπης. Οι 4 μητροπολίτες με κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απευθύνουν δριμύ κατηγορώ προς τον υπουργό που εισηγήθηκε τη σχετική τροπολογία κ. Σηφουνάκη, με το σκεπτικό ότι δημιουργείται μια ανισότητα που έρχεται σε αντίθεση με την ισότητα, την ισονομία και την προσπάθεια για ειρηνική συμβίωση στην περιοχή. Κύρια σημεία της αντίρρησης τους είναι η διαφαινόμενη προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις άλλες ακριτικές περιοχές η Θράκη, αλλά και αίσθηση αδικίας που διαβλέπουν ότι δημιουργείται με την εν λόγω απόφαση.
Η παρέμβαση των μητροπολιτών προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία, επειδή ακριβώς η τοπική Εκκλησία δε συνηθίζει να παρεμβαίνει σε ζητήματα άσκησης του κυβερνητικού έργου, ενώ αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα αν η Εκκλησία της Θράκης αναγνωρίζει τα περιορισμένα δικαιώματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής μέχρι την προπροηγούμενη δεκαετία, καθώς και την ανάλογη ευνοϊκή μεταχείριση των παλιννοστούντων συμπολιτών μας τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιστολή των 4 Μητροπολιτών της Θράκης
Εμείς, οι ποιμενάρχες των Ιερών Μητροπόλεων της ακριτικής Θράκης, οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την απογοήτευση του ευσεβούς λαού της περιοχής μας, ερχόμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε επί του ζητήματος της γνωστής και αψυχολόγητης (στα πλαίσια του νέου Οικοδομικού Κανονισμού) τροπολογίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικολάου Σηφουνάκη, δια της οποίας τα αυθαίρετα περιουσιακά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας δέχονται μείωση επί του επιβαλλόμενου προστίμου σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), και δηλώνουμε τα εξής:
1. Η ως άνω τροπολογία ψηφίστηκε σε ώρα κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών απουσίαζε από το κοινοβούλιο, όσοι δε παρευρίσκονταν σε αυτό μάλλον ήταν βυθισμένοι …… λόγω του προκεχωρημένου της ώρας. Αναρωτιόμαστε αν τέτοιες πρακτικές τιμούν το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό κατ’ επέκταση. Σε στιγμές που ο λαός μας έχει ανάγκη από προβολή ενός νέου, διαφορετικού ήθους, το κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν συνειδητοποιεί τις ευθύνες του για το πού έφθασε ἡ χώρα.
2. Ανεξάρτητα βέβαια από το σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, η απαράδεκτη αυτή και αντισυνταγματική τροπολογία έρχεται να γκρεμίσει όλα όσα δεκαετίες τώρα χτίζουμε στην ακριτική Θράκη, η οποία με ουχί ολίγη προσπάθεια έχει καταστεί πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Εάν αυτή η τροπολογία βρει εφαρμογή, τότε χάνεται κάθε αίσθηση ισονομίας και ισοπολιτείας. Σε μία εποχή που η κομματοκρατία καταβαράθρωσε την υπόληψη του έλληνα και βύθισε την οικονομία στα τάρταρα και τον λαό σε ολοένα και διογκούμενη εξαθλίωση αντί για πολιτικές δικαιοσύνης και αλληλεγγύης οι κρατούντες, περνούν νομοσχέδια που παγιώνουν το αίσθημα της αδικίας, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη και ακριτική περιοχή, όπως η Θράκη μας.
3. Αλλά, γιατί, κ. Υπουργέ, αν υποθέσουμε πως το μέτρο αυτό είναι ορθό, να περιορίζεται η εφαρμογή του μόνο στη Θράκη; Αν το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει το λαό, γιατί να μην επεκταθεί η εφαρμογή του; Γιατί λ.χ. να μην ισχύσει για όλες τις ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχής της χώρας και για όλα τα ακίνητα όλων των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτου θρησκεύματος. Γιατί, με άλλα λόγια, επιχειρείτε να διαφοροποιήσετε τη Θράκη από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό; Η Θράκη μας περισσεύει;;; είναι κάτι «εξωτικό» που απαιτεί «ειδική» μεταχείριση;
4. Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι με την τοποθέτηση μας αυτή δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και δεν ερχόμαστε σε καμία αντιδικία με τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, με τους οποίους αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, πατάμε τα ίδια χώματα και μοιραζόμαστε την κοινή μοίρα του ακριτικού μας τόπου.
Απλώς θέλουμε να επισημάνουμε πως για την ομόνοια και την ειρήνη στην περιοχή, για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, για την προκοπή και την πρόοδο, πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. Υπουργού καλό θα ήταν να μην είχαν αναληφθεί ποτέ. Αναμένοντας την άρση της συγκεκριμένης τροπολογίας διατρανώνουμε την αγάπη μας και την προσήλωσή μας στον τόπο μας, για την ειρήνη και την προκοπή του οποίου θα αγωνιζόμαστε πάντοτε με όλες τις δυνάμεις μας, σε πείσμα των παραγόντων εκείνων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που θα επιθυμούσαν το αντίθετο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…