Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στα «χέρια» της ΣΕΚΕ το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Στα «χέρια» της ΣΕΚΕ το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

0
sekap_1-empros

Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση με αίτημα της ΣΕΚΕ. Ορίστηκε νέα για την Δευτέρα 26 Μαρτίου

Απέρριψε την πρόταση του Bommidala και ζητά νέα διαπραγμάτευση. Ορατός ο κίνδυνος …να «σκάσει» η ΣΕΚΑΠ από τους προμηθευτές στα χέρια της ΣΕΚΕ

   
Με το μέλλον της ΣΕΚΑΠ στα «χέρια» της και την ίδια με το «πιστόλι στο κρόταφο» να αποδεχτεί την προσφορά του νέου αγοραστή Bommidala με συνοπτικές διαδικασίες, η ΣΕΚΕ υπέβαλλε αίτημα αναβολής της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που είχε οριστεί για την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 11 το πρωί, απορρίπτοντας την προσφορά του που έληξε χθες (6/3) ως «ζημιογόνο» για την εταιρεία. Παράλληλα δίνει το «πράσινο φως» ζητώντας νέο γύρο διαπραγματεύσεων μέσα στο διάστημα των 20 ημερών που έβαλε ως χρονικό περιθώριο για την νέα γενική συνέλευση, που ορίστηκε μετά την αποδοχή του αιτήματός της από την γενική συνέλευση για την Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 11 το πρωί, επιζητώντας να κερδίσει χρόνο  και ευελπιστώντας σε νέα βελτιωμένη προσφορά από τον αγοραστή.  

Ενώ η ΣΕΚΑΠ ψυχορραγεί…  η ΣΕΚΕ ζητά χρόνο
Μ’ αυτή όμως την νέα αναβολή η ΣΕΚΕ αναλαμβάνει και το ρίσκο αφ’ ενός μιας διατάραξης ή και πιθανού «ναυαγίου» της συμφωνίας του αγοραστή με την ΑΤΕ αφ’ ετέρου δε και τον κίνδυνο να της «μείνει στα χέρια» η ΣΕΚΑΠ από έλλειψη ρευστού αφού με όλη αυτή την καθυστέρηση η ΣΕΚΑΠ στερείται «ζεστού» χρήματος από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 30 εκ. ευρώ που εμπεριέχει η συμφωνία. Και αυτός ο κίνδυνος είναι άμεσα ορατός και μάλιστα μπορεί να προέλθει …απ’ εκεί που δεν το περιμένει, δηλαδή από τους προμηθευτές της! Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε τόσο από τον πρόεδρο της συνέλευσης , εκπρόσωπο της ΑΤΕ κ. Νίκο Ξανάλατο ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας της ΣΕΚΑΠ όσο και από τον γραμματέα της συνέλευσης κ. Παπαβασιλείου που έθεσε το πρόβλημα των προμηθευτών αλλά και τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Πράτσο που επιβεβαίωσε το πρόβλημα και τον κίνδυνο να κλείσει η ΣΕΚΑΠ, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στους μετόχους.  

Ποια είναι η προσφορά του Bommidala στη ΣΕΚΕ
Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης η ΣΕΚΕ, όπου και εξηγεί τους λόγους που ζητά την αναβολή ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης με τον νέο αγοραστή έληξε άδοξα αφού η προσφορά κρίθηκε ότι δεν καλύπτει και δεν συμφέρει στη ΣΕΚΕ. Επίσης επισημαίνει ότι: « δεν μας δημιούργησε καλή εντύπωση, αφενός μεν το γεγονός ότι η πρόταση της ινδικής εταιρείας ισχύει μέχρι 6/3/2012 καθώς επίσης και ότι οι υποδείξεις της προς τη ΣΕΚΕ για το τι πρέπει να κάνει, αφού «η ΣΕΚΑΠ δεν έχει άλλα περιθώρια για άλλη διαδικασία αποκρατικοποίησης και η ρευστοποίηση  θα είναι το επόμενο λογικό βήμα».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή : «Σε ότι αφορά στην προσφορά της Bommidala για τις μετοχές που η ΣΕΚΕ κατέχει στη ΣΕΚΑΠ, αυτή ουσιαστικά περιλαμβάνει:
1)Την εξόφληση της ΣΕΚΕ για τα καπνά που έχει πωλήσει, δηλαδή το αυτονόητο (!) καθώς, επίσης, και την μελλοντική υλοποίηση των υφιστάμενων παραγγελιών της ΣΕΚΑΠ .
2)Την καταβολή μερισμάτων στην  ΣΕΚΕ από πιθανά μελλοντικά κέρδη της ΣΕΚΑΠ.
3)Την αγορά των μετοχών της σε τιμή που, όμως, θα οδηγήσει την ΣΕΚΕ σε σημαντικά ζημιογόνα αποτελέσματα και ουσιαστικά σε διακοπή των εργασιών της, αφού εξαιτίας των ζημιών αυτών  θα περιέλθει σε σημαντική δυσκολία χρηματοδότησης της.
Δεν γνωρίζουμε πόσο η ΑΤΕ πώλησε τις μετοχές της, διάφορες πληροφορίες μιλούν για 1 ευρώ για το σύνολο των μετοχών!».
Να σημειώσουμε επίσης ότι: «αν η ΣΕΚΕ πουλήσει τις μετοχές σε τιμή κατώτερη από την τιμή κτήσης, τότε η εταιρεία θα κινδυνέψει να μπει  στις διατάξεις του άρθρου 47 και 48 του Ν. 2190/1920».  

Μύδροι κατά της ΑΤΕ από τη ΣΕΚΕ αλλά και … «κύκλοι πίεσης»
Η ΣΕΚΕ στρέφεται κατά της ΑΤΕ λέγοντας ότι στη συμφωνία αυτή το ενδιαφέρον της περιορίστηκε στο να διαφυλάξει μόνο τα δικά της συμφέροντα αδιαφορώντας για τη ΣΕΚΑΠ και τους άλλους μετόχους ενώ κάνει λόγο για …κύκλους που πιέζουν  εντός κι εκτός της ΣΕΚΑΠ, πιέζουν τη ΣΕΚΕ να δεχθεί την προσφορά της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας «ψευτοδιλήμματα» τα επιχειρήματα ότι: «σε διαφορετική περίπτωση η ΣΕΚΑΠ θα κλείσει, ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία κ.λ.π.», αναφέρονται το παράδειγμα με την πώληση της ΕΛΒΙΖ που επαναλήφθηκε η διαδικασία των νέων προτάσεων.  

Δηλώσεις Ταρενίδη – Πράτσου -Γαβριηλίδη
Με το πέρας της συνέλευσης ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Ταρενίδης ερωτηθείς για το κίνδυνο που διατρέχει η συμφωνία αν δεν επανέλθει με νέα προσφορά ο αγοραστής που θα ικανοποιεί της ΣΕΚΕ αλλά και το κίνδυνο που διατρέχει η ΣΕΚΑΠ από έλλειψη ρευστού, προσπάθησε να καθησυχάσει λέγοντας μόνο : «Να μην σκεπτόμαστε τέτοια πράγματα ας μην περνάνε από το μυαλό μας… Με την αναβολή δίνουμε τον χρόνο στον αγοραστή να έλθει προς την ΣΕΚΕ με νέα πρόταση που θα καλύπτει τις απαιτήσεις της ΣΕΚΕ. Εμείς θέλουμε η εταιρεία να πάει μπροστά και να μείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Ο χρόνος ήταν πολύ λίγος για να συμφωνήσουμε μέσα σε 7 μέρες…»
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Πράτσος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να κλείσει η ΣΕΚΑΠ από προμηθευτές ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στη ΣΕΚΕ: « Πράτσος : Οι μέτοχοι μίλησαν… από δω και πέρα ότι συμβεί βαραίνει τους μετόχους. Είναι άμεσος ο κίνδυνος να κλείσει η ΣΕΚΑΠ από προμηθευτές».
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Γαβριηλίδης ο οποίος έκανε παρέμβαση και στη συνέλευση εκφράζοντας την «απόγνωση των εργαζομένων»  όπως χαρακτηριστικά είπε αναγνωρίζοντας όμως ότι έχει δίκιο και η ΣΕΚΕ και ο αγοραστής, ωστόσο σημείωσε ότι παρατείνεται η αγωνία των εργαζομένων: «Αυτό που λέμε εμείς είναι όλοι οι μέτοχοι δείχνουν ότι έχουν δίκιο και αναφέρομαι στη ΣΕΚΕ και στην ΑΤΕ. Η ινδική εταιρεία  σε συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή με τον εκπρόσωπό της δείχνει να έχει επίσης δίκιο. Την απογοήτευση όμως την έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι γιατί δεν γνωρίζουμε αν σε 20 μέρες τα βρουν ή όχι. Όλοι οι μέτοχοι σήμερα έφυγαν ικανοποιημένοι και μόνο εμείς μείναμε με την αγωνία…ευελπιστούμε από σήμερα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και στις 26 Μαρτίου να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ και οι θέσεις εργασίας και ξέρετε τι είναι για την Ξάνθη. Εμείς θέλουμε να διασφαλιστεί το μεροκάματό μας . Οι μέτοχοι είναι αυτοί που θα κρίνουν και  αν αφήσουν την εταιρεία να …σκάσει. Θα μας βρουν απέναντί τους με μηνύσεις»!  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…