Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα χέρια του Παπαδόπουλου η τύχη της ΣΕΚΑΠ

Στα χέρια του Παπαδόπουλου η τύχη της ΣΕΚΑΠ

0
sekap-empros

Σήμερα καταθέτει νέα προσφορά

Αγωνιά η ΑΤΕ για το ύψος του τιμήματος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο διαγωνισμό

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει νέα προσφορά για τη ΣΕΚΑΠ η εταιρεία «Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε». Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα η εν λόγω εταιρεία είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την πώληση της ΣΕΚΑΠ αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΤΕ απευθύνθηκε σ’ όλους τους μνηστήρες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για να υποβάλουν νέες προτάσεις αλλά μόνο η καπνοβιομηχανία «Ηλίας Παπαδόπουλος» ανταποκρίθηκε θετικά και είχε ζητήσει διορία ως την Τετάρτη 18 Απριλίου προκειμένου να καταθέσει νέα προσφορά.

Αγωνία στην Αγροτική Τράπεζα για το ύψος του τιμήματος
Με την πλάτη κολλημένη στο τοίχο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΑΤΕ καθώς απ’ την μια τα χρονικά περιθώρια  της δέσμευσής  της στην Ευρωπαϊκή Ένωση  για να απεμπλακεί από τις  χρηματοπιστωτικές της δραστηριότητες  – μέχρι της 30 Μαΐου –  είναι εξαιρετικά στενά και δεν επιτρέπουν την προκήρυξη νέου διαγωνισμού και απ’ την άλλη δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος γεγονός που της στερεί τη δυνατότητα να εξετάσει κι άλλες προσφορές αν δεν κριθεί ικανοποιητική η προσφορά της εταιρείας «Παπαδόπουλος». Επιπρόσθετα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη ΣΕΚΑΠ καθώς η ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία της πώλησης έχει επιδεινώνει τα δεδομένα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας και την έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν την πτώχευση.   

Ευκαιρία για τον αγοραστή
Κι ενώ η ΑΤΕ είναι σε δυσμενή θέση αντίθετα η εταιρεία του Ηλία Παπαδόπουλου βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλο διαγωνισμό και αυτό  – σύμφωνα με πληροφορίες – θα κοιτάξει να το εκμεταλλευτεί. Συγκεκριμένα το τίμημα που θα προσφέρει, αναμένεται να απέχει από την αρχική της πρόταση που έτσι και αλλιώς δεν είχε ενθουσιάσει τoν πωλητή.
Το θετικό σενάριο για την Αγροτική και για τη ΣΕΚΑΠ είναι η πρόταση της «Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.» να είναι «ευπρόσωπη» και να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αγροτική δεν είναι διατεθειμένη να χάσει άλλα λεφτά από τη ΣΕΚΑΠ και δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την καπνοβιομηχανία που ήδη υπολειτουργεί με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τύχη της ΣΕΚΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2011 η ΣΕΚΑΠ είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια είναι 80 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών μόλις 29 εκατ. ευρώ.

Η ΣΕΚΕ θέλει τον Παπαδόπουλο…
Σ’ ότι αφορά τη ΣΕΚΕ, τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της στο θέμα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ αποδεικνύουν ότι «προτιμητέος» γι αυτή ήταν εξ αρχής ο «Ηλίας Παπαδόπουλος» αφού δεν τα βρήκε στο τίμημα με τον Ινδικό όμιλο και ανέβαλε την καθοριστικής σημασίας γενική συνέλευση που σηματοδότησε την αποχώρηση του Ινδού επιχειρηματία. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου όταν αυτή γίνει μετά την κατάθεση προσφοράς από την εταιρεία «Παπαδόπουλος»

Το προφίλ της εταιρείας Παπαδόπουλου
Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην ΑΤΕ και σ’ ότι αφορά τις οικονομικές δυνατότητες της «Ηλίας Παπαδόπουλος» να καταστήσει βιώσιμη τη ΣΕΚΑΠ. Όπως λέγεται είναι μεν μια νοικοκυρεμένη εταιρεία με μηδενικό δανεισμό που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία καπνού και έχει στενή συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ έχοντας εξυπηρετήσει συμβόλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αλλά κάνει τζίρο μόνο 9 εκατ. ευρώ και πολύ δύσκολα θα βρεθεί τράπεζα που θα τη δανείσει για να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ αν δεν εξασφαλίσει υψηλές εγγυήσεις.
Όπως και να έχει πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές αφού δύσκολα τώρα η διοίκηση της Αγροτικής θα βάλει την υπογραφή της να πωληθεί η εταιρεία, ιδίως αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό.  

Η ΣΕΚΑΠ σε αριθμούς
8,5% μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα (με στοιχεία του Μαΐου του 2011)
252 εργαζόμενοι
107 εκ. ευρώ υποχρεώσεις
29 εκ. ευρώ πωλήσεις
32 εκ. ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…