Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εθνική Επέτειος με …κάγκελα και ξύλο!

Εθνική Επέτειος με …κάγκελα και ξύλο!

0

Σιδερόφρακτη πόλη η Ξάνθη την 25η Μαρτίου

Σύγκρουση της «Πρωτοβουλίας Αντίστασης» με τα ΜΑΤ. Περιορισμένης έκτασης επεισόδια

Πίσω από σιδερένια κάγκελα φέτος…οι Ξανθιώτες χειροκρότησαν τα παιδιά τους που παρέλασαν για να απονείμουν τιμή στους ελευθερωτές του έθνους! 25η Μαρτίου 2012 μέρα της εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού και η Ξάνθη ξύπνησε λουσμένη στο φως όμως… σιδεροφραγμένη σ’ όλο της το κέντρο και με μεγάλη δύναμη αστυνομικών να περιφρουρούν τις διόδους μη αφήνοντας κανένα να κινηθεί στην 28ης Οκτωβρίου. Τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφάλειας που πάρθηκαν υπό τον φόβο των επεισοδίων και προστασίας της παρέλασης και των αρχών δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου θυμίζοντας άλλες εποχές και μια αντίφαση σε σχέση με το περιεχόμενο και την μηνυματοποίηση της εθνικής γιορτής.

«Μουδιασμένη» η εξέδρα επισήμων
Έκδηλο ήταν το μούδιασμα και η αμηχανία των τοπικών αρχών που παρακολούθησαν την παρέλαση από την εξέδρα στη Πλατεία Ελευθερίας. Εμφανής ήταν και η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, αφού από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δεν είχε οριστεί εκπρόσωπος και έτσι η πολιτική ηγεσία εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη κ.  Φώτης Καραλίδη, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, ενώ ουδείς βουλευτής παρέστη σ’ όλο το πλαίσιο των  εορταστικών εκδηλώσεων. Η μετάβαση των αρχών από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου δόθηκε η δεξίωση του Αντιπεριφεριάρχη έως την Πλατεία Ηρώων για την κατάθεση στεφάνων,  έγινε ομαλά παρά το γεγονός ότι από τις 11 το πρωί υπήρξε εκεί συγκέντρωση της Πρωτοβουλία Αντίστασης, 30 περίπου ατόμων.
Όμως κατά τη διαδρομή δεν έλειψαν από μεμονωμένους κάποιοι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εναντίον τω πολιτικών που «πάγωσαν» ήδη το βαρύ κλίμα. Ιδιαίτερα ενοχλημένος ήταν ο δήμαρχος Ξάνθης με την εικόνα της πόλης αλλά και με τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας που επέτειναν μια φοβική κατάσταση επεσήμανε δε ότι καλύτερα να μην γινόταν υπό αυτές τις συνθήκες η παρέλαση.      

Σύγκρουση διαδηλωτών με τα ΜΑΤ…έπεσε ξύλο!
Και ενώ στην Πλατεία Ηρώων γινόταν η κατάθεση στεφάνων η ομάδα της Πρωτοβουλίας αντίστασης φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας για το μνημόνιο και τα μέτρα προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό των ΜΑΤ που τους είχαν περικυκλώσει και εγκλωβίσει στο ύψος της Δημοτικής Αγοράς κλείνοντάς τους το δρόμο προς την κατεύθυνσης της παρέλασης. Οι διαδηλωτές διαπληκτίστηκαν με τους αστυνομικούς ενώ ο επικεφαλής τους προσπαθούσε να πείσει τον κ. Γκοδοσίδη να τους αφήσει να περάσουν. Σε κάποια στιγμή επιχείρησαν να σπάσουν με τη βία τον κλοιό των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να πέσει …ξύλο χωρίς όμως κανένα τραυματισμό. Σημειώνουμε ότι από νωρίς υπήρχε ασθενοφόρο στο παρκινγκ της δημοτικής αγοράς. Η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα τα πνεύματα ηρέμισαν και η «Πρωτοβουλία Αντίστασης αποχώρησε από εκείνο το σημείο κατευθυνόμενη στο κέντρο της πόλης. Μικρής έκτασης συμπλοκή με τα ΜΑΤ και των διαδηλωτών έγινε και στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κ. Μπένη, όπου παρέμειναν μέχρι το τέλος της παρέλασης ενώ κατόπιν έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Να σημειώσουμε ότι οι διαδηλωτές πολιτικά τοποθετούνται σε συνιστώσες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ με απόφασή του των Δ.Σ. στην διαδήλωση δεν συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ και ο Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης. Ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Ντούμος δικαιολόγησε την ανάγκη του κόσμου για διαμαρτυρία όμως  διαφοροποιήθηκε με την επιλογή της ημέρας και του συμβολισμού που εμπεριέχει.
Σ’ ότι αφορά τη στάση των μαθητών η διαμαρτυρία τους όπως εκφράζεται με την …αποστροφή κεφαλής από τους επισήμους  εκδηλώθηκε μόνο από τα γυμνάσια και λύκεια και όχι με συνολική συμμετοχή.

Δηλώσεις …εξέδρας
Μετά το πέρας της παρέλαση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εικόνα της φετινής παρέλασης, τα σιδερένια κάγκελα , τη στάση των μαθητών και τα επεισόδια: «Τα παιδιά παρέλασαν αξιοπρεπέστατα μέσα στα πλαίσια της ημέρας της εθνικής Παλιγγενεσίας. Νομίζω ότι όταν υπάρχουν τέτοιες στιγμές τιμούν  του θεσμούς, τιμούν τις μνήμες και όχι τα πρόσωπα που υπάρχουν στις εξέδρες. Εάν κάποιες μειοψηφίες θέλουν να δώσουν άλλα μηνύματα μέσα από δεδομένα που δεν τους αξίζουν νομίζω ότι κάθε μέρα έχει τη δικής της στιγμή. Όταν δυστυχώς την αξιοπρέπεια θέλουν να τη καταρρακώσουν κάποιοι λίγοι η έννομη τάξη πρέπει να επιβάλλεται».
Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στον διπλό εορτασμό: « Διπλή γιορτή σήμερα για ολόκληρο τον κόσμο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και για το γένος μας,  η αναγέννησή του. Καμαρώσαμε την μαθητιώσα νεολαία και τα στρατευμένα μας παιδιά και αποδώσαμε τιμή σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία και θα πρέπει να αποδειχτούμε αντάξιοι απόγονοι τους και να ξεπεράσουμε ενωμένοι τη δύσκολη αυτή η περίοδο που περνάει η πατρίδα μας».
Ο στρατηγός διοικητής του Δ’ Σ.Σ. κ. Δέλιος τόνισε : «Ημέρα μνήμης σήμερα, ημέρα τιμής γι’ αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία, ημέρα εξαγωγής διδαγμάτων για μας. Εκεί όπου οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι πιστεύουν στον Θεό, εφαρμόζουν τους νόμους τιμούν τους νεκρούς ήρωές τους εκπαιδεύονται στα όπλα,  η πατρίδα είναι γεμάτη ελπίδες!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…