Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ησυχία και «μέτρο» στο φετινό Πάσχα

Ησυχία και «μέτρο» στο φετινό Πάσχα

0
katsiki2-empros

Χωρίς στοκ έμειναν η κρεοπώλες. Ικανοποίηση από κτηνοτρόφους

Το Πάσχα ήρθε κι έφυγε, αλλά η «ανάσταση» δεν ήρθε για την τοπική αγορά που κινήθηκε πολύ περιορισμένα. Φανερή αλλά ισχνή και η τουριστική κίνηση

Ήσυχο και λιτό θα περιέγραφε κανείς το φετινό Πάσχα για τους ξανθιώτες, οι οποίοι απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα και κόπιασαν σε όχι τόσο φτωχικά οικογενειακά τραπέζια, όπως απέδειξε η κίνηση στην κρεαταγορά, αλλά χωρίς τις ανέλεγκτες σπατάλες του παρελθόντος.
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας δεν απαιτήθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα και επεμβάσεις, ενώ στο χώρο της αγοράς, ικανοποίηση υπάρχει στον κλάδο του κρέατος (κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες) σε αντίθεση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες, για τους οποίους επιβεβαιώθηκε η απαισιοδοξία της ισχνής κίνησης που ναι μεν ξέφευγε από την καθημερινή, αλλά οπωσδήποτε δεν έδωσε την απαραίτητη «ανάσα» που έχει ανάγκη η αγορά για να παραμείνει ζωντανή. Λίγο περισσότερη ήταν η κίνηση στα ξενοδοχεία της πόλης από επισκέπτες σε γκρουπ ή και μεμονωμένα, η οποίοι επέλεξαν να κάνουν Πάσχα στην πόλη μας συνδυάζοντας, τις ομορφιές της ορεινής περιοχής και του Νέστου που «αναγεννάται» με την έλευση της άνοιξης σε συνδυασμό με τους τουριστικούς προορισμούς στην Ξάνθη και την ύπαιθρο.

Ησυχία σε αστυνομία και πυροσβεστική
Ουδεμία κλήση δέχθηκε η Πυροσβεστική το τετραήμερο του Πάσχα, αν και βρισκόταν σε επιφυλακή εξαιτίας των εστιών φωτιάς για τα «δέοντα» ψησίματα των ημερών. Ο βροχερός καιρός των προηγούμενων ημερών απέτρεψε τέτοια περιστατικά κι έτσι όλα κύλησαν ομαλά.
Στην αστυνομία, πλην της αυτοκτονίας της 56χρονης στον Εχίνο, απασχόλησαν τους αστυνομικούς υπηρεσίας διαρρήξεις που σημειώθηκαν σε χωριά και οικισμούς της Ξάνθης, από δράστες που επωφελήθηκαν από την απουσία των ιδιοκτητών τις γιορτινές μέρες. Δύο διαρρήξεις σημειώθηκαν στη Λεύκη, μία στα Κιμμέρια και μία στα Βαφέικα σε σπίτια, από τα οποία αφαιρέθηκαν χρυσαφικά και ηλεκτρικές συσκευές.
Ιδιαίτερα ευτυχές είναι το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν παρά μόνο ελάχιστα τροχαία ατυχήματα που περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές και ελαφρά τραυματίες σε όλη την Περιφέρεια. Ειδικότερα στην Ξάνθη, σημειώθηκε μόνο ένα τροχαίο, τη Μεγάλη Παρασκευή, στο οποίο μόνο ένας οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά.

