Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συμβουλευτική και υλική στήριξη σε 140 παιδιά του Δροσερού

Συμβουλευτική και υλική στήριξη σε 140 παιδιά του Δροσερού

0
kentro_1-empros

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υποστήριξης και Φροντίδας φτωχών οικογενειών.
3 άτομα προσωπικό φροντίζουν 40 οικογένειες σε πρώτη φάση

Στόχος η ανακοπή της σχολικής διαρροής των παιδιών του Δροσερού αλλά και η υλική στήριξη των οικογενειών τους

Μια νέα κοινωνική δομή του δήμου Ξάνθης , το Κέντρο Υποστήριξης και Φροντίδας Φτωχών Οικογενειών με παιδιά, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 6.30μ.μ.στο Δροσερό. Το Κέντρο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2011 με τρία άτομα προσωπικό (μία κοινωνική λειτουργό, 1 ψυχολόγο, 1 δασκάλα) και έχει στόχο την υλική και συμβουλευτική στήριξη του πιο ευπαθούς κοινωνικά οικισμού του δήμου Ξάνθης , το Δροσερό. Επίσης ένας βασικός στόχος είναι η ανακοπή της σχολικής διαρροής που παρατηρείται στις ηλικίες μέχρι 16 ετών στα παιδιά του Δροσερού, μέσα από μια διαδικασία ενισχυτικής διδασκαλίας αλλά και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.
Στα εγκαίνια χοροστάτησε ο πρωτοσύγκελος Παντελεήμων, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων των δύο αιθουσών που στεγάζεται το Κέντρο (επί της οδού Λαχανοκήπων και Θηβών – περιοχή Πετρελαιοαποθηκών) έκοψαν ο δήμαρχος Ξάνθη κ. Μιχάλης Στυλιανίδης , ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο δήμαρχος Αβδήρων κ.Βασίλης Τσολακίδης καθώς και οι αντιδήμαρχοι κύριοι Μπένης, Ταρενίδης, Μούρκας, Παπασταματίου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημαρχόπουλος.

140 παιδιά και 40 οικογένειες βρίσκουν υποστήριξη στο Κέντρο του Δροσερού
Όπως επεσήμανε ο κ.Στυλιανίδης ο δήμος Ξάνθης είναι ένας από τους 4  δήμους πανελλαδικά που έχει ενταθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα που έχει χρηματοδότηση της τάξης των 187.000 ευρώ από τον Ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, μια ευρωπαϊκή οργάνωση με έδρα την Νορβηγία (ΕΟΧ – ΕΖΕΣ), έχει την στήριξη του υπουργείου Εργασίας. Και σύντομα πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ώστε να έχει σταθερή χρηματοδότηση μέχρι το 2015. Προς το παρόν το Κέντρο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 40 οικογένειες και 140 συνολικά παιδιά μέχρι 16 ετών που επιλέχθηκαν με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά, ενώ έχει γίνει καταγραφή και βρίσκονται στη λίστα και άλλες οικογένειες: «Το κέντρο αυτό λειτουργεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη όμως από σήμερα και για αρκετά χρόνια θα λειτουργεί με πλήρη δράση προσφέροντας στήριξη και φροντίδα στα παιδιά και τις οικογένειες του Δροσερού, τα παιδιά που έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση. Εν ευθέτω χρόνο θα βοηθήσουμε και άλλα παιδιά Σύντομα ελπίζω θα μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας και άλλα παιδιά και άλλες οικογένειες. Σκοπός του κέντρου αυτού είναι να προσφέρουμε υλική και συμβουλευτική βοήθεια στις οικογένειες και τα παιδιά του Δροσερού. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται από τρίτους, η σίτιση με κέτερινγκ και με διαγωνισμούς θα βοηθήσουμε τις οικογένειες που μεριμνούμε να έχουν θέρμανση στα σπίτια τους με καυσόξυλα και με  άλλου είδους παροχές», επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης.

Με στόχο να ανακόψουν την σχολική διαρροή στα παιδιά του Δροσερού
Η Θεοδωρίδου Μαρία, Κοινωνική λειτουργός που εργάζεται από το Σεπτέμβριο στο Κέντρο αναφέρεται στο βασικό στόχο του προγράμματος: «Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση τη παιδικής φτώχιας και της σχολικής διαρροής. Κάνουμε προσπάθειες τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να βοηθήσουμε τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα επιβίωσης. Δώσαμε ρούχα, τρόφιμα…Κάνουμε έκκληση προς τον κόσμο, όποιος μπορεί να μας χορηγήσει υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Ευχαριστούμε τη  Μητρόπολη, το ΚΤΕΛ τους φαρμακοποιούς και φωτογράφους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.  Τα προβλήματα είναι πολλά και πολυδιάστατα».
Η Καραϊσαρίδου Κορίνα, ψυχολόγος απευθύνει έκκληση στους Ξανθιώτες να βοηθήσουν σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στους κατοίκους του Δροσερού:  «Κύριος στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τη  σχολική διαρροή που είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό. Έχουμε επιλέξει 40 οικογένειες και έχουμε καταγράψει ήδη 120 τις οποίες και  βοηθάμε. Παρέχουμε συμβουλευτική στήριξη. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για να καλυτερέψουν κάποιες συνθήκες της ζωής των οικογενειών αυτών και των παιδιών τους. Έχουμε δωρεές από τους κατοίκους της Ξάνθης και τους ευχαριστούμε! Είμαστε ανοιχτοί σε δωρεές σε ρούχα τρόφιμα υπάρχει πολύ υλική ανάγκη. Να σημειώσω όμως ότι μας  αποδέχτηκαν από την αρχή πολύ καλά, είναι σαν να είμαστε κομμάτι του οικισμού».
Η Αγγελική Σιδηροπούλου είναι δασκάλα και επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σχολικής διαρροής στα παιδιά του Δροσερού: «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα διαρροής, γενικά στους πληθυσμούς των ΡΟΜ.  Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια αλλά αυτό για  ν’ αλλάξει χρειάζεται χρόνια.  Μας δείχνουν εμπιστοσύνη και έρχονται κάθε μέρα με μεγάλη χαρά».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…