Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές «Ταμείο» για το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2012»

«Ταμείο» για το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2012»

0
Karnavali_29_-_2_-_2012_049-empros

Σε …χαμηλές πτήσεις η επισκεψιμότητα. Γέμισαν τα μαγαζιά αλλά έκαναν μικρότερους τζίρους. Δεν έλειψαν οι …πονηροί

Πιάστηκαν αρκετοί για παρεμπόριο από τα κλιμάκια ελέγχων όμως η κατάσταση τους ξέφυγε την Κυριακή κατ’ ομολογία του αντιδημάρχου δημοτικής αστυνομίας

Το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2012» πέρασε πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του θεσμού και ήρθε η ώρα του … «ταμείου», τόσο κατά κυριολεξία από άποψη οικονομικών ωφελειών για την πόλη και τον νομό όσο και από άποψη μιας γενικότερης αποτίμησης,  από πλευράς επισκεψιμότητας όσο και από πλευράς λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου αλλά και της συμπεριφοράς των επαγγελματιών (καταστημάτων καφέ μπαρ και υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδόχων) στον τομέα  της παροχής υπηρεσιών.

Μειωμένη η επισκεψιμότητα εντός συνόρων αλλά αυξημένη από εκτός συνόρων 
Τα στοιχεία της διερεύνησης αναφορικά με την επισκεψιμότητα δείχνουν ότι αυτή κινήθηκε σε …χαμηλές πτήσεις της τάξης του 60% σε σχέση με άλλες χρονιές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής της βενζίνης που λειτούργησαν αποτρεπτικά για μια αποκριάτικη απόδραση στην Ξάνθη». Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν καθόλου επισκέπτες κάτω από Θεσσαλονίκη και η πλειοψηφία των επισκεπτών ήταν από γειτονικές πόλεις. Αυτό όμως που είναι ευοίωνο και είναι απόδειξη ότι η φήμη του Καρναβαλιού της Ξάνθης ξεπερνά τα σύνορα είναι ότι φέτος υπήρξε αυξημένη επισκεψιμότητα από την Τουρκία που ήρθαν 12 λεωφορεία και από την Βουλγαρία που όμως οι περισσότεροι επισκέπτες ήρθαν την Κυριακή αυθημερόν. Το απογοητευτικό όμως είναι ότι οι Τούρκοι επισκέπτες προτίμησαν να διανυκτερεύσουν στην Κομοτηνή και όχι στην Ξάνθη.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία ήταν …προ κρίσης
Και εδώ έχουν τις ευθύνες τους και οι ξενοδόχοι της Ξάνθης που παρά την κρίση κράτησαν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα με τα πεντάστερα ξενοδοχεία της πόλης να χρεώνουν 100 – 130 ευρώ για μια βραδιά. Να σημειώσουμε ότι στα περιφερειακά ξενοδοχεία του νομού οι τιμές δεν είχαν «καπέλο» και κυμάνθηκαν στα 60 – 70 ευρώ.
Επίσης άλλος ένας παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας οι ξενοδόχοι δεν συνεργάζονται με τα πρακτορεία για το τριήμερο επειδή θέλουν να κάνουν μόνοι τους «παιχνίδι» με τις τιμές και αυτό ωθεί τα γκρουπ εκτός νομού. 
Έτσι τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες είχαν πληρότητα της τάξης του 95% μόνο για το Σάββατο, ενώ για την Παρασκευή και Κυριακή η πληρότητα τους ανήλθε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε 50% περίπου. Επίσης ένα φετινό χαρακτηριστικό ήταν ότι πολλοί επισκέπτες κυρίως νέα παιδιά που ήλθαν από το Σάββατο…έβγαλαν την νύχτα και το πρωινό της Κυριακής μέσα στα μαγαζιά (καφέ – μπαρ, ηλεκτρονικά) προκειμένου να μην πληρώσουν διανυκτέρευση.

Τηρήθηκε η συμφωνία κυρίων στα καφέ μπαρ αλλά δεν έλειψαν και οι…πονηροί
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου καφέ μπαρ κ. Ανδρέα Ιντζές  η συμφωνία που είχε προηγηθεί με τα μέλη του σωματείου για τις τιμές του καφέ (3 ευρώ), της μπύρας (5 ευρώ ) και της εισόδου (5 ευρώ Παρασκευή – Κυριακή και 10 ευρώ το Σάββατο) τηρήθηκε από την πλειοψηφία των καταστηματαρχών. Μάλιστα κάποια μαγαζιά δεν έβαλαν είσοδο. Παρόλα αυτά και παρότι τα μαγαζιά ήταν γεμάτα οι τζίροι ήταν αισθητά μειωμένοι αφού οι περισσότεροι έκαναν …οικονομία στο ποτό και την έβγαζαν με ένα ποτό όλο το βράδυ…Πάντως δεν έλειψαν και τα «μελανά» σημεία στη συμπεριφορά κάποιων καταστηματαρχών που όπως μας καταγγέλθηκε: Έβγαζαν το κόσμο έξω από το μαγαζί κατά διαστήματα με την πρόφαση να το καθαρίσουν και μετά τον ξαναέβαζαν μέσα με άλλα 10 ευρώ το βράδυ του Σαββάτου! Επίσης την Κυριακή κάποια περίπτερα που βρίσκονται καθ’ οδόν της παρέλασης πουλούσαν κρασί και μπύρα από βαρέλι σε πλαστικά μπουκάλια νερού και κάποιοι αγόρασαν ένα κομμάτι πίτσα 4 ευρώ!

Τους ξέφυγε ο έλεγχος την Κυριακή…
Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Τσεγγελίδης, τα μικτά κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας και της αστυνομίας ήταν επί ποδός όλο το τριήμερο και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη την Παρασκευή και το Σάββατο. Συνέλαβαν και επέβαλαν πρόστιμα σε παρεμπόρους από την Βουλγαρία που πουλούσαν αλυσοπρίονα, και αλεύρι, όπως επίσης και αφρικανούς που πουλούσαν τσάντες και ρολόγια. Επεσήμανε δε ότι τα κλιμάκια αντιμετώπισαν προβλήματα με παράνομους μικροπωλητές ντόπιους που πωλούσαν μπαλόνια και αποκριάτικα καπέλα οι οποίοι αντέδρασαν γιατί δεν τους άφησαν να βγάλουν μεροκάματο: «Θα καταθέσω πρόταση στο δήμαρχο να εξετάσουμε νομικά αν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε κάποιους ντόπιους μικροπωλητές ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βγάζουν ένα μεροκάματο», σημείωσε ο κ. Τσεγγελίδης.
Παράλληλα όμως παραδέχτηκε ότι οι έλεγχοι…τους ξέφυγαν την Κυριακή λόγω του κόσμου και της φυσιολογικής κούρασης των εργαζομένων που ήταν τρεις μέρες συνεχώς στους δρόμους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…