Ξεπούλησαν κτηνοτρόφοι- κρεοπώλες!
Οι καλές τιμές στα αμνοερίφια και ο σωστός υπολογισμός προμηθειών έκαναν τους κρεοπώλες να ξεπουλήσουν φέτος, ενώ και οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της παραγωγής τους στην αγορά.
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Κώστας Ζαφειριάδης σημειώνει ότι όλοι ήταν ευχαριστημένοι και από την ποιότητα του προϊόντος και από τις καλές τιμές. «Όλοι κάναμε σκόντο. Μπορεί η τιμή να ήταν 1 ευρώ και κάτι χαμηλότερη από πέρυσι, αλλά κι εμείς καταλαβαίνουμε ότι δε γινόταν να πουλήσουμε ακριβότερα», αναφέρει ο κ. Ζαφεριάδης, απαντώντας σε εκτιμήσεις που τους θέλουν «αδικημένους» λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης, ενώ ο ίδιος τέλος ενημερώνει ότι στους στάβλους της Ξάνθης δεν έμεινε παραγωγή, παρά μόνο μικρά ζώα που κι αυτά θα σφαγιαστούν για τις ανάγκες της Πρωτομαγιάς.
Από την πλευρά του, μια ενδιαφέρουσα παράμετρο υπογραμμίζει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Γιώργος Μπατζακίδης εξηγώντας το ξεπούλησα στα καταστήματα της κρεαταγοράς και των περιφερειακών κρεοπωλείων. Διευκρινίζει ότι υποδεέστερο ρόλο έπαιξαν οι καλές τιμές, όπως και η κατάτι συντηρητικότερη προμήθεια από μέρους τους. «Αυτό που έπαιξε φέτος καίριο ρόλο ήταν ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαφήμιζαν την πώληση αμνοεριφίων σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές 5.90 έως 6.90 ευρώ, αλλά εμείς γνωρίζαμε ότι λήγουν στα σφαγεία οι συμβάσεις την Μεγάλη Τετάρτη. Έτσι, από τη Μεγάλη Πέμπτη δεν είχαν άλλο απόθεμα κι έτσι όλοι οι καταναλωτές ερχόταν σε εμάς», αναφέρει ο κ. Μπατζακίδης, συμπληρώνοντας ότι για τα σούπερ μάρκετ το κρέας είναι ευπαθές προϊόν γι’ αυτό θέλουν να το «ξεφορτώνονται» γρήγορα, ενώ η εξάντληση των αποθεμάτων ήταν κάτι προγραμματισμένο μιας και για τις αλυσίδες το βασικό είναι να λειτουργήσει ο κράχτης και να μπει στο κατάστημα ο καταναλωτής.
Όσον αφορά στις καταναλωτικές συνήθειες των ξανθιωτών, οι κρεοπώλες της Ξάνθης εκτιμούν ότι δεν στερήθηκαν φέτος το γιορτινό τραπέζι οι καταναλωτές, παρά την κρίση, αν και αποφεύχθηκαν οι σπατάλες του παρελθόντος. Η κατανάλωση δεν περιορίστηκε στα πασχαλινά εδέσματα, αλλά επεκτάθηκε και στις παραδοσιακές λιχουδιές του μαγκαλιού (μπριζόλες, παντσέτες, σουβλάκια κλπ).
«Για να είναι μια καλή χρονιά πρέπει το τρίπτυχο παραγωγός- κρεοπώλης- καταναλωτής να είναι αρμονικά δεμένο και πιστεύω φέτος όλοι έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι», σημειώνει ο κ. Μπατζακίδης

Ανησυχία στην αγορά. Στο βάθος εξελίξεις
Εν τω μεταξύ, εκτός της κρεαταγοράς, αμείωτη παρέμεινε η ανησυχία για την επιβίωση των επιχειρήσεων της Ξάνθης. Για εξαιρετικά περιορισμένη κίνηση, σαφώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, μιλούν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου. Και οι δύο στις δηλώσεις τους αναφέρονται στη διάψευση κάθε ελπίδας για «τονωτικές ενέσεις» και «ανάπτυξη» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ με ανησυχία αναμένουν νέες δυσμενείς εξελίξεις για τον ιδιωτικό τομέα στο επόμενο διάστημα. «Ήταν η χειρότερη χρονιά, με τη λιγότερη κυκλοφορία χρήματος τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Στην Ξάνθη, στο 50% μειώθηκαν τα έσοδα για τους επαγγελματίες του χονδρεμπορίου της λαχαναγοράς, ενώ η οικογένεια προσπάθησε ‘με νύχια και με δόντια’ να διατηρήσει το πασχαλινό τραπέζι. Είναι βέβαιο ότι έρχονται νέες δυσμενείς εξελίξεις για την αγορά», σημειώνει ο Σωτήρης Τσιακίρογλου.
Από την πλευρά του ο Ευθύμης Μίλκογλου αναφέρει ότι μικρότερη ήταν η πτώση αν και υπαρκτή στα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών, ενώ η εικόνα σε ένδυση- υπόδηση δε θύμιζε σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. «Από το γιορτινό για την αγορά 10ήμερο, η αγορά κινήθηκε μόλις το τελευταίο τριήμερο και αυτό πολύ περιορισμένα. Αλλά όταν κάποιος έχει να πάρει δώρα σε παιδιά και βαφτιστήρια, να εφοδιάσει το γιορτινό τραπέζι, τι μένει μετά για να ξοδέψει;»,  αναρωτιέται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου προσθέτοντας ότι: «ξεκινά μια ακόμη πολύ δύσκολη περίοδος για τους εμπόρους που βρίσκονται ανάμεσα στα δικά τους αυξανόμενα χρέη και τις συνεχείς περικοπές και κουρέματα που δεν έχουν αφήσει περιθώριο για ρευστότητα στην αγορά».

Με επισκέπτες το Πάσχα της Ξάνθης
Την πόλη μας τις ημέρες του Πάσχα πάντως επισκέφθηκαν τουρίστες από άλλα μέρη της Ελλάδας σε γκρουπ και μεμονωμένα. Η παρουσία τους ήταν έντονη στην κεντρική πλατεία και στα πιο φημισμένα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Πολλοί από τους επισκέπτες άδραξαν την ευκαιρία ανήμερα του Πάσχα για να επισκεφτούν την ξανθιώτικη φύση στα ορεινά, αλλά και πεδινά στις όχθες του Νέστου.
Η κ. Νατάσα Αναστασιάδου από το “Motel Natassa” σημείωσε στο «Ε» ότι η τουριστική κίνηση ξέφευγε από τα τυπικά σαββατοκύριακα και οπωσδήποτε ήταν αυξημένη σε σχέση με αυτά. Στο ξενοδοχείο της μάλιστα, οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν από την Αθήνα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …