Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καθαρή» τη βγάζει η Ξάνθη με τα «μαϊμού» επιδόματα

«Καθαρή» τη βγάζει η Ξάνθη με τα «μαϊμού» επιδόματα

0
tyflos-empros

Δεν διαπιστώθηκαν κραυγαλέες υποθέσεις από την απογραφή

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας θα δώσουν την καθαρή εικόνα, διότι κάποιοι απογράφηκαν μέσω αναγνωριστικών αποφάσεων και όχι με βεβαιώσεις της Κοινωνικής Πρόνοιας

«Καθαρή» δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της απογραφής κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων την Ξάνθη, αφού δεν διαπιστώθηκαν κραυγαλέες υποθέσεις επιδομάτων «μαϊμού», αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα ακριβή στοιχεία του υπουργείου Υγείας που θα δώσουν και την ακριβή εικόνα για τις κοινωνικές παροχές του νομού. Αντιθέτως, οι γειτονικοί νομοί Καβάλας και Ροδόπης μπήκαν στο «στόχαστρο» εξαιτίας των υπεράριθμων επιδομάτων τυφλότητας και των υψηλών ποσοστών βαριών αναπηριών, αντιστοίχως. Μαζί τους και ο Έβρος εμφανίζει υψηλά ποσοστά νοσηρότητας (2,94%).
Συνολικά, για 36.294 δικαιούχους σταματά από τον επόμενο μήνα η χορήγηση επιδομάτων, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν και θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα, ενώ απειλούνται και με ποινικές διώξεις. Τα 110 εκατ. ευρώ φτάνει η εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου.

Χωρίς «εκπλήξεις» η Ξάνθη
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπένης που έχει αναλάβει και την αρμοδιότητα της Κοινωνικής Πρόνοιας σημειώνει ότι μικρό είναι το ποσοστό όσων δεν απογράφηκαν, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν καταγράφηκε στη διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς δεν ακολούθησαν τη διαδικασία της απογραφής με βεβαίωση, αλλά επέλεξε την αναγνωριστική απόφαση και άρα δεν περιήλθε η διεκπεραίωση σε γνώση της υπηρεσίας.
Ο κ. Μπένης διευκρινίζει ότι όταν το υπουργείο Υγείας προσκομίσει στους δήμους τα συγκεντρωτικά στοιχεία θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα, αν και οι δήμοι της Ξάνθης δεν δημοσιοποιήθηκαν ανάμεσα στις τρανταχτές περιπτώσεις υπεράριθμων και «μαϊμού» επιδομάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», ομαλά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απογραφής, χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία για τους δικαιούχους, ωστόσο κάποιοι την «πάτησαν» τόσο από την πλευρά των υπηρεσιών όσο και των δικαιούχων, πιστεύοντας ότι η διαδικασία της απογραφής θα πάρει παράταση και γι’ αυτό δεν πρόλαβαν να απογραφούν.

3.000 ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επιδόματα στην Ξάνθη
Το γεγονός ότι στην Ξάνθη δεν είχαμε δυσάρεστες «εκπλήξεις» αναφορικά με τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα ήταν αναμενόμενο γι’ αυτούς που βρίσκονται στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, αφού τα τελευταία χρόνια, με ορόσημο το 2008 έγινε ένα «ξεκαθάρισμα» και από τότε ο αριθμός των δικαιούχων επιδομάτων είναι συνεχώς μειούμενος ανά έτος.
Όπως ανέφερε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ε» (φύλλο της 12ης Ιανουαρίου 2012), τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα στο νομό της Ξάνθης, σύμφωνα με επικαιροποιημένα και αναλυτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Ξάνθης ξεπερνούν τις 3.000, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες χρονιές.
Συγκεκριμένα, το 2005 ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ήταν 3.937, το 2006 ήταν 3.874, το 2007 ήταν 3.776, το 2008 έφτασε τους 3.848 και στη συνέχεια ακολούθησε μία συνεχιζόμενη πτωτική πορεία με 3.529 δικαιούχους το 2009, 3.552 δικαιούχους το 2010 και 3.147 το 2011.
Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία είχε παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των απροστάτευτων παιδιών που δικαιούνταν βοήθεια καθώς και οι δικαιούχοι βαριών αναπηριών. Ωστόσο, είχαν αυξηθεί τα βοηθήματα στέγης, κίνησης και νοητικής καθυστέρησης. Επιπλέον, ανοδική τάση μικρής κλίμακας ακολούθησαν οι κατηγορίες αιμολ. Αναιμίας και σπαστικών.

Πάρτι «μαϊμούδων» σε όλη τη χώρα

Κραυγαλέες περιπτώσεις εξαπάτησης με προνοιακά επιδόματα-μαϊμού αποκάλυψαν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας.
Όσοι εισέπραξαν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, θα κληθούν να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, ενώ αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικά.
Ενδεικτικά στοιχεία:
– Προνοιακά επιδόματα 2011
Δικαιούχοι: 240.292
Πληρωμές: 941.289.609 €
– Προνοιακά επιδόματα 2012
(ΑΠΟΓΡΑΦΗ)
Δικαιούχοι: 203.998
Πληρωμές: 830.650.500 €
– Επίδομα τυφλότητας 2010
Δικαιούχοι: 25.021
Πληρωμές: 112.213.320 €
– Επίδομα τυφλότητας 2012
(ΑΠΟΓΡΑΦΗ)
Δικαιούχοι: 20.605
Πληρωμές: 101.925.576€

Δεύτερος γύρος ελέγχων
Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν την απογραφή, είναι τα εξής:
Υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σε όλους τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες. Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Απριλίου.
Επανέλεγχος των στοιχείων της απογραφής από τις αρμόδιες διευθύνσεις των δήμων και των περιφερειακών ενοτήτων μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Διασύνδεση της βάσης δεδομένων του μητρώου με άλλες, για διασταύρωση στοιχείων και ελέγχους.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …