Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κοινωφελής εργασία: Κίνδυνος «πάγου» λόγω εκλογών

Κοινωφελής εργασία: Κίνδυνος «πάγου» λόγω εκλογών

0
kipouros

Πιθανολογείται χωρίς επίσημη οδηγία από ΟΑΕΔ ή υπουργείο Εργασίας

Αν δεν σταθούν εμπόδιο οι εκλογές εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματα για την Ξάνθη
 
Την περίπτωση να «παγώσει» η διαδικασία της δημοσιοποίησης των ονομάτων που καταλαμβάνουν τις 1.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο νομό της Ξάνθης μεταφέρουν το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και η ΜΚΟ «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Το «πολύπαθο» πρόγραμμα λόγω των συνεχών αναβολών και εμποδίων έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ενδέχεται να αναγκαστούν να παραμείνουν σε περίοδο αναμονής αν επιβεβαιωθεί το «πάγωμα» της περαιτέρω προώθησης της υλοποίησής του.

Θολό το τοπίο για την πρόοδο του προγράμματος
Οι υπεύθυνοι, που έχουν αναλάβει την αξιολόγηση και καταχώρηση των αιτήσεων –που στην Ξάνθη έφτασαν τις 5.500– δεν έχουν λάβει κάποια επίσημη οδηγία από το υπουργείο Εργασίας ή τον ΟΑΕΔ, ωστόσο εκτιμούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων σε χρόνο μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ που χειρίζεται όλες τις θέσεις εργασίας πλην του δήμου Ξάνθης αναφέρει ότι αν δεν «παγώσει» η διαδικασία θα έχει ολοκληρώσει το έργο του και θα ανακοινώσει τα ονόματα αυτών που θα καταλάβουν τις θέσεις στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Από την πλευρά της η ΜΚΟ προγραμματίζει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της για την Ξάνθης στις 25 Απριλίου. «Το τοπίο παραμένει θολό, ελλείψει επίσημης ενημέρωσης», σημειώνει υπάλληλος στα κεντρικά γραφεία του ΚΜΟΠ.

10 μέρες προθεσμία για την αποδοχή της θέσης
Σε περίπτωση που οι εκλογές δε σταθούν εμπόδιο στην πρόοδο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν τα ονόματα την επόμενη εβδομάδα οι επιλεχθέντες θα πρέπει εντός προθεσμίας 10ημέρου να κάνουν δήλωση αποδοχής της θέσης. Εφόσον προβούν σε αυτή την ενέργεια θα προσληφθούν απευθείας, χωρίς να μεσολαβήσει άλλη προκήρυξη. Ωστόσο, από τη στιγμή της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων ξεκινά και τριήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, που θα εξεταστούν από τον ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι ένστασης θα αντικαθίσταται στη θέση, αυτός που η ένστασή του ευδοκίμησε.
Υπάρχει και η εκτίμηση βέβαια ότι, επειδή το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή μας, η προθεσμία για αποδοχή της θέσης ενδεχομένως να υπάρξει μικρή παράταση 5 ημερών στη 10ήμερη προθεσμία.

Κοινωφελής εργασία σε… νέες περιπέτειες
Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας προωθήθηκε με σκοπό αφενός να δώσει μία βοήθεια, απασχόληση και ασφάλιση σε ανέργους, με ιδιαίτερη μέριμνα σε μακροχρόνια άνεργους, γυναίκες και νέους και αφετέρου να υποστηρίξει με δυναμικό δήμους και δημόσιους φορείς, εξαιτίας του «παγώματος» των προσλήψεων. Όσοι άνεργοι επιλεγούν θα λαμβάνουν για πέντε μήνες μηνιαίο επίδομα 625 ευρώ, ενώ θα έχουν πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.
Ωστόσο, σε περίπτωση που θα καθυστερήσει κι άλλο η διαδικασία, αφενός θα παραταθεί η αγωνία των ενδιαφερόμενων και αφετέρου θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στους φορείς που θα πάρουν το προσωπικό. Τι να τον κάνει, για παράδειγμα, ο δήμος Αβδήρων το ναυαγοσώστη στα τέλη Μαΐου, όταν θα έχει αναγκαστεί ήδη να προσλάβει έναν, εκτός κοινωφελούς εργασίας, εξαιτίας της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου;

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…