Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ραντεβού το Σάββατο με τις Αρχαίες Αβδηρίτισσες

Ραντεβού το Σάββατο με τις Αρχαίες Αβδηρίτισσες

0
avdiritisa-empros

Μια εκδήλωση στο Μουσείο των Αβδήρων που διοργάνωσε η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών  – Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Η Λαμπρώ,  Νάνη και η Μητροδώρα υποδέχονται το κοινό και του αφηγούνται τα μυστικά της καθημερινότητάς τους

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων ανοίγει διάπλατα τις πύλες του στο κοινό και η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών  – Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με μια εκδήλωση στα πλαίσια αφιερώματος για τη μέρα της Γυναίκας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, του δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει τους θησαυρούς του, να ακούσει την ιστορία που αφηγούνται τα ευρήματα και να γνωρίσει την καθημερινή ζωή της Αρχαίας Αβδηρίτισσας μέσα από την παρουσίαση των αρχαιολόγων: Μαρίας Χρυσάφη, Δέσποινας Σκουλαρίκη, Ευτυχίας Κοσμίδου Κωνσταντίνας Καλλιντζή και Κυριακής Χατζηπροκοπίου. 

Ραντεβού με την Λαμπρώ, την Νάνη και την Μητροδώρα στο Μουσείο των Αβδήρων
Είναι τρεις αρχαίες Αβδηρίτισσες που βαρέθηκαν να στέκουν σιωπηλές… σα ζωγραφιές των αγγείων ή στις προθήκες του μουσείου και θέλουν να κουβεντιάσουν να  μοιραστούν τα μικρά τους μυστικά, περιστατικά της ζωής τους έτσι σαν παραμύθι …μέσα από τους αιώνες! Να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για το πώς οργάνωναν το σπίτι, πως ύφαιναν! Να σημειώσουμε ότι  ιδιαίτερα από την επιδεξιότητα που επέδειχνε η αρχαία Αβδηρίτισσα κοπέλα στην υφαντική την έκανε περιζήτητη …νύφη! Θα σας δείξουν τα λούσα τους και πως περιποιούνταν την ομορφιά τους…Τα υπέροχα κοσμήματα που φορούσαν, τα…τσιμπιδάκια που φορούσαν στα μαλλιά τους αλλά και την τολμηρή …περιστήθια ζώνη! Ακόμη είναι έτοιμες να αφηγηθούν πώς τιμούσαν τους νεκρούς τους , πώς θρηνούσαν, πώς λάτρευαν τις θεότητές τους αλλά και τα …παιχνίδια τους σε στιγμές χαράς και ξενοιασιάς. Είναι έτοιμες να σας ξεναγήσουν και να σας εξηγήσουν πώς περνούσαν τη μέρα τους καθώς ήταν αποκλεισμένες όπως όλες οι γυναίκες του αρχαίου κόσμου από τον δημόσιο βίο και τί εφηύραν για να μην είναι αυτές πληκτικές! Στο τέλος μια κοπέλα ζωγραφιά του αγγείου θα …ζωντανέψει και θ’ αφηγηθεί ένα περιστατικό της ζωής της!
Στο τέλος θα δωρίσουν στους επισκέπτες το φυλλάδιο με όλες τις πτυχές της δικής τους ζωής! Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και οι Αρχαίες Αβδηρίτισσες με …μεσολαβήτριες τις αρχαιολόγους του μουσείου κλείνουν ραντεβού με το κοινό!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…