Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέες συγχωνεύσεις σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία

Νέες συγχωνεύσεις σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία

0
school-empros

Το «ok» πήρε η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Μειοψήφησαν οι εκπαιδευτικοί

Σ. Μελισσόπουλος: «πρόκειται για υπηρεσιακή διαδικασία με μικρής κλίμακας συγχωνεύσεις και μεταστεγάσεις. Έχει ζητηθεί η κατανόηση απ’ όλους»

Νέος γύρος νοικοκυρέματος στις σχολικές μονάδες δρομολογείται, με βάση τη σχετική εντολή του υπουργείου Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση του Καλλικράτη στα σχολεία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης έχει θέσει στη διάθεση των δήμων την εισήγησή της για τις συγχωνεύσεις και μεταστεγάσεις σε όλο το νομό της Ξάνθης, ενώ με τη σχετική νομοθεσία του Καλλικράτη απαιτείται και η γνωμοδότηση από τα δημοτικά συμβούλια, η οποία ωστόσο δεν είναι δεσμευτική, αλλά λαμβάνεται υπόψη με διακριτική ευχέρεια από το υπουργείο Παιδείας που δίνει και το τελικό “ok” για τις συγχωνεύσεις. Η γνωμοδότηση αυτή των δήμων προβλέπεται με το σκεπτικό ότι οι δήμοι έχουν αποκτήσει νέες αρμοδιότητες, όσον αφορά στα σχολεία (μεταφορές μαθητών, επισκευή κτιρίων, τήρηση λογαριασμού, κατανομή λειτουργικών εξόδων κλπ).
Στην συνεδρίαση της Τρίτης συζητήθηκε το θέμα των συγχωνεύσεων στο δήμο της Ξάνθης και τελικά δόθηκε θετική γνωμοδότηση, αν και μειοψήφησαν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού συμβουλίου, ενώ λευκό ψήφισε ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος. Στο δήμο της Μύκης, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στις προσεχείς συνεδριάσεις των άλλων δύο δήμων του νομού.

Οι συγχωνεύσεις και μεταστεγάσεις στο δήμο Ξάνθης
Με βάση την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για το δήμο Ξάνθης διαμορφώνονται οι παρακάτω συγχωνεύσεις:
1. Το νηπιαγωγείο Λεύκης μεταστεγάζεται στο νηπιαγωγείο Ευμοίρου
2. Το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Παλιάς Μορσίνης ενσωματώνεται στο δημοτικό σχολείο Παλιάς Χρύσας
3. Υποβιβάζεται το 7ο δημοτικό σχολείο από 10/θέσιο σε 9/θέσιο.
4. Υποβιβάζεται το 2ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο από 6/θέσιο σε 4/θέσιο.
5. Μεταστεγάζεται το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο από το 4ο-12ο δημοτικό σχολείο στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης
6. Στο κτίριο που στεγαζόταν μεταστεγάζεται το 10ο νηπιαγωγείο που λειτουργούσε σε ενοικιαζόμενο χώρο στη στοά Βιδάλη
7. Μετακινείται το Σχολείο Κωφών από τη Λεύκη στο Εύμοιρο

Σ. Μελισσόπουλος: «Προχωρήσαμε μόνο στο απολύτως αναγκαίο»
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος εξήγησε ότι δεν πρόκειται για νέα εκτεταμένη –υποτίθεται- διαδικασία συγχώνευσης και κατάργησης σχολικών μονάδων, με γνώμονα τα παιδαγωγικά και κυρίως, οικονομικά κριτήρια που διαμόρφωσαν τον Καλλικράτη στα σχολεία την προηγούμενη χρονιά, αλλά για μία υπηρεσιακή διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που δρομολογούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Πέρυσι είχε δοθεί άλλη χροιά, ενώ φέτος οι συγχωνεύσεις είναι μικρής κλίμακας, με παιδαγωγικά κριτήρια, μικρές αλλαγές και χωρίς κίνδυνο να διασαλευτούν οι ισορροπίες στις περιοχές του νομού ή να δημιουργηθούν προβλήματα για τους ίδιους τους μαθητές», διευκρίνισε ο κ. Μελισσόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε ότι ήρθε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όργανα, προκειμένου να συζητήσει το σκεπτικό που υπέδειξε το σχέδιο για την Ξάνθη, αλλά και τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη. Η εντύπωση του κ. Μελισσόπουλου είναι ότι κάποιοι μπορεί να διαφώνησαν, αλλά κατανόησαν τη βάση του προβληματισμού και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, καθώς και το γεγονός ότι το σχεδιασμό διέπει η λογική του «απολύτως αναγκαίου».
Μάλιστα, για τον ίδιο η γνωμοδότηση του κάθε δήμου μπορεί μεν να είναι μη δεσμευτικής ισχύος, αλλά έχει βαρύτητα, καθώς αφενός δεν παρέχονται οι ίδιες δυνατότητες για καθηγητές δεύτερης γλώσσας, ειδικότητας κλπ σε σχολεία λίγων μαθητών και αφετέρου οι ίδιοι οι δήμοι, βάσει της νομοθεσίας του Καλλικράτη, θα κληθούν να διαχειριστούν και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…