Η Ζωή Τσαγκαλίδου αποτελεί 1 από τα 6 μέλη της Εθνικής Ομάδας Μαθηματικών, κατηγορίας νέων
Θα λάβει μέρος στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων τον Ιούνιο του 2012. «Πολλή προσπάθεια, πολλή στήριξη και πολλή ικανοποίηση στο τέλος», με αυτές τις λέξεις περιγράφει η ίδια την εμπειρία της
Από τα μέσα του Απριλίου η ξανθιώτισσα μαθήτρια της 3ης γυμνασίου των ιδιωτικών σχολείων ΑΞΙΟΝ, Ζωή Τσαγκαλίδου αποτελεί ένα από τα 6 μέλη της Εθνικής Ομάδας Μαθηματικών, στην κατηγορία των νέων, μετά την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε στον 4ο κατά σειρά διαγωνισμό μαθηματικών που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία. Τώρα το βλέμμα της είναι στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, κατά πάσα πιθανότητα στη Ρουμανία.
Μια σπουδαία επιτυχία…
Η ίδια μιλά στο «Ε» για την εμπειρία της με ένα αστείρευτο χαμόγελο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η ικανοποίηση πηγάζει από την διάκριση ή από την συνάντηση και την ενασχόληση με τη μαθηματική επιστήμη. «Μ’ αρέσουν τα μαθηματικά γιατί έχουν μία λογική. Για τα πάντα υπάρχει μία λύση, μία απόδειξη. Κι όταν αποδεικνύει κάτι αυτό είναι για πάντα, δεν μπορεί να καταρριφθεί. Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας και εξηγούν τον κόσμο μας», αναφέρει η Ζωή, υπογραμμίζοντας ότι τις αρέσουν πολύ τα μαθηματικά και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε να συμμετάσχει στη μαθηματική ολυμπιάδα.
Με αγάπη…
«Αν δε σου αρέσει δεν μπορείς να αφιερώσεις τόσο χρόνο και τόση προσπάθεια», προσθέτει η ίδια αναφερόμενη στην εμπειρία όλης της χρονιάς. Η Ζωή Τσαγκαλίδου συμμετείχε και πέρυσι στο διαγωνισμό, αλλά δεν ένιωθε προετοιμασμένη για να προχωρήσει κι έτσι ξεκίνησε με περισσότερο μεράκι και όρεξη τη φετινή χρονιά. Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί ‘Θαλής’ και ‘Ευκλείδης’ έλαβαν χώρα στην Ξάνθη, το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο αντιστοίχως, όπου συμμετείχαν πολλοί μαθητές (περισσότεροι από πέρυσι, όπως εκτιμά η Ζωή) και στη συνέχεια στον τρίτο διαγωνισμό του ‘Ευκλείδη’ προκρίθηκαν 3 μαθητές, δύο του γυμνασίου και ένας του λυκείου. Οι 3 τους συμμετείχαν στους προκριματικούς του Απριλίου, όπου ο βαθμός της Ζωής της χάρισε τη θέση στην εθνική μαθηματική ομάδα.
…και επιμονή
«Χρειάστηκε πολύ διάβασμα», αναφέρει η ίδια χωρίς να κατσουφιάζει ή να δυσφορεί. «Με βοήθησε πολύ η στήριξη που είχα από την καθηγήτριά μου Στέλλα Ιωαννίδου και το σχολείο μου, με πολλές εξτρά ώρες προετοιμασίας, καθώς και από την οικογένειά μου και τις φίλες μου που πίστεψαν πολύ σε μένα και μου έδιναν θάρρος», προσθέτει, εξηγώντας ότι «μπορεί να χρειάστηκε να διαβάσω πολύ, αλλά όταν έχεις πρόγραμμα, μπαίνουν όλα σε μία σειρά. Κάποιες φορές ένιωθα ότι ‘πνίγομαι’, αλλά έβλεπα τη βελτίωση και τη συμπλήρωση των κενών και ένιωθα πολύ καλύτερα». Η Ζωή συνοπτικά αναφέρεται στην εμπειρία και την επιτυχία της με τις λέξεις: «πολλή προσπάθεια, αλλά και πολύ μεγάλη ικανοποίηση στο τέλος».
Στο τέλος βέβαια, όταν τη ρωτάμε για το μέλλον και τις σπουδές η Ζωή απαντά: «δεν έχω αποφασίσει ακόμα συγκεκριμένα. Ωστόσο, θα έχει σίγουρα σχέση με μαθηματικά και φυσική, η οποία μ’ αρέσει εξίσου. Δε σκοπεύω να τα αφήσω!».
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr