Με τον νέο εφαρμοστικό νόμο, η χρήση των γενόσημων φαρμάκων να φτάσει από το 18% που είναι τώρα στο 50%
Τι λένε για τα γενόσημα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί της Ξάνθης Τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά
Μετά τους πλείστους όσους οικονομικούς όρους που προστέθηκαν με αφορμή την κρίση στο καθημερινό μας λεξιλόγιο (spread, funds κ.τ.λ.) τις τελευταίες μέρες με αφορμή τον εφαρμοστικό νόμο του υπ. Υγείας που αφορά ενοποίηση επικουρικών ταμείων, απελευθέρωση ωραρίου των φαρμακείων και κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων ακούσαμε και για ένα νέο φαρμακευτικό όρο τα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα. Μάλιστα γύρω από το θέμα αυτό έχουν ανοιχθεί «χαρακώματα» στα οποία «μάχονται», φαρμακοποιοί, γιατροί, ο ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητά τους αλλά την τιμολόγησή τους σε σχέση με τα πρωτότυπα. Πάντως το υπουργείο που στοχεύει με την εφαρμογή του νόμου, η χρήση των γενόσημων φαρμάκων να φτάσει από το 18% που είναι τώρα στο 50% και να εξοικονομηθεί άλλο ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2012 από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης που τα προηγούμενα δύο χρόνια έφτασε το ένα δισ.
ευρώ.
Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα
Όταν ανακαλύπτεται ένα φάρμακο κυκλοφορεί σε αποκλειστικότητα για περίπου 10 χρόνια, οπότε και λήγει η πατέντα του. Τότε μπορούν … άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να το «αντιγράψουν». «Γενόσημο» λέγεται το αντίγραφο φάρμακο του πρωτοτύπου σκευάσματος.
Το γενόσημο φάρμακο περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο προϊόν και έχει παρεμφερή σύνθεση.
Το κόστος παραγωγής είναι μειωμένο (αφού πρόκειται για αντίγραφο) επομένως είναι μειωμένη και η τιμή του.
Η ένσταση των γιατρών και των φαρμακοβιομηχανιών στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη χορήγηση των γενοσήμων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων δεν έγκειται τόσο στα γενόσημα αυτά καθαυτά αλλά στο είδος των γενοσήμων και πιο συγκεκριμένα στη χώρα προέλευσής τους.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γενόσημα που παράγονται π.χ. στην Ελλάδα είναι καλύτερης ποιότητας από αυτά που εισάγονται από την Κίνα ή την Ινδία.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ( η οποία παράγει αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα) έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας εξαγωγές αντιγράφων φαρμάκων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τι λένε για τα γενόσημα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί της Ξάνθης
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρνητικοί επί της αρχής στα γενόσημα φάρμακα αλλά αυτό που τους προβληματίζει είναι το πώς θα διασφαλιστεί η ποσότητα της δραστικής ουσίας και η ισοδυναμία της σε σχέση με το πρωτότυπο ώστε να είναι αποτελεσματικό και ποιοτικό. Παράλληλα εκφράζει μια δυσπιστία σ’ ότι αφορά τους ελέγχους από τον ΕΟΦ: «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι η χορήγηση του φαρμάκου να μην αποβλέπει μόνο στην μείωση της τιμής των φαρμάκων αλλά και στην αποτελεσματικότητά τους. Αυτή τη στιγμή από τους 7.300 κωδικούς φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τα 3.000 είναι γενόσημα. Οι τιμές τους είναι κατά 40% μειωμένες από το πρωτότυπο. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι ο έλεγχος. Εάν ελέγχονται δεν έχουν κίνδυνο. Όμως απ’ ότι γνωρίζω μέσα στην Ξάνθη τουλάχιστον ο ΕΟΦ δεν πήρε ποτέ δείγματα για ελέγχους. Πως λοιπόν να βασιστούμε ότι θα γίνονται έλεγχοι;».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος εκτιμά ότι όλο αυτό το θέμα με τα γενόσημα είναι πιο πολύ φασαρία και προπαγάνδα παρά αλήθεια και ότι στο τέλος το κόστος θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους: «Φοβάμαι ότι έτσι όπως προωθείται το θέμα με τα γενόσημα τελικά το κόστος θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους». Ο κ. Καραδέδος θέτει και μια άλλη παράμετρο που μπορεί τελικά το φτηνότερο γενόσημο να αποδειχτεί …ακριβότερο από το πρωτότυπο για τον ασφαλισμένο: «Κάποια γενόσημα είναι της ίδια ποιότητας με τα πρωτότυπα και άλλα όχι. Κυρίως στα αντιβιοτικά παρατηρείται μικρότερη αποτελεσματικότητα στα γενόσημα και έτσι χορηγούνται αυξημένες δόσεις. Έτσι το γενόσημο καθίσταται ακριβότερο αφού χρειάζονται περισσότερες δόσεις για να έχει την αποτελεσματικότητα του πρωτότυπου».
Μπόνους στους γιατρούς που συνταγογραφούν γενόσημα
Να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρεται στον εφαρμοστικό νόμο
οι γιατροί που θα συνταγογραφούν γενόσημα και θα φθάνουν το 50%, θα ανταμείβονται με ειδικό μπόνους. Είτε θα τους δοθεί ένας μισθός ως δώρο είτε θα έχουν το δικαίωμα να βλέπουν στο ιατρείο τους 150 ασθενείς παραπάνω από τους 200 που καθορίζονται σήμερα με βάση τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.
Το συγκεκριμένο μπόνους αναμένεται να καθορισθεί με υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες.
Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός δίνει τις συνταγές;
Ο νόμος προβλέπει ότι όταν μια συνταγή γιατρού περιλαμβάνει γενόσημο φάρμακο ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να ορίσει ανάμεσα σε 5 σκευάσματα ποιο θα χορηγήσει στον ασθενή. Κριτήριο επιλογής θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Όμως επί της ουσίας σήμερα η ρύθμιση αυτή δε φέρει ουσιαστική ανατροπή στο σκεύασμα που θα δίνεται γιατί όλα τα όμοια γενόσημα έχουν την ίδια τιμή. Σημασία θα αποκτήσει η ρύθμιση αυτή με την εισαγωγή νέων γενόσημων φαρμάκων στην αγορά οπότε και ο φαρμακοποιός θα ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι του γιατρού καθώς θα μπορεί να προωθεί ουσιαστικά όποιο επιθυμεί.
Η αλλαγή αυτή ανατρέπει και τους …βασικούς «παίκτες» της αγοράς καθώς το παιχνίδι περνά από το γιατρό στο φαρμακοποιό. Έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει και μια άλλη «βιομηχανία» προώθησης γενόσημων φαρμάκων με το …αζημίωτο βέβαια, για τους νέους ισχυρούς της αγοράς φαρμάκου.
Νέος τρόπος τιμολόγησης των γενοσήμων
Πλέον αλλάζουν και οι τιμές στα γενόσημα αλλά και στα πρωτότυπα που λήγει η πατέντα τους. Με βάση τη ρύθμιση του εφαρμοστικού νόμου, τα λεγόμενα off patent φάρμακα, αυτά δηλαδή που δεν προστατεύονται πια από την πατέντα τους και μπορούν να αντιγραφούν, η τιμή τους καθορίζεται στο 50% της αρχικής. Τα γενόσημα αντίγραφα αυτών στο 40% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου. Γεγονός που σημαίνει ότι το πρωτότυπο και το αντίγραφο ελάχιστες διαφορές θα έχουν πια στη τιμή.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
anthopoulou@empros.gr
Τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά με τα γενόσημα
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χρήση γενοσήμων στη Γερμανία ανέρχεται στο 65% και στη Μεγάλη Βρετανία στο 80%.
Γενικότερα, σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνονται προσπάθειες επέκτασης της χορήγησης των γενόσημων με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές εταιρείες να έχουν κάνει στροφή στην παραγωγή των συγκεκριμένων φαρμάκων των οποίων ο ρυθμός ανόδου έχει διπλασιαστεί.
Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των αντιγράφων σκευασμάτων έχουν οι ΗΠΑ (παράγουν το 32% των γενοσήμων που κυκλοφορούν παγκοσμίως). Ακολουθεί η Κίνα (15%), η Βραζιλία (6%), η Γερμανία, η Γαλλία και η Ινδία (5%), ο Καναδάς (4%), η Ισπανία, η Μ. Βρετανία και η Τουρκία (3%).
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα γενόσημα φάρμακα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από εγχώριες παραγωγικές διαδικασίες και δεν εισάγονται από χώρες του τρίτου κόσμου…