Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πολλές οι ζημιές, λίγα τα λεφτά για τις πλημμύρες

Πολλές οι ζημιές, λίγα τα λεφτά για τις πλημμύρες

0
plimires-empros

Δεν επαρκεί το πακέτο των 500.000 € για το νομό, αφού μόνο ο δήμος Αβδήρων έχει ζημίες 600.000 ευρώ

Εκκλήσεις σε κάθε αρμόδιο από το δήμαρχο Αβδήρων. Απαραίτητες οι άμεσες επεμβάσεις σε δρόμους, κανάλια, γέφυρες, αντλιοστάσια

Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση με όλα τα απαραίτητα έγγραφα κάνει ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, προκειμένου να εκταμιευτούν τα απαραίτητα ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, που μόνο στο δήμο Αβδήρων φτάνουν τις 600.000 ευρώ. Η Πολιτεία έχει διαθέσει 500.000 ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, όμως το ποσό δεν είναι αρκετό για το σύνολο των ζημιών, ενώ οι ενέργειες πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, αφού, όπως δηλώνει ο ίδιος ο δήμαρχος, υπάρχουν έργα που επιβάλλεται να διεκπεραιωθούν άμεσα.

100.000 μόνο οι ζημιές της ΔΕΥΑΑ
Ο Βασίλης Τσολακίδης εξηγεί ότι από τις πλημμύρες προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές όχι μόνο σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους, βιοτεχνίες και καλλιέργειες, αλλά και στις υποδομές του δήμου, οι οποίες εκτιμήθηκαν ότι ανέρχονται στις 600.000 ευρώ.
«Μόνο οι ζημιές της ΔΕΥΑΑ φτάνουν τις 100.000 ευρώ», αναφέρει ενδεικτικά ο δήμαρχος και συμπληρώνει ότι 3.000 ευρώ δαπανήθηκαν για τους λαμπτήρες που κάηκαν από τις διακοπές ρεύματος, ενώ μπαζωμένα παραμένουν κανάλια, δρόμοι και γέφυρες που έχουν υποστεί ζημιές. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όλα σχεδόν τα αντλιοστάσια του Σελέρου έχουν καεί. «Είναι επιτακτικό να αποκατασταθούν οι ζημιές άμεσα, αφού οι αγρότες σύντομα θ’ αρχίσουν τις καλλιέργειες και θα ζητήσουν δρόμους και προσβάσεις», προσθέτει ο ίδιος.
Ενημέρωσε επίσης ότι έγιναν κάποιες μικροεργολαβίες για έργα εντελώς απαραίτητα σε επικίνδυνες περιπτώσεις, ενώ μικροπροβλήματα παραμένουν σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. τα Σήμαντρα, όπου η πίεση του νερού δεν έφτασε ακόμη τα κανονικά επίπεδα.

Τα 500.000 € για την Π.Ε. Ξάνθης δεν επαρκούν
«Αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ίδιους πόρους», εξηγεί ο Βασίλης Τσολακίδης. Από το πακέτο των 3 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η Πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών, οι 500.000 ευρώ θα δοθούν στην περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης μέσω ΑΜΘ, όμως το ποσό, όπως γίνεται φανερό, δεν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο των ζημιών. Ο Βασίλης Τσολακίδης δηλώνει ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τηρεί εν αναμονή της ανταπόκρισης της διοίκησης στο αίτημά του. Τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει επαφή με τον Άρη Γιαννακίδη και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, ολοκληρώνουν το έργο τους οι επιτροπές
Εν τω μεταξύ έχουν συσταθεί οι επιτροπές για την καταγραφή ζημιών σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και σε καλλιέργειες. Η πρώτη επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της, ενώ στη διάθεση των πολιτών παραμένουν τόσο τα μέλη της επιτροπής για ζημιές σε βιοτεχνίες, όσο και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να ενημερώσουν για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις περιουσίες τους από τη θεομηνία.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …