Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Επί τάπητος» η ΕΟΖ στο Επιμελητήριο

«Επί τάπητος» η ΕΟΖ στο Επιμελητήριο

0

Προτείνουν ΕΟΖ στην ΒΙΠΕ Ξάνθης, μικτό μοντέλο διοίκησης με συμμετοχή ιδιωτών και δημοσίου, διασφάλιση δικαιωμάτων στις υφιστάμενες επιχειρήσεις

«Σιδερόφρακτες» οι ΕΟΖ και «ξένες» περιοχές. Έντονος προβληματισμός και επιφυλακτικότητα από την αντιπολίτευση.
 
Το θέμα της ΕΟΖ κυριάρχησε στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης την Δευτέρα 5 Μαρτίου το απόγευμα με αφορμή το ερωτηματολόγιο που απέστειλε η περιφέρεια στα πλαίσιο της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς που είναι σε εξέλιξη ενόψει της κατάθεσης της μελέτης που εκπονείται από την περιφέρεια με χρονικό ορίζοντα την 30η Μαρτίου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μωραϊτης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τις ερωτήσεις αλλά και τις απαντήσεις που επεξεργάστηκε σε πρώτη φάση η Διοικούσα επιτροπή δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία νέων προτάσεων και κατάθεση απόψεων ώστε να ολοκληρωθεί η πρόταση του Επιμελητηρίου.  

ΕΟΖ στη ΒΙΠΕ Ξάνθης και μικτό μοντέλο διοίκησης
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο Ξάνθης σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας εξετάζουν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος με γνώμονα το συμφέρον των επιχειρήσεων και το καλό του τόπου και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των υφιστάμενων επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΟΖ είτε όχι.  Από το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις έγινε γνωστό ότι οι ΕΟΖ θα είναι ένας χώρος περιφραγμένος με συρματόπλεγμα και όπως ειπώθηκε από τον κ. Μωραϊτη θα είναι αυτόνομες περιοχές που δεν θα υπόκεινται στη δικαιοδοσία του κράτους καθώς θα διέπονται από ειδικό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς. Αναφορικά με τα προτεινόμενα σύμφωνα πάντα με το ερωτηματολόγιο η διοικούσα του ΕΒΕ Ξάνθης πρότεινε ως πιθανό χώρο εγκατάστασης ΕΟΖ, στη ΒΙΠΕ Ξάνθης στην ανατολική πλευρά και όσον αφορά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προτάθηκε να ληφθεί μέριμνα ώστε να έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στην ΕΟΖ αν το επιθυμούν και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά τους με αποζημίωση στην περίπτωση απαλλοτριώσεων αν δεν το επιθυμούν.  Σ’ ότι έχει σχέση με το μοντέλο διοίκησης  το επιμελητήριο πρότεινε το μικτό μοντέλο με τη συμμετοχή ιδιωτών ώστε να είναι πιο ευέλικτο αλλά και του Δημοσίου.  

ΕΟΖ… «έργο του διαβόλου»;
Με έντονο προβληματισμό και επιφυλακτικότητα αντιμετώπισε η αντιπολίτευση το θέμα εγκατάστασης ΕΟΖ στο νομό μας με τον κ. Αντώνη Κοσμίδη να επισημαίνει τους κινδύνους να μετατραπεί ο νομό μας σε …σκουπιδότοπο πυρηνικών αποβλήτων γερμανικών εταιρειών ή να δραστηριοποιηθούν εταιρείες εξόρυξης χρυσού στην ευρύτερη περιοχή (Ροδόπη) επιφέροντας οικολογική καταστροφή. Επεσήμανε επιχειρείται μια ωραιοποίηση των ΕΟΖ και τόνισε ότι είναι παγίδα ότι θα μειωθεί η ανεργία καθώς οι μισθοί θα είναι των 200 ευρώ. Επ’ αυτού ο κ. Μωραϊτης διευκρίνισε ότι του διευκρινίστηκε ότι το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στις ΕΟΖ είναι σύμφωνα μ’ αυτά που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο κ. Κοσμίδης επικαλέστηκε τότε ως επιχείρημα και μια θεολογική άποψη , αυτή του μητροπολίτη Έβρου που χαρακτήρισε την ΕΟΖ «έργο του διαβόλου», καταλήγοντας ότι «δεν πρέπει να δώσουμε γη και ύδωρ παρότι είμαστε σε δύσκολη θέση».  

Υπηρεσιακά τα άλλα θέματα
Σ’ ότι αφορά τα θέματα ημερησίας διάταξης επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία ο διαγωνισμός του προγράμματος «Ψηφιακό Επιμελητήριο» στην μοναδική εταιρεία που απέμεινε μετά τον αποκλεισμό των άλλων 2 που κατέθεσαν προσφορές, την SGA, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης, δια της κας Γρηγορίου στο θέμα καθορισμού αμοιβής συμβούλου του επιμελητηρίου. Να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση καταψήφισε τη συνέχιση της σύμβασης της υπεύθυνης προγραμμάτων σε προηγούμενη συνεδρίαση, ζητώντας πρόσληψη με κριτήρια ΑΣΕΠ και όχι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Μωραϊτης σημείωσε ότι ο νόμος το προβλέπει και όλα έγιναν νόμιμα. Τέλος εγκρίθηκε η συμμετοχή του επιμελητηρίου Ξάνθης σε τρεις αναπτυξιακές συμπράξεις ενώ κόντρα υπήρξε μεταξύ Προέδρου και αντιπολίτευσης για το θέμα της αναβολής της συνεδρίασης την Παρασκευή για τυπικούς λόγους. Ο κ. Τσιακίρογλου ζήτησε να τηρείται ο κανονισμός ενώ ο κ. Μωραϊτης τον κατηγόρησε για τυπολατρία.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …