Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Χρυσές» αντιπαραθέσεις δημάρχων

«Χρυσές» αντιπαραθέσεις δημάρχων

0
pano_xrisorixeia

Επιφυλακτικότητα δημάρχων Ξάνθης για τις απειλές παραίτησης των μελών της ΠΕΔ για το χρυσό

Δεν γνώριζαν για το περιεχόμενο του ψηφίσματος της ΠΕΔ Στυλιανίδης, Χατζηευαγγέλου, Τζουκάλ. Τη στήριξη της αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της τοπικής κοινωνία επισημαίνει ο Β. Τσολακίδης

Ζήτημα προέκυψε στο νομό της Ξάνθης εξαιτίας του ψηφίσματος της ΠΕΔ, με το οποίο οι δήμαρχοι της ΑΜΘ που παραβρέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση απειλούν ακόμη και με παραίτηση εάν η κυβέρνηση παραβλέψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία των χρυσορυχείων.
Το ψήφισμα μπορεί να ήταν ομόφωνο, αλλά από τη συνεδρίαση απόντες ήταν οι 3 από τους 4 δημάρχους της Ξάνθης.

Ψήφισμα με απειλή παραιτήσεων για το χρυσό
«Ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης, Σαπών-Μαρώνειας και Κομοτηνής, κατά της ίδρυσης χρυσωρυχείων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και Μαρωνείας – Σαπών, ομόφωνα εμείς οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφασίσαμε να θέσουμε στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών την παραίτησή μας σε περίπτωση που εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή.
Συντασσόμαστε και ενισχύουμε με το παρόν ψήφισμα τη στάση όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας που ενδιαφέρονται για το μέλλον  της περιοχής και αντιστέκονται σε κάθε κυβερνητική απόφαση που στο βωμό της ανάπτυξης υπονομεύει την ποιότητα ζωής των δημοτών της.
Ταυτόχρονα με το παρόν ψήφισμα απαιτούμε να ρυθμιστεί νομοθετικά η απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με την χρήση του θανατηφόρου κυανίου».

Για ανευθυνότητα και προχειρότητα κάνει λόγο ο Σ. Χατζηευαγγέλου
Την απερίφραστη αντίθεσή του δηλώνει στο «Ε» ο δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου , ο οποίος δηλώνει ότι: «όχι μόνο δε συμφωνώ με το ψήφισμα, αλλά θεωρώ ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση της αυτοδιοίκησης». Σημειώνει ότι διαμαρτυρία εκδηλώθηκε και από άλλους αιρετούς της Περιφέρειας, ενώ σχολιάζει ότι η απόφαση ελήφθη «ελαφρά τη καρδιά» και με την ενοχική αγωνία να μη θεωρηθούν οι δήμαρχοι «λάτρεις» της καρέκλας τους. «Αυτό δεν είναι στήριξη», προσθέτει ο κ. Χατζηευαγγέλου,  «υπάρχουν πολλοί και πιο ουσιαστικοί τρόποι συμπαράστασης στα θέματα της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να εξαντλείται η αυτοδιοίκηση σε κινήσεις εντυπωσιασμού και μικροπολιτικής που δεν ταιριάζουν στη σημερινή εποχή», κάνοντας λόγο για επιφανειακή προσέγγιση και προχειρότητα στην απόφαση της ΠΕΔ.

Επιφυλακτικά συναινετικός ο δήμαρχος Ξάνθης
Ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης επιχείρησε να μη δώσει βαρύτητα στον προβληματισμό του, σημειώνοντας λακωνικά ότι: «συμφωνώ πάντα με την πλειοψηφία». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν εξέφρασε παρόμοια θέση, ούτε είχε κάποια ενημέρωση για το περιεχόμενο του υπό ψήφιση κειμένου, εξηγώντας ότι: «είμαστε αντίθετοι εφόσον δε το θέλει η τοπική κοινωνία. Και είμαστε μαζί της μόνο εφόσον δεν διασφαλίζονται οι όροι δημόσιας υγείας. Το ζητούμενο είναι να φτάσει να πειστεί γι’ αυτό η κοινωνία και κυρίως η επιστημονική κοινότητα. Οι περισσότεροι δεν έχουμε τις γνώσεις να αποφανθούμε γι’ αυτό. Από ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν επιπτώσεις. Από κάθε εκμετάλλευση, από κάθε βιομηχανία. Το θέμα είναι πόσο εκτεταμένες θα είναι αυτές».
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι αντιδράσεις θα εκδηλωθούν από διάφορους δημάρχους της Περιφέρειας για το ψήφισμα της ΠΕΔ.

Χωρίς ενημέρωση και ο δήμαρχος Μύκης
Ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ σημείωσε και ο ίδιος ότι δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ που έλαβε τη σχετική απόφαση και ότι σε κάθε περίπτωση δεν ρωτήθηκε για τη γνώμη του, ούτε είχε κάποια ενημέρωση. Περιορίστηκε μόνο να σχολιάσει ότι: «σε κάθε περίπτωση και η διαμαρτυρία πρέπει να εκδηλώνεται με μέτρο και να εξετάζονται προηγουμένως όλες οι παράμετροι για την απόφαση».

Β. Τσολακίδης: «Η ΠΕΔ είναι νέο όργανο και επιθυμεί παρεμβατικό ρόλο»
Προκειμένου να διασκεδάσει τα πιθανά ερείσματα για αντιπαράθεση ο δήμαρχος Αβδήρων και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Τσολακίδης επικεντρώθηκε αφενός στην ομόφωνη στήριξη του ψηφίσματος από τα παρόντα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ, και αφετέρου στο ρόλο του νέου περιφερειακού οργάνου που επιθυμεί να έχει ένα παρεμβατικό ρόλο για όλες τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας.
«Η αυτοδιοίκηση έχει χρέος να βρίσκεται δίπλα στα ζητήματα των πολιτών. Εν προκειμένω, η υπόθεση αφορά μεν περισσότερο τους νομούς του Έβρου και της Ροδόπης, απ’ όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία για το ψήφισμα, αλλά από την άλλη μας αφορά όλους. Συμφωνώ μεν ότι τα περί παραιτήσεων πρέπει να χρησιμοποιούνται με περίσσια φειδώ, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το θέμα του χρυσού ταλανίζει χρόνια την περιοχή», δήλωσε ο κ. Τσολακίδης, επισημαίνοντας με ιδιαίτερη βαρύτητα, αναφορικά με τις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν: «ας μην είμαστε τόσο αυστηροί. Η ΠΕΔ είναι ένα νέο όργανο που τώρα ξεκίνησε να λειτουργεί και φιλοδοξεί να έχει παρεμβατικό ρόλο για τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας. Εξάλλου, το κέντρο ως φορέας διοίκησης έχει «πεθάνει» και πλέον το βάρος και την ευθύνη έχει αναλάβει η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η ΠΕΔ μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο. Ίσως κάποιοι συνάδελφοι να εκφράστηκαν διαφορετικά ορμώμενοι από τη λειτουργία της πρώην ΤΕΔΚ, όμως δεν είναι πια έτσι».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…