Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ρημάζουν κτίρια- στολίδια του ΔΠΘ

Ρημάζουν κτίρια- στολίδια του ΔΠΘ

0
kyknos-empros

Υπάρχουν σκέψεις, αλλά όχι οικονομικά περιθώρια για αξιοποίηση

Σε δραματική κατάσταση το «ταμείο» του πανεπιστημίου. «Αν δε γίνει κάτι, θα έχουμε πρόβλημα πληρωμών τον επόμενο μήνα», σημειώνει ο Β. Τουρασής

Κτίρια της πόλης, αλλοτινά στολίδια ιδιοκτησίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ρημάζουν από την έλλειψη συντήρησης και επισκευών, παραδομένα κι αυτά στο «κύμα» της κρίσης και των όλων και περιοριζόμενων οικονομικών. Ένα από αυτά, ο περίφημος «κύκνος» στην αρχή της οδού Βενιζέλου δείχνει όλο και περισσότερο τα σημάδια του χρόνου να περνούν από πάνω του, ενώ οι πρόχειρες κατασκευές με σκοπό την παρεμπόδιση εισόδου στο κτίριο, προδίδουν μια εικόνα εγκατάλειψης που δεν ταιριάζει με την προσπάθεια της τουριστικής αλλά και αισθητικής ανάδειξης της Παλιάς Πόλης, στους πρόποδες της οποίας βρίσκεται και το εν λόγω κτίριο. Στην άλλη πλευρά της πόλης, επί της οδού Καπνεργατών, το κτίριο της κάποτε μεγάλης καπνοβιομηχανίας ιδιοκτησίας Πετρίδη που αγοράστηκε από το ΔΠΘ, παραμένει αναξιοποίητο, ενώ πρόσφατα παρατηρήθηκαν και ζημιές στην οροφή, που απαιτούν ακόμη μεγαλύτερο κόστος για την επισκευή και πιστοποιούν την αυξανόμενη δυσκολία στη χρήση αυτών των κτιρίων, όσο μένουν ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα.

Η οικονομική πίεση αποθαρρύνει την αξιοποίηση των κτιρίων
Τις προθέσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την «τύχη» και την πιθανή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΔΠΘ αναζητήσαμε από τον αντιπρύτανη επί των Οικονομικών καθηγητή Βασίλη Τουρασή, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει αυτά τα δύο κτίρια σημαντικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής και άλλα δύο μικρότερης αξίας, στην πόλη της Ξάνθης.
«Πράγματι, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, αλλά υπό το βάρος της οικονομικής πίεσης αδυνατούμε να πάρουμε αποφάσεις. Εξετάζουμε πάντως όλες τις πιθανότητες», σημείωσε στο «Ε» ο κ. Τουρασής, ο οποίος εξήγησε ότι η αξιοποίηση των κτιρίων αυτών έχει και θετικές και αρνητικές προεκτάσεις για τη λειτουργία του πανεπιστημίου, ενώ επεσήμανε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθότι οι χώροι αυτοί είναι ακατάλληλοι  για τη στέγαση των τμημάτων της Πολυτεχνικής σχολής, λόγω των αναγκών και των υποδομών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των μαθημάτων και τη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Στόχος η συγκέντρωση και όχι η νέα διασπορά των τμημάτων της σχολής
Ακόμη, όπως τόνισε και ο αντιπρύτανης, πρόθεση της Πολυτεχνικής Σχολής είναι να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερο τα τμήματα και όχι να διαχυθούν περισσότερο στην πόλη και τη γύρω περιοχή.
Σήμερα, στα προκάτ εντός της πόλης στεγάζονται οι Πολιτικοί Μηχανικοί και οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, ενώ το καλοκαίρι μεταφέρθηκε και το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στο ανακατασκευασμένο κτίριο που λειτουργούσαν οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί πριν μεταφερθούν στο νέο κτιριακό συγκρότημα έξω από την πόλη. Οι αρχιτέκτονες συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο κτίριο της Βιβλιοθήκης, ενώ αναμένεται να αργήσει η κατασκευή της νέας κτιριακής υποδομής για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, αν και βρίσκεται ήδη στην πρώτη φάση του, εξαιτίας της χρηματοδότησής του και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

ktirio_petridi_1-emprosΠαρά τις δραματικές οικονομίες, σε οριακό σημείο τα οικονομικά του ΔΠΘ
Ο κ. Τουρασής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αδυναμία κατάρτισης ενός συνολικού σχεδιασμού με προοπτικές πέραν της απλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ενταγμένων στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, εξαιτίας των εξαιρετικά στενών οικονομικών του πανεπιστημίου. «Ο φετινός προϋπολογισμός ήταν μηδενικός γι’ αυτό και χρειάστηκε να κάνουμε αιματηρή οικονομία», πρόσθεσε αναφερόμενος στις δυσκολίες εξασφάλισης των κτιρίων με καύσιμα και άλλες βασικές ανάγκες. Μάλιστα, σημείωσε ότι ναι μεν ελήφθη η δέσμευση από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο για χορήγηση μιας μικρής δόσης ίσης με 2 δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να δοθεί μία μικρή «ανάσα» στη λειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών, ωστόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι δεσμεύσεις άκουσαν και άλλες φορές οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, αναμένουν την υλοποίηση της εξαγγελίας. Πάντως, ο κ. Τουρασής, καταλήγει αναφέροντας ότι: «αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή τον επόμενο μήνα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα πληρωμών».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Kαι φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους – ευάλωτες ομάδες

Αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά έως 1.600 ευρώ Θα δοθεί έκτακτο επίδομ…