
Δώρο της ΔΕΗ για τους …ένοικους των στύλων της!
Ο Φορέας Διαχείρισης κάνει …ηλεκτρονική της φωλιά τοποθετώντας GPS
Και ήδη το πρώτο ζευγάρι κατέφτασε στα Βαφέικα και εγκαταστάθηκε σε καινούργια φωλιά φέρνοντας μαζί το μήνυμα ότι τέλειωσε ο χειμώνας…μήνυμα που απηχεί ως νότα αισιοδοξίας, ελπίδας και …άνοιξης και σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής των ανθρώπων!
Πελαργοί και τεχνίτες: Συγκάτοικοι στον ίδιο στύλο…
Είναι γεγονός ότι οι τεχνικοί της ΔΕΗ και οι πελαργοί έχουν αναπτύξει μια ιδιότυπη σχέση αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές φορές γίνονται …συγκάτοικοι στον ίδιο στύλο… και γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΗ υλοποιεί ένα πρόγραμμα με διττό στόχο: Την προστασία των πελαργών αλλά και την προστασία των δικτύων της από το βραχυκυκλώματα εξαιτίας των πελαργών. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων και η τοποθέτηση των νέων φωλεών εντάσσονται σ’ αυτό το πρόγραμμα καθώς όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής Δικτύων της ΔΕΗ κ. Βασίλης Σαρρής: «Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές δεκάδες βλάβες στο δίκτυο από βραχυκυκλώματος που δημιουργούνται τόσο κατά το στήσιμο της φωλιάς από συρματάκια που φέρνουν οι πελαργοί και πέφτουν στους αγωγούς όσο και κατά το πέταγμα των νεοσσών που λόγω της απειρίας τους πέφτουν στα σύρματα και το πληρώνουν με τη ζωή τους! Με το πρόγραμμα αυτό που θα διαρκέσει 10 μέρες, προστατεύουμε και τους πελαργούς και το δίκτυό μας». Οι νέες ειδικές φωλιές που άρχισαν να τοποθετούνται από τους τεχνικούς της ΔΕΗ σε Βαφέικα (1 νέα και 1 αποκατάσταση) και Γενισέα – Άβατο (3 – 4 νέες και άλλες τόσες αποκαταστάσεις) αποτελούνται από κυκλικό περίγραμμα από πολυουρεθάνη και προστατευτικό πλέγμα
Σύστημα GPS στις φωλιές…στα «χωριά των Πελαργών»
Οι πελαργοί μας φέτος δεν θα έχουν μόνο καινούργιες φωλιές αλλά και …ηλεκτρονικές! Ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία …έχουν από κοντά τους πελαργούς υλοποιώντας ένας πρόγραμμα καταγραφής των φωλεών και των πληθυσμών που θ’ ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. Συγκεκριμένα σ’ όλες τις φωλιές τοποθετείται από τους τεχνικούς της ΔΕΗ ένα σύστημα GPS και έτσι χαρτογραφείται η κάθε φωλιά καθώς επίσης και ο κύκλος της ζωής των… ενοίκων πελαργών: «Οι πελαργοί επιμένουν κάθε χρόνο και επιστρέψουν στις ίδιες κολώνες της ΔΕΗ. Η τοποθέτηση των GPS και στη συνέχεια η χαρτογράφηση των φωλεών, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι ζημιές έχουν προκληθεί ώστε να γίνει αποκατάσταση αλλά και να παρακολουθούμε όλο τον κύκλο της ζωής των πελαργών. Στα χωριά του κάμπου του νομού υπάρχουν πολλοί πελαργοί και ιδιαίτερα τα Βαφέικα θα μπορούσε να ονομαστεί «χωριό των πελαργών» και αποτελεί μια ωραία ευκαιρία ν’ αυξηθεί η επισκεψιμότητά του», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Μάνος Κουτράκης.
100 ζευγάρια πελαργών στο νομό μας
Ο κ. Χανς Γέρεντρουπ της Ορνιθολογικής Εταιρείας εκτιμά ότι στο νομό μας έρχονται κάθε χρόνο 100 ζευγάρια πελαργών. Μελετώντας τη συμπεριφορά τους παρατηρήθηκε ότι το 81% του πληθυσμού κατασκευάζει τις φωλιές του σε στύλους της ΔΕΗ. Ενώ παλιότερα έφτιαχναν τις φωλιές τους στις στέγες των σπιτιών, σε δέντρα και σε εκκλησίες.
Στη χώρα μας φωλιάζουν περίπου 2.000 ζευγάρια πελαργών, ενώ τη δεκαετία του 1950 ο αριθμός τους ήταν πάνω από 10. 000 ζευγάρια!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr