Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζεται ο δικαστικός «Γολγοθάς» του αρδευτικού

Συνεχίζεται ο δικαστικός «Γολγοθάς» του αρδευτικού

0
Gennadios_Nikos

Νέα αναβολή της δίκης της 2ας  Μαΐου λόγω εκλογών. Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Στενεύουν ακόμη περισσότερα τα χρονικά περιθώρια απορρόφησης της χρηματοδότησης και το ΣτΕ δεν το …μέλει!

Συνεχίζεται ο δικαστικός «Γολγοθάς» του έργου άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης από το Νέστο αφού θεωρείται βέβαιη η νέα αναβολή από το ΣτΕ της εκδίκασης της προσφυγής των Οικολογικών Οργανώσεων με αίτημα την ακύρωση του έργου.

Νέα αναβολή για τη δίκη του αρδευτικού λόγω εκλογών
Υπενθυμίζουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης μετά από αλλεπάλληλες αναβολές μεταφέρθηκε χρονικά από τις 11 Ιανουαρίου 2012 στις 2 Μαΐου με το αιτιολογικό ότι ακόμη δεν έχει έρθει στα «χέρια» του ΣτΕ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε με προδικαστικό ερώτημα σχετικό με την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στο οικείο κοινοτικό πλαίσιο που αφορά τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για σχετικά έργα. Το αιτιολογικό της νέας αναβολής σχετίζεται με τις εκλογές της 6ης Μαΐου όπως και με το γεγονός ότι δεν έχει βγει ακόμη η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όπως μας πληροφορεί ο δικηγόρος της Π.Ε. Ξάνθης που έχει αναλάβει την υπόθεση κ. Νίκος Γεννάδιος. Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στο Δεκέμβριο είχε εκδοθεί η εισήγηση για το θέμα και όχι η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί και ούτε έχει αποσταλεί τίποτε  σχετικό στο ΣτΕ.

Μοιραία η νέα αναβολή;
Η νέα αυτή αναβολή δημιουργεί ένα ακόμη πρόσκομμα ελαχιστοποιώντας ακόμη περισσότερο την προοπτική υλοποίησης του έργου καθώς όπως εκτιμά ο κ. Γενάδιος είναι ανέφικτο μέσα στο 2012 να εκδικαστεί η υπόθεση και να εκδοθεί η απόφαση ακόμη και σε περίπτωση που η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Δημιουργούνται νέα δυσμενή δεδομένα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησής του στο σύνολό του από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αφού στενεύουν σχεδόν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια και αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της απένταξης της πρώτης φάσης του έργου που έχει ήδη δημοπρατηθεί, ακόμη και στην περίπτωση που η δικαστική απόφαση του δίνει το «πράσινο φως».
Όπως επισημαίνει ό κ. Καραλίδης, το έργο δεν προλαβαίνει να ενταχθεί σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καθώς απομένει μόνο 1,5 χρόνος μέχρι την εκπνοή της και ο χρόνος αυτός θεωρείται πολύ λίγος για ωρίμανση ενός έργου τέτοιων προδιαγραφών. Επιπρόσθετα, ακόμη και αν αρθούν τα εμπόδια ως προς την υλοποίηση του έργου από το ΣτΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί επικαιροποίηση της μελέτης του έργου η οποία έχει εκπονηθεί από το 2004 (κόστους 6 εκ. ευρώ – χρηματοδότηση από  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). Σύμφωνα με τον κ. Γεννάδιο το θέμα της απώλειας της χρηματοδότησης δεν αφορά καθόλου την απόφαση του ΣτΕ όπως έχει καταστεί σαφές από το αρμόδιο τμήμα που εξετάζει τη υπόθεση και ούτε υπάρχει κάποια μέριμνα για επίσπευση της διαδικασίας.
Να σημειώσουμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, έθεσε το θέμα στην Υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη συνάντηση των 13 Περιφερειαρχών, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των Περιφερειών της χώρας με Υπουργούς, στο σκέλος της συζήτησης για τα έργα που καρκινοβατούν σε όλη την Ελλάδα.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …